Thursday, February 20, 2014

GILIRAN MIC DAN IPF BELASAH MOORTHY

PRESIDEN IPF

KETUA PEMUDA MIC 


Presiden Barisan Kemajuan India Malaysia (IPF) Datuk M. Sambanthan meminta Waythamoorthy supaya tidak mengulangi kenyataan yang memburukkan kerajaan demi kepentingan sendiri.

    
Tindakan Waythamoorhty mendesak Najib meletak jawatan memperlihatkan beliau cuba menutup kegagalannya sendiri semasa memegang jawatan timbalan menteri.
    
"Saya juga membidas sebagai tidak betul tuduhan Waythamoorthy yang mengatakan kerajaan tidak membantu masyarakat India.
    
"Selama ini jelas banyak bantuan yang telah diberikan dan terbaru Najib mengumumkan peruntukan RM100 juta setahun untuk disalurkan kepada Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil," kata Sambanthan kepada Bernama di sini.  
    
Beliau mengulas dakwaan Waythamoorthy kononnya kerajaan di bawah Najib gagal menunaikan janji membantu masyarakat India di negara ini.

"Sepatutnya dia sebagai Timbalan Menteri mewakili kaum India dalam kerajaan, harus panggil semua pemimpin kaum India untuk berbincang mengenai program yang boleh dilaksanakan.
    
"Tetapi selama sembilan bulan Waythamoorthy jadi timbalan menteri, dia tidak panggil pun pemimpin kaum India, malah tidak bercampur dengan sesiapa," katanya.
    
Sambanthan berharap rakyat terutama masyarakat India tidak terpengaruh dengan dakwaan Waythaamoorthy yang dilihat cuba memburukkan kerajaan demi kepentingan sendiri.

Sementara itu,  Pemuda MIC hari ini menyifatkan P Waythamoorthy sebagai pemimpin yang lemah dengan meletakkan kesalahan ke atas Najib atas kegagalan beliau (Waythamoorthy) bagi memenuhi janji kepada masyarakat India.
    
Ketuanya C. Sivarraajh berkata tindakan Waythamoorthy meminta Perdana Menteri untuk meletakkan jawatan adalah tidak masuk akal kerana Najib telah melaksanakan pelbagai inisiatif dalam membantu masyarakat India.
    
"Apa yang Perdana Menteri kita dan Barisan Nasional lakukan adalah untuk jangka panjang dan penyelesaian yang berkekalan untuk kaum India. Tetapi Waytha mahu menyelesaikanya secara 'ad hoc' hanya untuk menonjolkan kejayaannya sepanjang tempoh beliau menjadi senator dan timbalan menteri.
    
"Saya katakan, Waytha tidak menunjukkan watak pemimpin yang berkualiti, beliau sepatutnya kekal dalam sistem dan meneruskan usaha untuk menyelesai dan membawa perubahan kepada masyarakat...tidak membasuh tangan begitu sahaja dan menyalahkan PM untuk menutup kegagalannya.
    
"Saya percaya beliau diberi tekanan oleh Hindraf untuk meletakkan jawatan kerana prestsinya yang lemah selepas dilantik sebagai timbalan menteri," katanya dalam kenyataan hari ini. -Bernama

BK : ELOK BAGI JAWATAN TIMB MENTERI NI PADA MIC . BUKANKAH MIC YANG BERSAMA BN. BAGI LA SATU JAWATAN GLC PADA IPF DAN PPP

BILA PULA TAIB MAHMUD NAK JAWATAN TYT?


Sekumpulan 50 badan bukan Kerajaan (NGO) mengeluarkan satu kenyataan bersama membantah cadangan perlantikan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebagai Tuan Yang Terutama negeri Sarawak yang baru.

Ini berikutan spekulasi yang menyatakan pelepasan jawatan Abdul Taib sebagai Ketua Menteri Sarawak dilakukan bagi membolehkan beliau menjawat jawatan tersebut.

“Bantahan rakyat melalui pengumpulan petisyen itu penting sebagai satu usaha untuk menghentikan dominasi dinasti Taib di Sarawak,” kenyataan tersebut dipetik.

Kenyataan bersama tersebut dikeluarkan oleh NGO diantaranya Aliran, Baramkini, Centre for Orang Asli Conncern (COAC), ENGAGE, Gerakan Bunga Raya, Jaringan Rakyat Tertindas (Jerit), Kajian Politik untuk Perubahan (KPRU) dan Badan Pemantau Pilihan Raya Malaysia.

Kumpulan NGO itu menyatakan, perlantikan tersebut jika dibuat akan menjadi peristiwa malang dan memalukan setelah negeri itu ditadbir dengan corak pentadbiran autoritarian oleh Abdul Taib sepanjang lebih 30 tahun di negeri yang kaya sumber bumi itu.

Justeru, orang ramai mengambil bahagian bagi menyatakan bantahan mereka terhadap perlantikan itu melalui satu petisyen online yang dianjurkan.

BK : MACAM MACAM PUAK INI NAK TUDUH PAHEN. BUAT LA KERJA LAIN DARIPADA MENCIPTA PERSEPSI.

KERAJAAN DAP PUNCA KETEGANGAN AGAMA DI PULAU PINANG?18 Januari: 

Perhimpunan di Seberang Jaya, peserta protes membawa kain rentang berbunyi 'Kerana mulut pemimpin DAP, 13 Mei berlaku. Mahu lagi?'.

26 Januari: 

Kain rentang dengan perkataan 'Allah is Great, Jesus son of Allah' ditemui di luar lima buah geraja, termasuk satu di Butterworth.

27 Januari: 

Dua bom dilemparkan ke perkarangan Gereja Assumption di Farquhar Street.

16 Februari: 

Daging, yang disyaki daging babi, dilempar ke dalam perkarangan sebuah masjid di Cherok Tokun.

18 Februari: 

Isu kerajaan Pulau Pinang sedang menimbang melarang khutbah Jumaat di masjid

BK : semua ini berlaku di zaman dap memerintah pulau pinang.perkara ini timbul kerana dap mengamalkan dasar pilih kasih dalam menyusur strata sosial rakyat di pulau pinang.

sentimen kaum dengan mengaitkan melayu adalah senjata utama dap dalam segala hal sehingga menyebabkan kaum cina membenci melayu umno. ini sahaja puncanya?

PANTAI BATU BURUK ZON LARANGAN MEROKOK. PANTAI CINTA BERAHI GUANO???


Kerajaan Negeri Terengganu bersetuju dengan cadangan Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) untuk mewartakan kawasan Pantai Batu Burok sebagai kawasan bebas asap rokok yang pertama di negeri ini. 

Menteri Besarnya, Datuk Seri Ahmad Said berkata pada dasarnya, kerajaan negeri bersetuju menjadikan kawasan peranginan dan rekreasi itu sebagai kawasan bebas merokok berikutan tempat itu juga berdekatan dengan hospital. 

"Kita akan berbincang dalam mesyuarat kerajaan negeri minggu hadapan dan kita akan meluluskan perkara ini," katanya dalam sidang media pada majlis Penyerahan Dana kepada JKNT di sini, hari ini. 

Turut hadir Pengarah JKNT Datuk Dr Anwa Sulaiman, Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Mohd Zubir Embong dan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri Muhammad Pehimi Yusuf. 

Ahmad berkata mereka yang merokok di kawasan itu boleh dikenakan tindakan mengikut Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 iaitu denda maksimum RM10,000 atau penjara tidak lebih 2 tahun jika sabit kesalahan. 

Sementara itu, Dr Anwa berkata jumlah kes demam denggi di Terengganu meningkat 405 peratus sepanjang awal Januari hingga hari ini berbanding tempoh sama tahun lepas. 

Sehingga kini, katanya sebanyak 177 kes direkodkan berbanding hanya 35 kes dicatatkan dalam tempoh sama tahun lepas . 

"Daripada jumlah itu, Kuala Terengganu mencatatkan bilangan kes tertinggi iaitu 135 kes diikuti Besut (13 kes), Dungun (12 kes), Kemaman (7 kes), Hulu Terengganu (6 kes), Marang (4 kes)," katanya. - Bernama 

BK : UMNO LEBIH NAMPAK JELAS DALAM HAL HARAMNYA ROKOK BERBANDING PAS. PAS TIDAK BERANI DALAM MENGUATKUASAKAN PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN PENGHARAMAN MEROKOK.