Friday, January 10, 2014

TURKISH AIRLINES ISU BARU MENEMPELAK JET RASMI PM

ULASAN BK : PATUT LA PM TURKI NAIK KAPAL TERBANG SENDIRI. MEWAH GILERRR


TUN M SEKOLAHKAN DS NAJIB. TAPI SAYANG PENASIHAT PM SENGAL

GAMBAR HIASANBekas Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau tidak memerlukan jet mewah dan besar sewaktu mentadbir negara selama 22 tahun.

Bagaimanapun, kerajan sekarang mungkin mempunyai lebih banyak dana dan mampu untuk memperoleh pengangkutan mewah seperti itu, katanya dalam satu program bual bicara disiarkan stesen RTM2 untuk memperingati 11 tahun persaraannya.

Kenyataan itu timbul selepas tegurannya kepada kerajaan pada akhir bulan lalu, untuk membuat lebih banyak penjimatan.

"Pada tahun 1981, saya mewarisi Boeing 737 dari PM sebelumnya. Dia (Tun Hussein Onn) mempunyai masalah perjalanan jadi saya boleh memahami mengapa dia perlu mempunyai kapal terbang besar.

"Saya pernah menggunakan kapal terbang untuk masa yang singkat dan saya bertanya kepada mereka berapa kos perjalanan. Mereka memberitahu saya ia melibatkan kos kerajaan sebanyak RM2 juta setahun.

“Kemudian (saya mengambil keputusan) kami menjual kapal terbang, saya memerlukan kapal terbang kecil. Oleh itu, dikurangkan kepada Challenger," katanya kepada pemberita.

Mahathir berkata demikian ketika ditanya sekiranya Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak membuat perbelanjaan berlebihan untuk membeli jet.

"Baiklah, sudah tentu sekarang, kerajaan adalah lebih kaya daripada semasa (zaman pentadbiran) saya, maka mungkin mereka perlu melakukan menaik taraf sistem penerbangan," katanya sinis.

November lalu, Jabatan Perdana Menteri memberitahu Parlimen bahawa kerajaan kini memiliki sekurang-kurangnya lima pesawat termasuk Boeing Business Jet.

Pesawat yang dimaksudkan untuk digunakan oleh VVIP termasuk Perdana Menteri dan Yang di-Pertuan Agong, termasuk pesawat jenis Falcon, Global Express, Boeing Business Jet, Blackhawk, Augustas dan F28 Fokker.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim dalam kenyataan sebelum ini menjelaskan, kerajaan menanggung kos RM14.95 juta untuk bahan api dan RM160.08 juta untuk kos penyelenggaraan pesawat tersebut sepajang 2012

BK : PENASIHAT NAJIB MESTI BIJAK NASIHATKAN BOS. BUKAN ACI BALUN JER. NI ISU PRESIDEN TURKI MAI MALAYSIA NAIK KAPALTERBANG BIASA JER.INI PUN PR DAH MAINKAN ISU 

PANAS !!! PEMUDA PAS SETUJU BR1M KERAJAAN BN

JAMILAH HAMZAH
9 Januari 2014


SHAH ALAM - Pemuda Pas menggesa kerajaan melanjutkan tempoh Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 3.0 yang akan diberikan kepada pemohonan pada Februari ini.

Naib Ketua Pemuda Wilayah Persekutuan, Mohd Farkhan Md Zain berkata, memandangkan 70 peratus daripada 9, 000 pemohon baru yang belum berdaftar maka kerajaan disaran untuk melanjutkan tempoh tamat pada hujung bulan ini.

"Bagaimanapun, kerajaan juga diharap dapat memberikan BR1M secara berperingkat kepada mereka yang telah mendaftar bermula Februari 2014 sekurang-kurangnya untuk meringankan beban kewangan berikutan kenaikan kos sara hidup yang dihadapi oleh rakyat baru-baru ini.

"Meskipun ia bukanlah jalan penyelesaian yang tepat, namun bantuan tersebut sewajarnya dihargai," katanya dalam satu kenyataan media.

Minggu lalu, media melaporkan lebih 70 peratus daripada 900,000 pemohon baru masih belum mendaftar untuk BR1M 3.0 tahun ini.

Menurut sumber, mereka yang layak diminta segera mendaftar dan mengemas kini maklumat sebelum akhir bulan ini bagi memudahkan golongan berkenaan untuk menerima perlindungan caruman Takaful i-BR1M.

Katanya lagi, 70 peratus yang belum lagi belum mendaftar itu mempunyai dimana pendapatan sekitar RM3,000 ke RM4,000, manakala 35 peratus lagi belum mempunyai akaun bank.

SUMBER : SINAR HARIAN 

BK : AIK BUKAN KE PRESIDEN PAS DAN PR KATA BR1M NI MACAM RASUAH PADA RAKYAT. MALU LA WEHHH

REGIM DAP PULAU PINANG BAKAL ROBOH GERAI MELAYU LAGI

surat 1
surat 2

ulasan BK

1. salah memang salah sebab membuat binaan di bahu jalan tanah milik mpsp
2. tapi dah 10 tahun berniaga .berilah peluang dan ramai peminat mee ketam 
3. kenapa bila melayu jer kena. Mengapakah sejak dap perintah dari tahun 2008 tak diruntuh awal awal lagi
4.kerajaan negeri bersifat rasis dan rasanya mee ketam tu tak ganggu jalan pun. BK peminat mee ketam tu.
5. mpsp nak cari tapak baru ? ishhh ishhh ini alasan dari dulu. orang bukan nak tapak tapi nak kan tempat berniaga tu strategik dengan pelanggan