Friday, April 4, 2014

MAI TENGOK SAPA DAPAT TENDER PULUH JUTA DI PULAU PINANG

Tajuk PerolehanTempoh BantahanKontraktorHarga TawaranBorang BantahanStatus
BukaTutup

Perbadanan Pembangunan P.Png
PPPP/TE16/2013
CADANGAN PARIT MONSOON DAN KERJA MENAMBUN TANAH SERTA KERJA-KERJA YANG BERSANGKUTAN DENGANNYA DI WEST BKIP, FASA 1, DI ATAS SEBAHAGIAN LOT 282, BATU KAWAN, MUKIM 13, DAERAH SEBERANG PERAI SELATAN, PULAU PINANG (PAKEJ 1)
19-Mar-201426-Mar-2014 12:00 pmBan Cheong Construction Sdn BhdRM 29,379,312.82 
Borang Bantahan 
Tempoh Bantahan Tamatp

Perbadanan Pembangunan P.Png
PPPP/TE24/2013
CADANGAN PEMAJUAN YANG MENGANDUNGI:- 1) 1 BLOK RUMAH PANGSA MAMPU MILIK KOS SEDERHANA (850 K.P. & 1000 K.P.) -26 TINGKAT (348 UNIT) TERMASUK 3 TINGKAT TEMPAT LETAK KERETA & 1 TINGKAT KEMUDAHAN MASYARAKAT 2) 1 BLOK RUMAH PANGSA MAMPU MILIK KOS SEDERHANA RENDAH (700 K.P.) -25 TINGKAT (346 UNIT) TERMASUK 2 TINGKAT TEMPAT LETAK KERETA 3) 1 BLOK TEMPAT LETAK KENDERAAN 7 TINGKAT & SURAU DI TINGKAT BUMBUNG 4) KEDAI PEJABAT 4 TINGKAT (2 UNIT) DAN KEDAI PEJABAT 3 TINGKAT (5 UNIT) DI ATAS LOT 865, 866 DAN 873, MUKIM 9, DAERAH BARAT DAYA, JALAN TELUK KUMBAR, PULAU PINANG
23-Jan-201430-Jan-2014 12:00 pmTeh Kean Sai Sdn BerhadRM 113,407,036.87
Borang Bantahan  
Tempoh Bantahan Tamat


Perbadanan Pembangunan P.Png
PPPP/TE19/2013
CADANGAN MEMBINA DAN MENYIAPKAN 2 UNIT PENCAWANG TNB, 4 UNIT PONDOK MENUNGGU BAS DAN KERJA-KERJA INFRASTRUKTUR YANG BERSANGKUTAN DENGANNYA BAGI PLOT 15 UNIT SKIM PEMBANGUNAN INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA FASA 2 BERSERTA CADANGAN JALAN 24.384M (80'- 00") DAN JALAN 20.117M (60'- 00") BERDEKATAN PERSIARAN CASSIA SELATAN 3 DAN LINGKARAN CASSIA SELATAN, DI ATAS SEBAHAGIAN LOT 282, MUKIM 13, BATU KAWAN, SEBERANG PERAI SELATAN, PULAU PINANG
28-Oct-201304-Nov-2013 12:00 pmIMAGE FACADE CONSTRUCTION SDN. BHD.RM 24,643,002.05
Borang Bantahan  
Tempoh Bantahan Tamat

MAI TENGOK SAPA YANG DAPAT TENDER YANG BERNILAI PULUH JUTA DAN RATUS JUTA. BOLEH SEMAK DI WEB KERAJAAN NEGERI BAGI KESELURUHAN LAPORAN TENDER.

DAP TETAP TOLAK HUDUD. ULANG BALIK TETAP TOLAK HUDUD

DAH AGAK LAKONAN PAS DENGAN DAP


SEBELUM PAS NAK MAKI UMNO MAKI DULU ANUAR BRAHIM DAN PKR. TANYA DEPA DULU TERIMA TAK HUDUD. KENAPA ANUAR TAK MAU BAWA ISU HUDUD DI PARLIMEN. JANGAN JADIKAN HUDUD MAINAN POLITIK CETEK DAN BODOH HANGPA.

DAP JERKAH SIKIT TAKUT DAN DIAM. AZIZ BARI DARI PKR YANG CAKAP BANYAK PASAL HUDUD. KAMU PI SURUH PKR PERJUANGKAN DALAM SIDANG PARLIMEN DAHULU. BUKAN CAKAP SAHAJA PANDAI. KAMU PERINTAH PUN PR TAK LAKSANAKAN HUDUD

HEBATNYA TARBIAH PAS DI KELANTAN : DAH ROGOL BARU MINTA MAAF
Bachok: Seorang wanita yang mengandung tujuh bulan dirogol lima lelaki bergilir-gilir di sebuah sawah padi di Kampung Kuau, di sini, malam kelmarin. 

Dalam kejadian jam 11 malam itu, mangsa yang berusia 21 tahun dikatakan ke rumah rakan perempuannya di Kampung Tangok, sebelum keluar membonceng motosikal bersama adik perempuan rakannya bagi membeli makanan. 

Ketua Polis Daerah Bachok, Deputi Superintendan, Abdul Hamid Che Ahmad berkata, mangsa yang mempunyai seorang anak berusia lima tahun, mengandung anak kedua manakala suaminya bekerja di Kuala Lumpur. 


Bonceng motosikal 

Katanya, mangsa mendakwa dia dan adik rakannya sedang membonceng motosikal sebelum didatangi kekasih adik rakannya bersama dua lelaki. 

“Adik rakan mangsa dipaksa membonceng motosikal bersama teman lelakinya, manakala mangsa dipaksa mengikuti dua lelaki itu ke sebuah wakaf di kawasan sawah padi Kampung Kuau,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat Daerah (IPD) Bachok, di sini. 

Katanya, mangsa kemudian ditinggalkan bersama dua lelaki itu dan cuba mahu menelefon seseorang untuk mengambilnya. 

Abdul Hamid berkata, berang dengan tindakan mangsa, seorang daripada lelaki itu menelefon tiga lagi rakannya dan mereka merogol mangsa secara bergilir-gilir. 


Suspek mohon maaf 

“Mangsa kemudian dihantar ke rumah rakannya di Tangok oleh seorang suspek jam 4.30 pagi, malah suspek dikatakan sempat meminta maaf kepada mangsa,” katanya. 

Abdul Hamid berkata, mangsa kemudiannya membuat laporan polis di Balai Polis Tawang. 

Katanya, polis kini sedang mengesan semua suspek dan kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol.

BK : HANYA DIKELANTAN SAHAJA LEPAS ROGOL BOLEH MINTA MAAF. INILAH HEBATNYA TARBIYAH PAS. DAH ROGOL MINTA MAAF. MAKA APA HUKUMNYA? BOLEH DIAMPUNKAN DOSA TU KE WAHAI USTAZ PAS?

HUDUD KELANTAN. BELUM DI BAHAS DAN DI PERDEBATKAN.
Kerajaan negeri memohon agar Parlimen dapat meluluskan undang-undang bagi memberikan kebenaran kepada negeri ini melaksanakan hudud kerana ia boleh dilakukan mengikut peruntukkan... 

Exco Kerajaan Negeri, Datuk Mohamed Fadzli Hassan berkata, kelulusan tersebut penting kerana sebahagian besar dari undang-undang hudud di bawah bidang kuasa persekutuan begitu juga dengan jabatan-jabatan yang akan terlibat dalam perlaksanaan ini seperti pihak polis dan penjara. 

“Bagi membolehkan Mahkamah Syariah mengadili dan menghukum kes-kes hudud, Parlimen juga hendaklah meminda Akta Mahkamah Syariah (bidang kuasa) dengan meluaskan kuasa menghukum sehingga maksimum denda, penjara dan sebatan,” katanya. 

Beliau mengulas kenyataan terdahulu Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom bahawa kerajaan pusat bersedia untuk memberikan laluan pelaksanaan hudud dan memberikan syarat agar ia dibentangkan di Dewan Rakyat terlebih dahulu. 

Mohamed Fadzli berkata, kuasa yang ada pada mahkamah syariah sedia ada tidak memungkinkan hudud dapat dilaksanakan. 

Tambahnya, kuasa untuk meminda akta tersebut hanya ada pada Parlimen seterusnya kuasa negeri terhadap agama Islam hendaklah diterjemahkan sebagai kuasa yang eksklusif. 

“Kerajaan pusat melalui Parlimen atau mahkamah sivil tiada hak untuk campur urusan perlaksanaan undang-undang Islam ini. Mereka (kerajaan pusat) perlu lakukan perkara tersebut bagi membuktikan kesungguhan dan keikhlasan mereka barulah kerajaan negeri dapat laksanakannya,” katanya. 

Dalam pada itu, Ketua Pemuda Pas Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari berharap kerajaan negeri boleh mempercepatkan pewartaan Enakmen Undang-undang Kanun Jenayah Syariah 1993 (Hukum Hudud) yang diluluskan Dun Kelantan sebagai langkah untuk pelaksanaan hukum tersebut. 


"Dalam masa yang sama, ahli-ahli Pas perlu digerakkan untuk membawa sekurang-kurangnya satu usul pindaan perlembagaan secepat mungkin bagi memberikan laluan ke arah pelaksanaan undang-undang tersebut di sini. 

“Langkah ini bersesuaian dengan tindakan Ahli Majlis Tertinggi Umno, Dr Asyraf Wajdi Dusuki yang menggesa Pas agar membentangkan draf undang-undang hudud di Parlimen jika benar-benar mahu menyaksikan satu perubahan besar dalam pelaksanaan undang-undang Islam," kata Ketua Pemuda Pas negeri itu lagi.

BK :APA NI. CAKAP TAK SAMA. ADA YANG MINTA WARTAKAN DULU. ADA YANG SURUH BAWA KE PARLIMEN DAN BAHASKAN.