Friday, March 14, 2014

TIADA ISU TRANSPONDER DI TUTUP SEPERTI LAPORAN WALL STREET
The Wall Street Journal melaporkan pegawai mencegah keganasan AS sedang memeriksa sama ada MH370 "secara sengaja mengubah haluan" daripada laluan yang dirancang dengan "hasrat untuk menggunakannya kemudian bagi tujuan lain."

Laporan itu juga dipetik sebagai menyatakan bahawa transponder pesawat itu sengaja ditutup untuk mengelak daripada dikesan radar.

Hishammuddin berkata, berikutan laporan mengenai dakwaan itu, MAS bertanya kepada Rolls Royce dan Boeing Company secara khusus mengenai data itu, dan syarikat itu berkata laporan itu tidak tepat.

Hishammuddin berkata, isu itu juga tidak pernah dibangkitkan oleh pasukan Rolls Royce dan Boeing, yang berada di Kuala Lumpur sejak Ahad lalu untuk membantu penyiasatan itu.          

AMERIKA PULAK BAGI PETUNJUK KEHILANGAN MH 370Amerika Syarikat (AS) mendedahkan mempunyai "petunjuk" pesawat MH370 mungkin terhempas di Lautan Hindi dan sedang menggerakkan kapal USS Kidd ke kawasan tersebut untuk mencarinya, lapor stesen televisyen ABC News awal hari ini.

Pegawai kanan Pentagon memberitahu stesen televisyen AS itu pihaknya memerlukan masa 24 jam untuk menggerakkan kapalnya ke kawasan itu.
"Kami ada petunjuk pesawat itu terhempas di Lautan Hindi," kata pegawai kanan berkenaan dipetik berkata mengenai pencarian pesawat Malaysia Airlines yang hilang pada Sabtu.

Pegawai itu berkata, mereka ada petunjuk pesawat itu terbang empat atau lima jam selepas hilang daripada radar dan mereka percaya ia terhempas ke dalam laut. Tetapi pihak berkuasa Malaysia menolak teori itu semalam dengan kedua-dua Malaysia Airlines dan Rolls Royce berkata, data mengenai enjin berakhir pada 1:07 pagi pada Sabtu, kira-kira 20 minit sebelum hilang daripada sistem radar awam.

AS mempunyai pangkalan tentera di Diego Garcia yang terletak di Lautan Hindi.

Tindakan AS dilakukan beberapa jam selepas pegawai tertinggi Malaysia berkata mereka memperluaskan misi mencari dan menyelamat ke Laut Andaman dan meminta bantuan India untuk mencari Boeing 777-200ER dan 239 penumpangnya yang hilang.

Penyiasat juga berkata pegawai AS memberikan sebab untuk terus mencari di kawasan perairan di sebelah barat Malaysia, lebih jauh daripada laluan pesawat Malaysia Airlines itu

BK : KITA TUNGGU PETUNJUK ALLAH.TAWAKKAL DAN MALAYSIA TELAH BERUSAHA 

MISTERI TELEFON BIMBIT MH 370


HIASAN 


LONDON 12 Mac - Laporan beberapa ahli keluarga penumpang yang mendakwa berjaya menghubungi telefon bimbit penumpang yang menaiki pesawat MH370, terus mengusutkan lagi teori kehilangan kapal terbang yang membawa 239 penumpang itu ketika operasi mencari dan menyelamat masuk hari kelima, hari ini.

Profesor William Webb dari Akademi Kejuruteraan Diraja Britain ketika menjawab isu itu berkata, telefon bimbit penumpang sepatutnya tidak akan berfungsi kerana mungkin berada di dalam air, di luar kawasan liputan dan juga kehabisan bateri.Dalam kes yang didakwa ahli keluarga mangsa, deringan yang didengari mungkin nada sebelum panggilan itu memasuki perkhidmatan peti suara,’’ katanya kepada MailOnline.


Sementara itu, seorang lagi pakar telekomunikasi, Alan Spencer berpendapat deringan tersebut membuktikan telefon bimbit itu tidak berada di dalam air.
Katanya, telefon bimbit hanya akan berbunyi jika dihidupkan dan berada di dalam kawasan liputan.

Ini bermakna, jika telefon bimbit itu benar-benar dapat dihubungi, pesawat itu telah mendarat di daratan dan di lokasi yang mempunyai liputan berbanding di dalam hutan atau kawasan laut.
Sementara itu, Dr. Martyn Thomas dari Institut Teknologi dan Kejuruteraan tampil dengan teori yang men dakwa kehilangan MH370 mungkin melibatkan kerosakan alat komunikasi secara tiba-tiba.

Martyn menjelaskan, proses penyahmampatan secara mengejut yang berlaku di dalam pesawat boleh menyebabkan semua penumpang, krew dan juruterbang pengsan atau terbunuh, sekali gus merosakkan peralatan komunikasi.

Dalam senario itu, katanya, pesawat terbabit mungkin terbang secara sendiri melalui sistem panduan automatik dan berada pada jarak kira-kira 3,218 kilometer dari lokasi kejadian sebelum mendarat atau terhempas.

BEIJING TERSILAP?


Kerajaan China mengakui siaran imej satelit negara itu yang kononnya menunjukkan tiga objek didakwa serpihan MH370 adalah satu kesilapan. 

Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata ia dimaklumkan sendiri oleh Duta China ke Malaysia, Huang Hui Kang menerusi surat yang dikirimkan semalam. 


“Katanya (Hui Kang) itu adalah tindakan peribadi individu tertentu, yang memuat naik gambar imej satelit berkenaan dalam laman web. Beliau juga menegaskan kerajaannya tidak memberi kebenaran atau memperakui perbuatan itu yang kini sedang disiasat. 

“Tambahnya lagi, imej yang dipaparkan itu belum lagi disahkan sama ada mempunyai kaitan dengan pesawat MH370 yang hilang,” katanya. 

Yang hadir sama Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Azharuddin Yahya dan Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Ahmad Jauhari Yahya. 

Hishammuddin berkata, Hui Kang juga memberi jaminan akan memaklumkan terlebih dulu sebarang perkembangan baru berkaitan kehilangan pesawat MH370, untuk diperakui Kerajaan Malaysia. 

Katanya, penyiaran imej satelit itu menyebabkan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) terpaksa menghantar pasukan pemantau ke kawasan berkenaan pagi semalam bagi mengesahkan penemuan itu tetapi tidak menemui serpihan terbabit. 

Hishammuddin berkata, dalam krisis membabitkan operasi yang rumit, bukan mudah bagi menumpukan sepenuh perhatian terhadap usaha mencari dan menyelamat (SAR). 

“Kita tidak boleh melakukan sesuatu yang boleh menjejaskan SAR. Ada masanya kita tidak boleh mendedahkan maklumat, umpamanya isyarat radar tertentu, kerana ia memerlukan analisis dan pengesahan pelbagai agensi sebelum didedahkan. 

“Kalau kita dedahkan maklumat seperti ini sebelum disahkan, ia bukan saja menjejaskan siasatan, malah menambah kesengsaraan keluarga penumpang yang masih menaruh harapan,” katanya.

BK : BERDOA BERTERUSAN. KITA BUKAN PAKAR.TETAPI KITA MAYBE PERAMAL SAHAJA. TUNGGU JAWAPAN PIHAK BERKUASA