Wednesday, November 30, 2011

KEGAGALAN KERAJAAN DAP PULAU PINANG SIRI 6 : DISEBALIK TABIR MENGAPA KEWANGAN MPSP MENINGKAT. DAP DENDA RAKYAT

Kedudukan kewangan Majlis Perbandaran Seberang Perai pada tahun semasa bertambah baik daripada surplus RM3.02 juta pada tahun 2008 kepada surplus RM14.57 juta pada tahun 2009 iaitu peningkatan sebanyak RM11.55 juta. Peningkatan ini disebabkan oleh peningkatan kutipan cukai taksiran sejumlah RM112.74 juta pada tahun 2009 berbanding RM107.03 juta pada tahun 2008 iaitu peningkatan sejumlah RM5.71 juta.

Selain itu, terdapat juga peningkatan kutipan denda dan hukuman sejumlah RM8.86 juta pada tahun 2009 berbanding RM3.57 juta pada tahun 2008. Di samping itu perbelanjaan pembangunan dan harta modal telah berkurang daripada RM1.88 juta pada tahun 2008 kepada RM0.27 juta pada tahun 2009

BONGKAR..........

PATUTLAH MENINGKAT .RUPANYA KERAJAAN NEGERI DAP BERJAYA KUTIP DENDA DAN BEBANKAN RAKYAT DENGAN DENDA BERJUMLAH RM 8.86 JUTA. PATUTLAH KOMPAUN KERETA, RUMAH , KEDAI DAN SEBAGAINYA BERTAMBAH. ZAMAN DAP INI MAI PULAU PINANG SILAP SIKIT JER KENA KOMPAUN DAN HUKUMAN. TAYAR KERETA KENA KUNCI PANTANG LEPA SIKIT JER.

RUPANYA KERAJAAN DAP SEBUAH KERAJAAN YANG SUKA MENDENDA RAKYAT......

KEGAGALAN KERAJAAN DAP PULAU PINANG SIRI 5 : HUTANG KERAJAAN NEGERI BERTAMBAH

Pada akhir tahun 2010, baki hutang Kerajaan Negeri adalah berjumlah RM687.79 juta berbanding sejumlah RM683.75 juta pada tahun 2009, iaitu meningkat sejumlah RM4.04 juta atau 0.6%.

Peningkatan hutang ini adalah disebabkan pinjaman baru dengan Kerajaan Persekutuan bagi membiayai Projek Bekalan Air yang berjumlah RM4.24 juta untuk Projek Pembesaran Empangan Mengkuang dan Projek Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang bagi membina

BANYAK NYER HUTANG KERAJAAN DAP PULAU PINANG. KATA DAH HABIS BAYAR HUTANG. PEMBOHONG PUNYER KERAJAAN NEGERI.
Indoor Archade and Seafood Centre di Batu Kawan berjumlah RM1.56 juta

KEGAGALAN KERAJAAN DAP PULAU PINANG SIRI 4 : BANYAK YANG DAP TAK BUAT UNTUK RAKYAT.

Pada akhir tahun 2010 deposit berbaki kerajaan DAP Pulau Pinang ialah RM287.14 juta yang diselenggarakan oleh 19 Jabatan. Baki deposit telah meningkat sejumlah RM83.74 juta atau 41.2% pada tahun 2010 berbanding tahun 2009 yang berjumlah RM203.40 juta.

SOALNYA MENGAPAKAH TERLALU BANYAK BERLEBIH DAN MENGAPAKAH TIDAK DIBELANJAKAN? INILAH BUKTI BAHAWA KERAJAAN DAP TIDAK BERTANGGUNGJAWAB DAN HANYA MENGHARAPKAN BANTUAN KERAJAAN PERSEKUTUAN UNTUK RAKYAT PULAU PINANG. PERUNTUKAN YANG KERAJAAN DAP DAPAT MEREKA TAK BELANJAKAN. MEREKA NAK BERLAGAK KATA JUARA SURPLUS.PATUTLAH MASALAH PEMBANGUNAN RAKYAT TIDAK TERURUS . MUDAH MEREKA SALAHKAN KERAJAAN PERSEKUTUAN.YANG MEREKA BANYAK BELANJAKAN IALAH CETAK RISALAH DAN SEBARKAN PADA RAKYAT KONONNYA BUAT KERJA.

RAKYAT PULAU PINANG PERLU TANYA STATUS DAN PERKEMBANGAN :

Program

BAKAL DIDEDAHKAN KEGAGALAN KERAJAAN NEGERI DALAM ISU INI. WAH!!!! DAP CUKUP SUKA ISU FIDLOT. TEMAN NAK DEDAHKAN KEGAGALAN PROGRAM LIVESTOCK KERAJAAN DAP PULAU PINANG.MANA PI PROJEK TERNAK UNDER KERAJAAN NEGERI DAP. MANA PI PROJEK LEMBU , KAMBING UNTUK MEMAJUKAN PENTERNAK?

ADA TAK PENTERNAK YANG DAPAT PROJEK MELEBIH RM 1 JUTA UNTUK PROJEK INI?

BANYAKNYA SOALAN.....NAK TAHU......SABAQ NO. BAGI KERAJAAN DAP DAN PKR BANTAI NFC DULU. LEPAS TU BARU KITA BALUN......
Livestock Farmer-Veteriner.

KERAJAAN DAP PULAU PINANG GAGAL SIRI 3 : BUKTI DAP BENCI MELAYU

Tahukah rakyat Pulau Pinang bahawa kerajaan DAP telah mewujudkan Akaun Amanah Perumahan Bumiputera Pulau Pinang. Selepas penubuhan akaun ini pas dan PKR berbangga kerana  DAP tolong Melayu wujudkan tabung. tapi sedarkah kita disebalik tabir kononnya DAP menolong Melayu , rupa rupanya mereka telah menghapuskan 30% kuota perumahan bumiputra di Pulau Pinang.

Apa lagi yang boleh teman katakan melainkan perkataan celaka punya dap...hancuq hang,.......Inilah yang Timbalan Presiden UMNO bagitau orang Melayu kena bangkit berjihad menentang DAP. Bongkar jahatnya DAP nak musnahkan Islam secara halus.

BACA TUJUAN AKAUN INI :

Akaun Amanah ini ditubuhkan pada September 2009 dengan tujuan untuk mengakaunkan bayaran sumbangan yang disalurkan oleh Pihak Kerajaan Negeri, Kerajaan Persekutuan, pemaju atau pihak lain untuk membolehkan Kerajaan Negeri melaksanakan aktiviti atau program yang berkaitan dengan pembelian atau pembangunan tanah, rumah, ruang komersial atau hartanah lain untuk manfaat penduduk bumiputera.

Pegawai Pengawal bagi akaun amanah ini ialah Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang. Pada tahun 2010, baki akaun amanah ini ialah RM21.11 juta iaitu meningkat sejumlah RM8.46 juta atau 66.9% berbanding RM12.65 juta pada tahun sebelumnya. Peningkatan ini adalah disebabkan oleh  terimaan daripada pemaju perumahan iaitu bagi pelepasan kuota bumiputera pada tahun 2010 sejumlah RM8.46 juta tidak dibelanjakan langsung kerana tidak ada aktiviti atau program yang dijalankan.

WAHAI MELAYU PULAU PINANG SEDAQLAH......DUIT INI DIPEROLEHI DARI PELEPASAN KUOTA RUMAH UNTUK BUMIPUTRA DI PULAU PINANG. BUKANNYA SUMBANGAN KERAJAAN NEGERI. SOALAN TEMAN SEKARANG MENGAPAKAH TAK DIBELANJAKAN RM 21 JUTA UNTUK KEGUNAAN BUMIPUTRA. DUIT INI HAK BUMIPUTRA BUKAN SUMBANGAN KERAJAAN DAP. BANGKITLAH MELAYU. PI TANYA GUAN ENG MANA PI DUIT NI. BUATLAH RUMAH UNTUK ORANG MELAYU

INI HAK KITA. INI HAK KITA.TEMAN BERI AMARAN KERAS KEPADA KERAJAAN DAP JANGAN GUNA WANG INI UNTUK KEGUNAAN PERNAIKI RUMAH ATAU TUKAR ATAP RUMAH ORANG MELAYU. WANG INI UNTUK BELI TANAH DAN BUAT RUMAH BARU UNTUK ORANG MELAYU. MENGAPA SIMPAN LAGI. BELILAH TANAH DAN BANGUNKAN RUMAH UNTUK ORANG MELAYU PULAU PINANG.

TEMAN YAKIN, KALAU DAP BACA ARTIKEL INI, MAKA GUAN ENG AKAN BUAT TAK LAMA LAGI PROJEKI UNTUK ORANG MELAYU. LALU MEREKA KATA, KAMILAH KERAJAAN PRIHATIN. PRIHATIN KEPALA HOTAK HANGPA. 30% KUOTA MELAYU  DI PULAU PINANG LESAP.

KEGAGALAN KERAJAAN DAP PULAU PINANG SIRI 2: TAK BANGUNKAN PROJEK MASJID DAN SEKOLAH AGAMA

Pejabat Ketua Menteri Dan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri

PERUNTUKAN             RM 328.26
PERBELANJAAN          RM  179.54
% PERBELANJAAN      54.7

KERAJAAN DAP KONONNYA MENYATAKAN MEREKA BERJAYA BERJIMAT CERMAT. TETAPI SEBENARNYA PERUNTUKAN YANG MEREKA TIDAK BELANJAKAN SEPATUTNYA DIGUNAKAN UNTUK PERKARA BERIKUT :

Menyiapkan  6 projek Pembesaran Masjid Dan Sekolah Agama,
3 projek Tapak Perkuburan Islam,
6 projek RancanganPerumahan Murah,
3 projek Penyiasatan untuk Pembangunan Ekonomi Pulau Pinang,
2 projek membina Mahkamah Syariah,
1 projek Pembangunan Sukan,
1 projekPembangunan K-ICT 
1 projek Bekalan Air.

jelas terbukti kerajaan dap pulau pinang tak mahu membesarkan masjid dan membina sekolah agama rakyat. sepatutnya semua projek ini dijangka siap pada tahun 2011

KERAJAAN DAP PENANG GAGAL SIRI 1

Kerajaan DAP Penang gagal  mengutip tunggakan hasil yang berjumlah RM78.78 juta pada akhir tahun 2010 terdiri daripada cukai tanah, bayaran balik pinjaman penuntut, ansuran atau sewa rumah dan kedai serta hasil-hasil lain.

APAKAH INI BUKTI KERAJAAN NEGERI EFISYEN DAN CEKAP BEKERJA. GUAN ENG SELALU BERKATA BAHAWA PENJAWAT AWAM KERAJAAN PUSAT LEMAH. APAKAH PENJAWAT AWAM KERAJAAN NEGERI JUGA LEMAH?

ATAU GUAN ENG SELAKU KETUA MENTERI YANG LEMAH. SEKIRANYA SESEBUAH ORGANISASI GAGAL, MAKA ITULAH BUKTI BENAR BAHAWA KETUANYA JUGA GAGAL. BUKANKAH LEBIH BAIK GUAN ENG TERUS LANGSAIKAN RM 78 JUTA TUNGGAKAN INI SEBAGAI SUMBAGAN KEPADA RAKYAT PULAU PINANG

TEMAN CABAR GUAN ENG?????