Tuesday, June 11, 2013

PRU 14 : DAP LEBIH BERSEDIA AWAL DARIPADA LAWAN UTAMANYA UMNO!
 DAP akan membangunkan rangkaian 'Ubah' di luar negara bagi mendekati kumpulan pengundi luar negara selepas parti itu memberi fokus kepada serangan tanpa henti oleh Pendaftar Pertubuhan (ROS) dengan penglibatan media kawalan Barisan Nasional (BN) dengan pelbagai demi membina alasan bagi mengharamkan parti DAP.

Rangkaian berkenaan dijangka akan mendekati sekitar 500,000 rakyat Malaysia di luar negara terutamanya mereka yang berada di Singapura, Eropah, Amerika, Australia dan Asia-Pasifik.

“Ada lebih banyak ruang dan peluang untuk mendapatkan sokongan daripada 500,000 rakyat Malaysia luar negara yang layak mengundi tetapi tidak berbuat demikian,” kata Lim Guan Eng (gambar) dalam satu kenyataan di sini.

Beliau turut mengemukakan contoh jumlah pengundi yang keluar mengundi sangat tidak memuaskan di luar negara ketika Pilihan Raya 2013, apabila di Great Britain, dengan hampir 80,000 warga Malaysia, hanya 1,200 yang mengundi di Kedutaan Malaysia di London.

Setiausaha Agung DAP itu turut menegaskan kepentingan warga Malaysia yang menetap di luar negara semakin meninggi berikutan perakuan pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk membenarkan pengundian luar negara di Kedutaan Malaysia sewaktu pilihan raya ini.

Dalam kenyataan sama Ketua Menteri Pulau Pinang itu turut mengumumkan pelantikan Naib Pengerusi DAP Teresa Kok sebagai Pegawai Perhubungan Politik Kerajaan Negeri Selangor dan tiga ahli majlis pimpinan Pakatan Rakyat (PR) bagi Kerajaan Negeri Selangor mewakili DAP iaitu Tony Pua, Datuk Teng Chang Khim dan Gobind Singh Deo.

“Ini telah diputuskan dalam mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP pada 5 Jun 2013,” katanya.
ULASAN

NAMPAK TU. PUAK DAP INI BEKERJA KUAT SELEPAS SAHAJA 5 MEI . TERUS BUAT PERANCANG DAN TERBARU NAK TAWAN HATI 500000 PENGUNDI LUAR NEGARA. BN BUAT APA? OOOO HONEYMOON DAN TERLUPA ANGKA 500000 INI KER ?

MENTERI LUAR BUAT APA? KERAJAAN LANTIK DUTA DAN PEGAWAI PEGAWAI KANAN KERAJAAN DI SETIAP NEGARA UNTUK BERI PEMAHAMAN JELAS KEPADA RAKYAT DI LUAR NEGARA, TETAPI MEREKA TETAP MAHUKAN PAKATAN. SEBAB APA?

PEGAWAI YANG BERKHIDMAT DI LUAR NEGARA TERIKAT DNGAN PROSEDUR ? APA? PROSEDUR ? PUAK DAP INI BUAT KEJE MAIN BELASAH JER. DI PULAU PINANG DIA LANTIK STAF KERAJAAN SECARA KONTRAK , TAPI BUAT KERJA UTK PR DAN DAP.

ADA FAHAM KA BN ?

PRU 14 : PKR DAN PAS MENGHINA PSM. PADAN MUKA!


Saifuddin Nasution menjelaskan kepada Sinar Harian bahawa Pakatan Rakyat (PR) menegaskan permohonan Parti Sosialis Malaysia (PSM) untuk menyertai perikatan itu telah ditolak.

Menurut Saifudin, keputusan tersebut telah dilakukan bersama-sama dengan ahli Majlis Tertinggi PR yang lain pada mesyuarat yang diadakan sebelum ini.

Tambah Saifudin, berkenaan surat "hitam putih" yang diminta PSM akan diuruskan oleh sekretariat perikatan tersebut.

"Keputusan kita jelas, kita tak terima, kita tolak", kata Saifudin.

"Soal paling penting adalah soal keputusan permohonan, jadi kita dah putuskan sebelum ini untuk tolak," katanya lagi kepada Sinar Harian Online

PAS tak ada masalah dengan PKR, hanya PAS tak nak calon PSM bertanding atas tiket PKR. Itu isunya. Isu-isu kemudian, soalnya BN boleh menang itu adalah isu selepas isu pokok.
Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz Nik Mat menolak cadangan untuk menurunkan Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali sebagai calon kerusi parlimen Kota Bahru, Kelantan dalam Pilihan Raya Umum ke-10 pada tahun 2004

PRU 14 : PKR DAN DAP DAH MULA MENCABAR SPR DAN BN. PAS BILA LAGI?


I) Aziz Bari ketuai KEADILAN cabar pindaan Akta Kesalahan Pilihanraya
Pakar Perlembagaan, Profesor Dr Aziz Bari akan mengetuai pasukan KEADILAN untuk mengambil tindakan undang-undang bagi mengisytihar pindaan Seksyen 9A yang menghalang kesahihan daftar undi dicabar di mahkamah. Pengumuman tersebut dibuat Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli pada sidang media di ibu pejabat parti, hari ini.

“Pindaan Seksyen 9A Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Pindaan 2002) menyebabkan daftar pemilih yang digazetkan tidak boleh dibawa ke mahkamah oleh mana-mana pihak,” katanya.
Beliau menambah, KEADILAN turut memfail saman terhadap Pengerusi SPR dan Timbalannya serta ahli-ahli SPR kerana gagal melaksanakan penggunaan dakwat kekal.
Tindakan undang-undang tersebut akan dibuat dalam tempoh tiga minggu mulai sekarang sekarang.
KEADILAN turut memfail petisyen pilihan raya menuntut mahkamah menyemak senarai pengundi yang dicemari pengundi hantu di Sabah berdasarkan keterangan dibuat di Suruhanjaya Diraja dan kajian dalaman KEADILAN.

“Tindakan undang-undang bagi mengisytiharkan pindaan Seksyen 9A yang menghalang kesahihan daftar undi dicabar dimahkamah bertentangan (ultra vires) dengan Perlembangan,” jelasnya.
Pada masa sama, mereka juga akan mengambil tindakan undang-undang bagi mengisytiharkan pindaan Seksyen 9A yang menghalang kesahihan daftar undi dicabar dimahkamah bertentangan (ultra vires) dengan Perlembangan.

“Pasukan KEADILAN yang akan memulakan tindakan undang-undang ini akan diketuai oleh Prof Dr Aziz Bari, pakar perlembagaan,” kata Rafizi.

II) Dakwat Kekal: DAP minta SPR tunjuk surat Kementerian Kesihatan
Setiausaha agung DAP Lim Guan Eng menuntut pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Yusof mengemukakan surat yang didakwa dihantar oleh Kementerian Kesihatan untuk membuktikan dakwaan mengenai kandungan logam berbahaya dalam dakwat kekal.
Lim berkata, Aziz harus meletak jawatan sebagai pengerusi SPR sekiranya gagal berbuat demikian, katanya.

Lim merujuk kepada dakwaan Aziz bahawa Kementerian Kesihatan mengeluarkan laporan keselamatan yang memberi amaran mengenai risiko kesihatan yang timbul daripada kandungan lebih satu peratus argentum nitrat dalam dakwat kekal.

Kandungan sebatian itu membolehkan dakwat tersebut kekal apabila digunakan ke atas satu permukaan.

Ketua menteri Pulau Pinang tersebut berkata SPR secara tidak langsung menyalahkan Kementerian Kesiahatan kerana menyebabkan kerugian RM6 juta daripada penggunaan dakwat berkenaan, yang dapat ditanggalkan dengan mudah.

"Jika Kementerian Kesihatan tidak boleh percayakan SPR, bagaimana orang mahu percaya bahawa SPR bersih, adil dan bebas semasa mengendalikan pilihan raya.

ULASAN :

TUGAS SPR NAK JAWAB DAN TUGAS PR NAK LAWAN. ITU ADAT POLITIK DI MALAYSIA. BANYAK YANG DAH JADI TAK RASIONAL. SEMUA IKUT RASIONAL AKAL. SEMUA MAU JADI PM. SAPA MAU JADI RAKYAT.

PR TAK MAU TERIMA TAKDIR!!