Saturday, April 18, 2015

PRK 044 : PKR YAKIN PAS AKAN BANTUPKR menegaskan parti itu masih mendapat kerjasama dan sokongan padu daripada pemimpin tertinggi Pas dan DAP bagi memenangkan calonnya bagi menghadapi PRK Permatang Pauh pada 7 Mei ini.

Demikian kata Timbalan Presidennya, Mohamed Azmin Ali sambil menyifatkan dakwaan mengatakan Pas kawasan Permatang Pauh bakal melancarkan protes senyap itu sebagai bersifat peribadi dan tidak mewakili suara keseluruhan pimpinan Pas.

“Ketika kita melancarkan jentera pada tiga malam yang lalu, kita lihat kehadiran pimpinan tertinggi Pas dan juga DAP menyatakan sokongan secara terbuka dan akan bekerja kuat untuk menjamin kemenangan PR.

“Kemudian disusuli oleh AJK Pas Pusat, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa yang memberikan penjelasan dan komitmen yang jelas,” katanya pada sidang media selepas Majlis Pecah Tanah dan pelancaran Rumah Selangorku 'Karya Residensi' di Kampung Jawa, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Ketua Penerangan Pas kawasan Permatang Pauh, Jamsari Samad pada Khamis mengatakan PKR berkemungkinan akan menghadapi protes secara senyap daripada pengundi, termasuk Pas, jika parti itu berkeras untuk meletakkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail atau anggota keluarganya sebagai calon pilihan raya kecil itu.

PRK Parlimen Permatang Pauh diadakan berikutan keputusan Lembaga Pengampunan menolak petisyen pengampunan diraja yang dipohon penyandangnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui ahli keluarganya, sekali gus menyebabkan Anwar hilang kelayakan sebagai wakil rakyat.

Anwar sedang menjalani hukuman penjara lima tahun bagi sabitan meliwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian bagi PRK Permatang Pauh pada 7 Mei, penamaan calon 25 April manakala pengundian awal 3 Mei. 

Keputusan rasmi mesyuarat CEC DAP 23 MacMesyuarat tergempar DAP yang berlangsung hampir empat jam malam ini, membincangkan masa depan parti itu di dalam Pakatan Rakyat (PR), akan mengecewakan Barisan Nasional (BN) kerana hasilnya "positif", kata Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP Anthony Loke. 

Parti itu dijangka mengeluarkan kenyataan rasmi esok pagi berhubung hasil mesyuarat mereka malam ini, diadakan susulan keputusan PAS bertegas meneruskan agenda hudud mereka dengan membawa rang undang-undang persendirian di Parlimen. 

"Bagi saya, ia positif untuk rakyat dan mengecewakan untuk BN. Itu saja saya boleh katakan," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas mesyuarat itu. 

Loke berkata, semua ahli jawatankuasa eksekutif pusat parti itu menghadiri mesyuarat malam ini dan bersetuju sebulat suara dengan keputusan yang dibuat. 

Ketua Publisiti DAP Tony Pua memberitahu pemberita, "semua pilihan dipertimbangkan" semasa perbincangan di dalam mesyuarat itu. 

"Saya rasa mereka sangat terbuka. Saya rasa semua orang tahu isu yang terbabit. 

"Adakah kita berpecah, adakah kita teruskan, adakah kita tunggu, apa isunya, bagaimana ia menjejaskan DAP, bagaimana ia menjejaskan PR, apa yang rakyat mahu – ada orang mahu kita berpecah serta merta, ada yang mahu kita terus bersama walau apa pun terjadi. 

"Jadi, semua isu ini dibincangkan sebelum keputusan dibuat," kata Pua. 

Jawatankuasa eksekutif pusat DAP bermesyuarat malam ini bagi membincangkan sama ada untuk kekal dalam PR atau tidak berikutan tindakan PAS itu yang dianggap satu "pengkhianatan" terhadap PR kerana membelakangi keputusan yang dipersetujui bersama sebelumnya.

APABILA GENG ERDORGAN PAS NAK GUNA POLITK WANG ?