Thursday, October 16, 2014

PASMA NANAH DI DALAM PAS


Majlis Syura Ulamak PAS dilaporkan telah bersidang semalam.
Selaras dengan tanggungjawabnya sebagai badan tertinggi dalam PAS yang memastikan setiap gerakan dalam PAS menepati hukum dan perlembagaan serta dasar parti, MSU yang bermesyuarat semalam telah memutuskan bahawa:


Selaras dengan peringatan Presiden Pas dalam penggulungan Muktamar PAS 2014 yang lalu supaya tidak berlaku adanya jamaah dalam jamaah, parti dalam parti, maka MSU memberi nasihat kepada ahli-ahli PAS supaya tidak melbatkan diri dalam sebarang aktiviti PASMA
Apakah PASMA?


Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia yang didakwa di pengerusikan oleh bekas EXCO PAS Kedah yang juga ADUN PAS Pengkalan Kundor, Ir Phahrolrazi Mohd Zawawi kononnya mempunyai matlamat untuk menyelamatkan PAS agar PAS terus berada dalam PR.
Dengan keputusan terbaru MSU ini bermakna tidak ada seorang pun ahli PAS dibenarkan menyertai, menyokong apalagi mengetuai NGO ini. Sekiranya berdegil MSU menasihatkan agar PAS Kawasan atau Badan Perhubungan Negeri membuat laporan agar tindakan dapat diambil.


Sebelum ini PASMA kelihatan ghairah menganjurkan forum dan program-program pelancarannya ke seluruh negeri-negeri. Forum-forum ini turut disertai oleh pimpinan kanan PAS termasuklah kalangan YDP Kawasan.
Jika PASMA sudah dikenal-pasti oleh MSU sebagai anasir yang mencetuskan jamaah dalam jamaah, parti dalam pati maka seharusnya ahli-ahli PAS menjauhkan diri darinya. Dan mana-mana yang enggan, yang masih terus mahu bersama merancakkan agenda gelap PASMA ini sewajarnya dilaporkan aktiviti mereka, tak kiralah mereka itu pimpinan kanan PAS atau ahli biasa.


Lebih baik mereka yang yakin dan percaya dengan agenda PASMA ini memilih lantaran keputusan MSU itu samada mahu terus bersama PAS, atau jika sayang sangat pada PASMA, elok terus menyertainya dan putuskan sahaja hubungan dengan PAS.

PASMA SENASIB SEMANGAT 46


Nasib Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma) bakal berakhir seperti Semangat 46 apabila penubuhan badan itu tidak berlandaskan kepada wadah perjuangan yang kukuh sama ada atas nama bangsa ataupun agama.

Penganalisis politik, Prof Madya Dr Ismail Sualman berkata, lazimnya badan seperti itu tidak boleh bertahan lama kerana ia wujud apabila timbulnya krisis atau kepimpinan bermasalah dalam sesuatu parti.


"PasMa diwujudkan atas nama ketidakpuasan hati terhadap pemimpin atau sebarang isu,

"Bagi saya ia diwujudkan kerana ura-ura Pas akan keluar dari PR akibat kemelut politik di Selangor pada bulan lepas.

"Kemelut di Selangor nampaknya sudah reda dan ramai berpendapat mereka tidak perlu lagi lari dari Pas kerana Pas masih lagi berada dalam PR," katanya kepada Sinar Harian Online, semalam.

Mengulas lanjut, Ismail bagaimanapun tidak menafikan Pasma masih mempunyai 'pasaran' dan akan menjadi pilihan generasi muda atau golongan liberal namun mengekalkan pendekatan beragama.

"PasMa merupakan satu pertubuhan untuk mereka yang tidak bersetuju dengan pendekatan Pas Pusat.