Saturday, May 26, 2012

PASCA E 13 : PR SELANGOR UTAMAKAN WANG HAPUSKAN HAK RAKYAT


Di luar dewan banner-baner direntangkan berbunyi, “Selamatkan padang SS7″, PKR Perompak Kekayaan Rakyat”, manakala di dalam dewan pula wakil penduduk marah-marah dan memaki Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali, dalam sesi dialog di antara penduduk Kelana Jaya, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan pemaju yang diadakan di Kompleks Sukan Kelana Jaya, 23 Mei.

“Jangan cakap tak serupa bikin..kenapa dekat sini MB (Menteri Besar) tak datang..”, begitulah bunyi suara-suara protes dalam dewan itu.

Selain Azmin yang hadir mewakili PKNS, Pengurus Besar PKNS, Othman Omar dan ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia, YB Nik Nazmi Nik Ahmad juga hadir.

“Batalkan saja..orang sini hidup aman..jangan cari gaduh di sini..tak pasal-pasal nanti..you all kalah pilihanraya..” protes salah seorang penduduk.

Majlis yang bermula pada pukul 8.30 malam itu berlangsung dalam keadaan tegang apabila hampir 300 penduduk sekitar yang hadir tidak bersetuju dengan penjelasan demi penjelasan yang diberikan.

Terdengar juga jeritan-jeritan mengecam Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kerajaan negeri.


Penduduk, sejak awal sesi dialog, masih mempertahankan kehendak mereka yang mahu projek itu dibatalkan sama sekali di situ. Ada yang mencadangkan agar projek itu dipindahkan ke tempat lain agar tidak mengorbankan padang harian kesayangan mereka.

Padang bersejarah yang pernah menjadi gelanggang perlawanan kriket Sukan Komanwel 1998 dan medan ‘melahirkan’ jaguh bola sepak negara, Allahyarham Mokhtar Dahari itu dikatakan akan dijadikan tapak pembangunan untuk tujuh blok pangsapuri 35 tingkat dan sebuah kompleks perniagaan 15 tingkat.

Ia yang terletak bersebelahan Lebuhraya Damansara Puchong (LDP) dan berdekatan dengan sistem pengangkutan awam kini memiliki dua buah padang bola sepak, enam gelanggang tenis dan rumah kelab yang digunakan penduduk untuk mengadakan keramaian.

“Mutakhir, padang ini yang dahulunya aman damai kini telah menjadi satu ‘spotlight’ kepada rakyat umum terutamanya rakyat negeri Selangor. Ini gara-gara pendedahan perancangan kerajaan negeri untuk membangunkan padang tersebut menjadi satu kawasan komersial yang dijangka memberi pulangan dalam bentuk wang ringgit dan juga faedah-faedah setempat yang dijangka boleh dinikmati oleh penduduk Petaling Jaya amnya dan Kelana Jaya khususnya.

“Sepantas berita tersebut diketahui, maka ramailah yang membuat bantahan kepada kerajaan negeri dan mendesak agar rancangan tersebut dimansuhkan,” komen penduduk di kawasan itu dalam laman peribadinya,

PASCA E 13 : BALIK PULAU TANAH PUSAKA BANGSA BAKAL DINYAHKAN OLEH KERAJAAN DAP

untuk apa semua ini dibina di sebuah kawasan pendalaman. kerajaan bn bersungguh nak membawa kedai jimat rakyat , rumah kos rendah dan pelbagai bantuan untuk kawasan luar bandar. kerajaan dap nak halau penduduk tempatan dan pastikan hanya orang kaya saya duduk di balik pulau. orang miskin dan penduduk tempatan boleh beransur perlahan lahan
siapakah yang mendiami rumah ini? sudah pastilah warganegara asing sebab rumah ini dibina khas untuk warganegara asing yang mudah menghantar anak mereka ke sekolah antarabangsa yang dibina bersebelahannya 

inilah perancangan rapi yang dibuat oleh kerajaan dap bagi memastikan melayu dan rakyat pulau pinang barat daya terus dihalau keluar. sepatutnya dap membina banyak rumah kos rendah untuk penduduk tempatan tanpa mengira melayu cina atau india.

APA BOLEH BUAT NASI SUDAH MENJADI BUBUR. BARAT DAYA BALIK PULAU AKAN BERUBAH WAJAH . PROGRAM TUKAR GANTI TELAH BERMULA. PENDUDUK ASAL AKAN DITUKAR DENGAN PENDUDUK YANG KAYAR RAYA DARI LUAR. TUNGGULAH SAAT MANIS INI WAHAI PENYOKONG SETIA PAS, PKR DAN DAP.

PASCA E 13 : LANGKAH JAHAT KERAJAAN DAP RAMPAS TANAH BINA SEMULA SMK ST GEORGE

demi sebuah kuasa dan ketamakan harta, dap menggunakan secukupnya ruang untuk melingkupkan pendidikan anak bangsa tanpa mengira kaum di balik pulau. DAP lebih mengutamakan sekolah antarabangsa yang khas untuk orang kaya di kawasan perkampungan melayu balik pulau. tapak sekolah antarabangsa tersebut ialah tapak asal smk st george jika dipindahkan.


The Titular Roman Catholic Bishop Of Penang. pihak gereja mengarahkan untuk kembali tiga lot tanah yang selama lebih 100 tahun dahulu menyediakan kemudahan sekolah (SMK & SK St. George Balik Pulau) kepada anak-anak orang Melayu, cina dan india  Balik Pulau untuk diserahkan keseluruhannya kepada orang Cina (SMJK & SJK (C) Sacred Heart Balik Pulau).

Oklah Bk tidak ada hak nak menghalang kerana sekolah tersebut di bina di atas tanah milik gereja. tetapi dimanakah tanah gantian sekolah st george? yang ini BK betul betul marah dan BK melihat pendekatan kerajaan negeri betul betul mengutamakan kapitalis daripada pendidikan rakyat. Tanah yang sepatutnya di bina smk st george telah digantikan dengan pembinaan sekolah antarabangsa. kerajaan negeri nak ganti tanah tepi hutan mana? mengapakah hak asal tanah yang telah di zonkan untuk smk dan sk  st george di rampas?

 pakah anak jkkn dan semua orang pas dan pkr akan bersekolah di sini?
 apakah anak orang melayu cina dan india akan bersekolah di sini tyang pendapatan mak ayah mereka lebih kurang rm 2000 dan ke bawah

tahukah orang melayu yang menjadi rakan setia dap bahawa inilah tanah gantian sekolah smk st george? kerana tamakkan kuasa dan mendapat untuk berganda, kerajaan dap sanggup menggadaikan hak dan maruah melayu, cina dan india balik pulau.

PASCA E 13 : DAH 4 TAHUN LEBIH BERBOHONG BARU NAK BAGI RM 50 UNTUK TADIKA


selepas di hentam kuat oleh KJ dalam  perdebatan dengan rafizi barulah kerajaan mohong kuat selangor meluluskan pemberian kepada 3000 pelajar rm 50 sebulan. sepatutnya dia kena bagi semua pelajar di bawah kpm, tabika dan tabika persendirian. mak bapak depa bayar cukai juga pada kerajaan negeri. ramai pelajar di kelas pra KPM yang miskin kerana syarat masuk ke pra KPM pun mesti status dari keluarga susah. mengapa jumlah yang nak diberi itu 3000 orang sahaja?