Monday, August 1, 2011

SIRI 27 : DAP LAKNATULLAH : 5 AHLI MPSP AKAN DI SAMAN

Sumber blogger dari puak  jahat : http://sharpshooterblogger.blogspot.com/2010/07/5-ahli-majlis-mpsp-akan-disaman-5-juta.html

Syarikat perlombongan pasir, Foon Cent Sdn. Bhd. yang beroperasi di Jalan Tasek, Valdor di sini akan menyaman lima Ahli Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) sebanyak RM5 juta kerana didakwa mengeluarkan kenyataan palsu mengenai operasi syarikat itu.Mereka adalah dua dari PKR Goh Choon Aik dan Johari Kassim dan tiga lagi dari DAP iaitu Soon Lip Chee, Oon Neow Aun dan Loh Joo Huat.
Pengurus projeknya, Kamaruddin Harun berkata, keputusan siasatan kerajaan negeri baru-baru ini yang mengesahkan operasi perlombongan pasir di kawasan itu dijalankan secara sah membuktikan kenyataan ahli MPSP terbabit sebelum ini adalah tidak benar.
''Kenyataan ahli MPSP terbabit mendatangkan pelbagai implikasi negatif malah tindakan MPSP menyita tapak projek menyebabkan kami menanggung kerugian kira-kira RM200,000 kerana tidak dapat beroperasi sehingga kini.
''Pihak syarikat sudah melantik peguam dan sedang meneliti bukti-bukti bagi mengukuhkan dakwaan. Buat masa ini kita sedang menimbang untuk menyaman mereka sekurang-kurangnya RM5 juta,'' katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Lima ahli MPSP diketuai oleh Goh Choon Aik yang meninjau tapak projek berkenaan sebelum ini telah mendakwa syarikat tersebut yang mengusahakan perlombongan serta aktiviti mencuci pasir di situ sejak Julai 2008 telah beroperasi secara haram.


Jawatankuasa penyiasat yang diwujudkan kerajaan negeri baru-baru ini bagaimanapun mengumumkan operasi mencuci pasir di kawasan berkenaan tidak melanggar syarat MPSP seperti yang didakwa.
Sementara itu, Kamaruddin memberitahu, pihaknya juga menimbang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Pejabat Tanah dan Daerah Seberang Perai Selatan (SPS) berhubung permohonan mengeluarkan tanah dari kawasan yang diwartakan sebagai tanah bukit.
Beliau berkata, kenyataan pejabat tersebut yang mendakwa syarikatnya tidak mendapat kelulusan menjalankan kerja-kerja di kawasan terbabit menggambarkan seolah-olah pihaknya tidak membuat sebarang permohonan sebelum ini.


''Kami ada membuat permohonan pada April 2008 tetapi sehingga kini tiada maklum balas diterima sama ada permohonan itu diluluskan atau sebaliknya, sedangkan proses (permohonan) sepatutnya memakan masa hanya lapan minggu.
''Kalau ini mahu dijadikan isu untuk meletakkan kesalahan kepada kami, pihak pejabat tanah perlu menjelaskan kewujudan aktiviti penternakan babi bersebelahan tanah kami yang turut tertakluk dengan Akta Tanah Bukit 1960 tetapi dibiarkan beroperasi,'' ujarnya lagi.Dalam hal ini jelas beliau, pihak pentadbir tanah daerah itu tidak wajar bersikap pilih bulu dengan mengambil tindakan kepada syarikat tertentu sahaja tetapi pada masa sama membiarkan pihak lain melanggar peraturan yang ditetapkan.
TEMAN : LANTAK KAU LAH..... SIAPA PUN TETAP PUAK DAP LAKNATULLAH

SIRI 26 DAP LAKNATULLAH : DISEBALIK PERKISAHAN KAMPUNG JALAN POKOK ASSAM, JELUTONG

Timbalan Yang Dipertua PAS Jelutong, Mohd Yusof Mohd Noor  antara orang yang di anggap gagal menjaga melayu jelutong. dahulu bukan main lantang hentam umno dalam isu melayu. sekarang bila dah senang dapat elaun ahli mppp, dan yang sewaktu dengannya, maka la ni jadi tukang hangguk guan eng.


KAMPUNG JALAN POKOK ASSAM JELUTONG.

Teman bersimpati dengan penduduk kampung pokok assam yang telah pun keluar dari perkampungan tradisi mereka. Ada yang mendapat tak sampai rm 70000 sebagai pampasan. Soalnya sekarang, bukannya isu pampasan. Soalnya ialah mengapa perlu dihalau keluar?dimana kuasa kerajaan negeri ? Bukankah kerajaan negeri terdahulu boleh menghalang. Bila ditanya , sudah pasti pas dan dap akan menyatakan ini kerja UMNO yang menjadi punca kampung ini lenyap sebab umno yang jual tanah tersebut kepada pemaju. Jawapan teman " KEPALA HOTAK HANG....BAGI JAWAPAN MACAM ORANG DOK DALAM HUTAN . ( TARZAN)"

Bekas Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Syed Amerruddin Syed Ahmad memberitahu, kerajaan negeri boleh membatalkannya dan mengisytiharkan tapak kampung itu sebagai zon kampung tradisi.Apabila telah diwartakan sedemikian, kerajaan negeri berhak mengambil alih kampung terbabit daripada pemaju.Tindakan tersebut sekali gus dapat menyelamatkan kediaman penduduk kampung daripada menjadi mangsa pembangunan yang ha nya mementingkan keuntungan semata-mata.Bagaimanapun, ia tidak bermakna kampung tersebut tidak boleh dibangunkan langsung tetapi perlu dilakukan tanpa menjejaskan bentuk tradisi kampung Melayu. "Kerajaan negeri ada hak untuk tidak meluluskan projek pembangunan di Kampung Jalan Pokok Asam dan mewartakan sebagai zon kampung tradisi."Ini bermakna sebarang bentuk pembangunan perlu mengekalkan ciri-ciri tradisi asal kampung

Tanah kampung berkenaan akan dibangunkan dengan projek kediaman bertingkat dengan kos lebih RM800,000 seunit oleh pemaju dari Kuala Lumpur. Kini sebuah lagi kampung Melayu di kawasan sama bakal mengalami nasib serupa. Kira-kira 100 buah rumah yang dihuni kira-kira 450 penduduk di Kampung Tengah yang terletak bersebelahan Kampung Jalan Pokok Asam bakal dibangunkan untuk projek komersial oleh sebuah syarikat pemaju lain dalam waktu terdekat. Menurut Syed Amerruddin, pampasan antara RM70,000 dan RM75,000 yang ditawarkan pemaju kepada penduduk kampung ternyata tidak setimpal jika dibandingkan dengan harga semasa rumah di kawasan berkenaan.Jelas beliau, dengan wang sebanyak itu, sudah pasti mereka terpaksa berpindah ke tempat lain kerana harga semasa rumah di kawasan sekitar melebihi RM100,000.

melayu pokok assam hanya mampu berdemo. padah memberi undi kepada pas dan dap

pampasan rm 20000 hingga rm 70000 adalah tidak adil buat orang melayu sedangkan kuasa kerajaan negeri boleh menghalang. melayu jangan dibohongi pas yang selalu mengaitkan kesalahan mereka dengan kisah umno dahulu. apa umno buat? teman cabar kerajaan negeri  keluarkan seinci tanah yang dijual kepada pemaju atas nama umno di pulau pinang. teman cabar pas dan dap...................

SIRI 25 DAP LAKNATULLAH : MUHASABAH NOSTALGIA GILIRAN KAMPUNG MELAYU BINJAI

kedudukan kampung binjai.


Teman akan susun semula nostalgia beberapa buah kampung melayu yang bakal hilang di Pulau Pinang. Sebelum ini memang telah ramai blogger yang telah mendedahkan perkara yang berlaku. Teman cuma nak ingatkan kembali dan menambahkan sedikit info yang belum dicukupkan lagi Bermula dalam penulisan ini ialah kisah Kampung Binjai Bayan Lepas.

Kampung Binjai merupakan sebuah lagi perkampungan  orang Melayu yang berada di negeri Pulau Pinang dan terletak di Daerah Barat Daya. Kampung Binjai yang telah dibuka sejak lebih  84 tahun yang lalu di atas sebuah tanah berkeluasan lebih kurang 2 hektar lot 792, yang didiami oleh 130keluarga yang kebanyakan terdiri daripada nelayan, pekerja kilang dan juga pekerja sektor awam. Malangnya kampung binjai bakal menjadi nostalgia dan mungkin akan menjadi peninggalan sejarah buat orang Melayu. Dahulu tidak berlaku, mengapakah sekarang berlaku?Walaupun ianya sudah berlalu hampir setahun, namun, malang seribu kali malang buat bangsa Melayu Pulau Pinang. Hakikat sebenar kampung binjai sebenar ialah seperti berikut :
 

selaku bekas exco perumahan di zaman BN memerintah. YB Syed Ameruddin lebih mengetahui cara bagaimana ingin menghalang pemaju merampas tanah penduduk. Walaupun tanah penduduk kampung binjai ialah tanah milik pemaju, namun pemaju perlu ada nilai kemanusiaan dalam hal pembangunan. Perlu diingat, walaupun pas , dap dan pkr menyatakan umno menjual tanah melayu, namun sehingga kini tiada seinci tanah yang dijual atas nama UMNO yang dapat bawakan sebagai bukti. Jangan disamakan ahli umno dengan anwar ibrahim yang pernah menjadi pemimpin umno pulau Pinang.Anwarlah punca tanah melayu lenyap di arus pembangunan tidak terancang.

1.Sebanyak 45 buah rumah akan dirobohkan untuk pembangunan tersebut
2.Hanya 18 buah rumah akan dibangunankan di kawasan tersebut
3.Pampasan yang akan diberikan pasti tidak akan dapat membeli rumah baru seperti nikmat dan keselesaan yang mereka sedia ada

TAZKIRAH JIWA LARA BUAT SAHABAT YANG DAH CAPAI UMUR 40 TAHUN DAN KE ATAS

NUKILAN INI BUAT DIRI TEMAN JUGA. PAGI 1 RAMADHAN 1423 H
 
Andai lelaki tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan jatuh cinta, lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya
Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.
 
Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang. Tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih mengangap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.
Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya.

Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak PARA SAHABAT.

GOLONGAN MUNAFIK DALAM PAS DAN PAKATAN RAKYAT

Memandangkan bulan Ramadhan, kebanyakan penulisan teman akan disertakan dengan dalil agar kita semua mengetahui. Bercakaplah benar walaupun pahit. walaupun ramai yang kata PAS itu baik, tapi teman kata sebabahgian besar ahli PAS itu bersifat seperto ORANG MUNAFIK.AHLI  pas MARAH KER? JANGAN MARAH SEBAB KAMU PUN MENGGELARKAN umno ITU JUGA MUNAFIK.

Munafik.

Firman Allah SWT: "Allah mengancam orang-orang munafik lelaki dan perempuan dan orang-orang kafir dengan neraka Jahannam, mereka kekal di dalamnya. Cukuplah neraka itu bagi mereka, dan Allah melaknati mereka, bagi mereka azab yang kekal." (At-Taubah:68)
Erti Munafik
Dari segi bahasa:
Orang yang menyembunyikan perkara/maksud sebenar.
Dari segi Syarak: Seseorang yang tidak menzahirkan kekufuran dengan cara menyembunyikannya didalam hati.

Orang munafik bersifat Talam 2 Muka dengan berpura-pura mengikut segala ajaran Islam dan mengaku mereka orang Islam tetapi didalam hatinya tidak dapat menerima ajaran suci ini sepenuhnya.

Tanda Seseorang itu Menjadi Munafik:

1. Iman Tidak Tetap dan Tidak Teguh
2. Tindak-tanduk Yang Sentiasa Berubah ( DULU NEGARA ISLAM, SEKARANG NEGARA KEBAJIKAN. DULU NAK BUAT HUDUD SEKARANG TAK JADI PULA . DULU HARAM BERSAMA ORANG KAFIR, SEKARANG BOLEH PULA. DULU DOK KATA ANWAR JAHAT, SEKARANG BAIK PULA. DULU JUDI HARAM, SEKARANG BOLEH PULA. DULU BERSALAM DENGAN WANITA HARAM, SEKARANG  NIZAR BERSALAM BOLEH PULA.DULU FUN FAIR, PESTA HARAM, SEKARANG BOLEH PULA DI PULAU PINANG. DULU KONSERT WANITA HARAM. SEKARANG NING BAIZURA BOLEH PULA ))3. Tidak Tetap Kata ( SEPERTI CONTOH DI ATAS )4. Sentiasa mengharapkan Kebaikannya Dibalas ( MASUK PAS SEPERTI MASUK SYURGA. CONTOH BOB LOKMAN)5. Jiwanya Tidak Tenteram ( LIHAT MAT SABU SELALU JER MENGGELABAH. ANWAR PULA AIR MUKA JADI TAK JERNIH)6. Menjadikan Dunia Sebagai Matlamat Hidup ( REBUT KUASA. AJAK BERSATU DENGAN UMNO DI PERAK TAK MAU.DENGAN DAP LAKNATULLAH MAU PULA)

"Bayangkanlah betapa hinanya jika tergolong dalam golongan munafik ini, kerana segalanya penuh dengan kepura-puraan. Lagi pula, balasan di akhirat amat berat."

Allah berfirman yang bermaksud: " Sesungguhnya orang yang munafik itu akan ditempatkan pada tingkatan yang paling bawah sekali dalam Neraka...."
( Surah Al-Nisa':145)

PENGIKUT KUNING DAP

WAH!!!! BERBANGGA PIMPINAN ATASAN DAP DENGN BAJU KUNING MEREKA. BAGI MEREKA KUNING TU TANDA BERSIH DAN BUKAN KUNING ITU DIRAJA. KENAPA MEREKA TAK PAKAI OREN KER ATAU WARNA RASMI DAP , PKR DAN PAS?

INI SAHAJA PENGIKUT RASMI DAP. BACA PERINGATAN ALLAH DI BAWAH :

1. Golongan yang tidak percaya kepada Al-Quran.

Pada zaman Rasulullah SAW terdapat golongan yang telah mendustakan wahyu yang disampaikan oleh baginda dan menuduh bahawa Al-Quran itu ciptaan baginda. Firman Allah SWT: "Sesungguhnya Allah melaknati orang-orang kafir dan menyediakan bagi mereka api yang menyala-nyala (neraka)." (Al-Ahzab:64)

2. Orang-orang yang ingkar terhadap kebenaran hukum Al-Quran (apabila suatu hukum diturunkan, mereka menolak dan tidak bersetuju dengan hukum berkenaan).

Firman Allah SWT: "Dan setelah datang kepada mereka Al-Quran dari Allah yang membenarkan apa yang ada pada mereka padahal sebelumnya mereka biasa memohon (kedatangan Nabi) untuk mendapat kemenangan atas orang-orang kafir. Maka setelah datang kepada mereka apa yang telah mereka ketahui, mereka lalu ingkar kepadanya. Maka laknat Allah-lah ke atas orang-orang yang ingkar itu." (Al-Baqarah:89)- SOKONGAN PAS DAN PKR KEPADA DAP

3. Golongan yang menyembunyikan kebenaran Al-Quran seperti yang dilakukan oleh ahli-ahli kitab dari kalangan Yahudi dan Nasrani.

Firman Allah SWT: "Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan berupa keterangan-keterangan (yang jelas) dan petunjuk, setelah Kami menerangkannya kepada manusia dalam Al-Kitab, mereka itu dilaknati Allah dan dilaknati (pula) oleh semua (makhluk) yang dapat melaknat." (Al-Baqarah:159)
WALLAH HU ALAM

TERKINI : BLOG BADARKHUBRO BLOG BANGKAI DAN MACAM BUDAK TADIKA

1 RAMADHAN 1432 H, TEMAN MENDAPAT KHABAR GEMBIRA BAHAWA PUAK-PUAK PAKATAN DAP LAKNATULLAH YANG MEMBACA ATAU TERBACA BLOH TEMAN INI DAH MULA MENYATAKAN IANYA SEBAGAI BLOG BANGKAI. WAH SUKANYA HATI TEMAN SEBAB , MEREKA TELAH MULA RASA MENYAMPAH SEBAB BLOG TEMAN NI SAH -SAH MEMBUKA KEBURUKAN YAHUDI ALA DAP DAN PR PULAU PINANG. JAWAPAN HATI TEMAN " SYUKUR YA ALLAH" .KEKUATAN 1 RAMADHAN BERBEKALKAN SEMANGAT QIAMULLAIL , BADARKHUBRO AKAN TERUS MARA  MEMAPARKAN FAKTA YANG MENARIK UNTUK MEREKA YANG INGINKAN KEBENARAN. INDIKATOR TEMAN MUDAH SAHAJA, DAHULU DAP, PAS DAN PKR DOK KATA UMNO/ BN TERUK. TAPI RUPANYA MEREK ALAGI TERUK. MEREKA PEMBOHONG. GOLONGAN ABDULLAH BIN UBAI INILAH YANG BAKAL DILAKNAT ALLAH TERMASUKLAH MEREKA YANG BERSEKONGKOL DAN MENGIA IAKAN KATA-KATA DAP. SAHABAT YANG MENYOKONG UMNO/BN BACALAH DOA YANG TELAH TEMAN TULIS DALAM ARTIKEL SEBELUM INI. MOGA ALLAH HANCURKAN DAP LAKNATULLAH SELEPAS RAMADHAN.

BADARKHUBRO DIGELAR BLOG BANGKAI. SEKARANG MARI KITA CARI ERTI BANGKAI.

ERTI BANGKAI :

binatang yang sudah mati

  1. bahasa kasar mayat manusia ( AMBIL KISAH SHUHARDI PELAKON PERHIMPUNAN HARAM BERSIH 2.0)
  2. kiasan sesuatu yang telah tua dan rosak ( CONTOH LIM KIT SIANG DAN NIK AZIZ)
  3. bangkai gajah bolehkah ditudung oleh nyiru .peribahasa kejahatan yang besar itu tidak dapat disembunyikan .( LIHAT KEJAHATAN GUAN ENG DAN MAT SABU DALAM EPISOD BILIK 121)
  4. ada bangkai adalah hering peribahasa di mana ada perempuan jahat tentu ada laki-laki yang jahat pula ( AMBIL CONTOH VIDEO ANWAR IBRAHIM)
  5. menjemur bangkai ke atas (ke puncak) bukit peribahasa mengaibkan diri sendiri
    ( SEERTI DENGAN SIFAT ANWAR IBRAHIM, GUAN ENG DAN HJ HADI)

pebangkai

  1. (biologi) binatang yang memakan bangkai binatang lain atau bahan organik yang reput (misalnya burung reng, dubuk, dan lain-lain).
JAWAPAN TEMAN : REDHO ATAS KRITIK KERANA PENGKRITIK MASIH LAGI CETEK AQALNYA. RUJUKLAH BACAAN ILMU AL GHAZALI.BACA ERTI OTAK DAN AQAL. KALAU KAIL PANJANG SEJENGKAL, JANGAN DUGA LAUTAN DALAM.

BLOG BADAR KHUBRO MACAM TULISAN BUDAK TADIKA. SERONOK TEMAN, SEBAB TULISAN TEMAN MACAM BUDAK TADIKA. HABIS TU BLOG PEMBANGKANG MILO SUAM , HARAKAHDAILY ( PORTAL), MALAYSIA INSIDER, TRANUNG KITE TU BLOG BUDAK UNIVERSITI DAN MENULIS SECARA PROFESOR KER.TEMAN TAHU LA PENANDA WACANA TEMAN TAK AMBIL KISAH DALAM SETIAP PENULISAN. HURUF KECIL DAN HURUF BESAR TEMAN TAK SELARASKAN. MACAM MANA TEMAN NAK SELARASKAN, SEBAB SASTERAWAN NEGARA A SAMAD SAID PUN CELARU MACAM BUDAK TADIKA. ISU BAHASA INGGERIS DALAM MATE DAN SAINS DIA MARAH. ISU KEPELBAGAIAN BAHASA PADA PAPAN TANDA DI PULAU PINANG, DIA MEMBUTA PULA?

DEFINISI MURID TADIKA :

Akta Pelajar 1961. Tadika adalah dianggap sekolah sekiranya ia mempunyai 10 atau lebih kanak-kanak yang berumur 4 – 6 tahun. Ini maksud tadika. Kalau tulisan teman macam murid tadika, apakah murid tadika tulis macam yang teman tulis. Inilah manusia. Suruh ngaji tak mau.Tapi pandai guna istilah. Mesti puak pembangkang ini.Pembangkang kan pandai guan istilah. Dahulu mat sabu panggil anwar AL JUBURI.Bukankah ini permainan istilah.

Bermain dengan provokasi permainan istilah samalah dengan hukum di bawah :

Ayat 11. “Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) nencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.”

 Al-Hujuraat ayat 11

Sebab-sebab turun (asbabun nuzul):

Sebab turunnya bahagian awal ayat ini ialah bila sekumpulan sahabat dari bani Tamim mempersendakan Bilal, Salman dan Ammar yang kesemuanya adalah bekas hamba. Dalam ayat ini Allah (SWT) menegaskan kepada orang beriman bahawa di sisi Allah (SWT) Bilal, Salman dan Ammar adalah lebih mulia dari golongan yang mempersendakan mereka. Allah (SWT) tidak memandang asal keturunan mereka tapi pengorbanan mereka untuk agama-Nya.

Sebab turunnya bahagian “…dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk” dalam ayat ke-11 ini adalah sebagaimana yang terdapat dalam sebuah hadis yang dilapurkan oleh Abu Jubayrah ibn Ad-Dahhaak di mana satu ketika Rasulullah (SAW) pernah memanggil seorang sahabat dengan nama yang biasa beliau dipanggil, maka beberapa sahabat yang lain memberitahu Rasulullah (SAW) sebenarnya sahabat yang dipanggil itu tidak berapa menyukai panggilan tersebut. Maka bahagian ayat ini pun diturunkan tidak lama kemudian. Hadis diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan Abu Daud.

Pengajaran ayat:

Dalam ayat ke-11 ini Allah (SWT) menetapkan dua larangan dalam konsep persaudaraan dalam Islam.

1. Janganlah memandang rendah kerana sifat ini lahir dari perasaan riya’ dan ujub (bangga dan sombong serta menilai diri lebih tinggi dari orang lain dari sudut harta, pangkat, ilmu dan sebagainya). Namun begitu ada riya’ dan bangga diri yang dibenarkan iaitu bangga menganuti agama Islam dan mendokong segala prinsip dan syariat Islam dan berasa ujub (superior) dengan lengkap dan syumulnya Islam berbanding dengan agama yang lain, dan tidak merasa malu-malu atau rendah-diri mengenainya. Inilah bangga diri yang dibenarkan dan digalakkan.
2. Janganlah mengamalkan tabiat gemar mempersendakan orang lain. Termasuk empersendakan ialah menghina, memalukan, melekehkan, mengutuk, mencaci dan seumpamanya. Tabiat memannggil dengan panggilan yang buruk, ‘character assassination’ dan sebagainya sudah menjadi lumrah dalam suasana hidup zaman sekarang. Tidak mustahil kalau ianya berjaya dibuang dalam kehidupan sehari-hari maka tidak banyaklah benda yang hendak dicakap atau dituliskan.

Beberapa buah hadis Rasulullah (SAW) sebagai pesanan:

Dilaporkan oleh Saalim berkata ayahnya bahawa Nabi (SAW) bersabda “Sesiapa yang menutup aib saudara muslimnya maka Allah akan menutup aibnya di akhirat” (riwayat Tirmizi disahihkan oleh Al-Albani). Dilaporkan oleh Abu Hurairah bahawa Rasulullah (SAW) “Seorang muslim itu ibarat cermin kepada yang lainnya, bila dia melihat sebarang kekotoran maka segera dia menyapunya” (riwayat Tarmizi dan Abu Daud).

wallahualam.

DAPATLAH TEMAN BAGI TAZKIRAH RAMADHAN SEKALI. KEPADA SAHABAT SETIA, MAAF TEMAN TAK BUKA RUANGAN KOMEN.SAHABAT BACA DAN SEBARKAN YER  SEBAB GUAN ENG DAP NI KUAT MEMBOHONG. JANGANLAH KITA JADI UMAT ISLAM YANG MUDAH DIBOHONGI OLEH KUFAR DAP. BIARLAH PAS DAN DAP KENA BOHONG DENGAN DAP. BADARKHUBRO TIDAK SAMA SEKALI.