Monday, January 20, 2014

KRONOLOGI KALIMAH ALLAH

TEGUR SAYA DS NAJIB BERERTI NAK JATUHKAN DIA??

DAP PUNCA 13 MEI 1969. KENAPA BERARAK?

BUKAN ISLAM BEBAS MENGKRITIK BERKAITAN ISLAM ?
Malaysia merupakan sebuah negara sekular dan bukan Islam. Oleh itu, negara ini tidak perlu mematuhi mana-mana titah dikeluarkan pemerintah negeri atau fatwa dikeluarkan Majlis Fatwa Kebangsaan, kata pakar Perlembagaan. 

Sultan Kedah yang kini merupakan Yang Di-Pertuan Agong semalam memetik keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1986 – mengatakan sesetenga perkataan termasuk kalimah Allah hanya eksklusif kepada umat Islam, menimbulkan kebimbangan kepada bukan Islam berhubung hak beragama seperti dijamin Perjanjian Malaysia 1963. 

“Titah dan fatwa tidak boleh digunakan kepada bukan Islam kerana ia melanggar hak perundangan dan beragama mereka,” kata peguam Edmund Bon (gambar) kepada The Malaysian Insider, memetik kes pada 2009. 

“Bukan Islam tidak boleh didakwa di Mahkamah Syariah. Jadi mana-mana fatwa daripada Majlis Fatwa Kebangsaan tidak terpakai kepada bukan Islam,” katanya dan menambah fatwa hanya terpakai kepada umat Islam seperti diputuskan dalam kes Mahkamah Persekutuan pada 2009 yang diputuskan oleh tiga hakim dalam kes Sulaiman Takrib lawan Kerajaan Negeri Terengganu; Kerajaan Malaysia (pencelah) & Kes Lain. 

Panel hakim pada ketika itu terdiri daripada Hakim Besar Malaya pada ketika ini Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin, bekas Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi dan Tun Abdul Hamid Mohamad yang membuat penghakiman terakhirnya. Antaranya, fatwa hanya terpakai kepada penganut agama Islam. 

Pengasas Lawyers for Liberty Eric Paulsen juga mengatakan tidak ada apa yang boleh dilakukan oleh penguatkuasa agama terhadap bukan Islam. 

“Apa-apa titah dikeluarkan, sama ada daripada Sultan atau Yang di-Pertuan Agong, tidak terpakai kepada bukan Islam,” kata Paulsen. 

“Walaupun Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) atau Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) mengeluarkan perintah, ia tidak memberi kesan kepada bukan Islam.” 

Beliau mengatakan terdapat beberapa kes mahkamah dengan jelas menunjukkan Malaysia merupakan sebuah negara sekular. 

“Islam bukanlah faktor utama yang boleh menafikan hak asasi rakyat Malaysia seperti dijamin Perlembagaan Persekutuan,” kata Paulsen. 

“Rakyat Malaysia dijamin kebebasan bersuara, berekspresi dan beragama. Semua ini jelas ditulis dalam Perlembagaan Persekutuan.” 

Beliau memberikan komen selepas Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah mengatakan sensitiviti agama dan status Islam sebagai agama rasmi negara harus dihormati. 

“Titah Agong merupakan nasihat. Bagaimanapun, ia tidak membantu kerana apa yang diperlukan untuk menyelesaikan isu ‘Allah’ adalah perundingan di antara pihak berkepentingan,” kata Paulsen. 

Beliau juga mengatakan, Raja-raja Melayu, Barisan Nasional, Pakatan Rakyat dan pemimpin Kristian harus duduk bersama bagi menyelesaikan isu ini secara aman. 

Semua pihak berkepentingan harus membuang prejudis dan berbincang untuk menyelesaikan isu ini, kata peguam tersebut. 

Pakar Perlembagaan Dr Abdul Aziz Bari juga berkata Majlis Fatwa Kebangsaan tidak mempunyai kuasa undang-undang dalam perkara berkaitan Islam kerana perkara itu merupakan urusan kerajaan negeri. 

“Perkara berkaitan agama Islam urusan negeri-negeri, dan Majlis Fatwa Kebangsaan tidak mempunyai status di sisi Perlembagaan,” katanya dalam satu kenyataan semalam. 

“Pembahagian kuasa persekutuan-negeri yang meletakkan Islam di tangan negeri-negeri dikekalkan oleh Perlembagaan Persekutuan." 

Sehubungan itu, beliau menegaskan, apa sahaja pandangan Majlis Fatwa Kebangsaan tentang serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) terhadap Pertubuhan Bible Malaysia pada 2 Januari tidak memberi kesan, sama ada kepada umat Islam atau bukan Islam. 

Kenyataan Sultan semalam dibacakan ketika berlaku ketegangan di antara umat Islam dan penganut Kristian berhubung penggunaan kalimah Alla oleh penganut Kristian yang menggunakan bahasa Melayu di Malaysia. 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Nancy Shukri menegaskan pada hujung minggu lalu, Putrajaya tetap memberikan komitmen terhada penyelesaian 10 perkara ditandatangani dengan Sabah dan Sarawak yang membenarkan penganut Kristian menggunakan kalimah Allah dalam Bible bahasa Melayu. 

Penyelesaian 10-perkara itu diumumkan pada April 2011 untuk menyelesaian isu berhubung penggunaan kalimah Allah dalam Bible berbahasa Melayu oleh majoriti penganut Kristian di Malaysia Timur. 

Dalam perjanjian tersebut yang diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala mengatakan Bible dalam semua bahasa boleh dicetak atau diimport masuk ke dalam negara. 

ANWAR MARAH TAK LEPAS MASUK JEPUN.


SHAH ALAM - Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendesak Kementerian Luar Negeri memberi penjelasan di sebalik sandiwara kerajaan yang didakwa mendalangi pengusiran beliau dari Jepun. 

Anwar mendakwa kerajaan telah memberikan 'laporan terbaru' termasuk skandal kepada kerajaan Jepun hingga menghalang beliau daripada memasuki negara terbabit secara sah hari ini. 

"Apa peranan Wisma Putra hingga menyebabkan saya terpaksa diusir dari Jepun. 

"Ketika ditahan pihak berkuasa Jepun, saya meminta penjelasan, mereka akhirnya memberitahu saya bahawa mereka terpaksa mengambil tindakan ini "kerana laporan terkini" mungkin pada lalu," katanya memetik kenyataannya dari akaun laman sosial Facebook, hari ini. 

Mengulas lanjut, Anwar membantah sekeras-kerasnya tindakan kerajaan Jepun yang menghalang beliau memasuki negara itu secara sah sekali gus menafikan haknya untuk mendapatkan perjalanan bebas tanpa sebarang halangan. 

Tambah beliau, tindakan pihak berkuasa Jepun itu mengejutkannya kerana sebagai sebuah negara demokrasi terkemuka di dunia, perkara tersebut tidak pernah berlaku dengan hanya alasan yang berasas dan lemah. 

"Saya mengesyaki ada tangan tersembunyi yang mendalangi kemasukan saya ke Jepun. 

"Sebelum ini saya telah memasuki Tokyo tanpa halangan sebanyak tiga kali pada 2006, 2009, dan 2012, namun kali ini dihalang pula," katanya. 

Memetik kenyataannya lagi, Anwar telah tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita pada jam 6.45 pagi, hari ini dari Kuala Lumpur tetapi telah dihalang daripada memasukinya oleh pihak berkuasa imigresen Jepun. 

Beliau kemudiannya diarah pihak berkuasa Jepun untuk mengambil penerbangan pulang ke Kuala Lumpur pada jam 10.45 pagi, hari ini. 

BK :Kalau DSAI nak masuk Parit Jepun (DUN Bukit Naning) Air Hitam Muar pun dia mungkin akan "diusir juga". Kawasan hardcore UMNO tu. 

TONY PUA MENCABAR MENTERI UMNO?


SHAH ALAM – Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua hari ini mencabar Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor supaya menamakan mana-mana ahli perniagaan atau orang tengah pro pembangkang yang didakwa menaikkan harga barangan dan perkhidmatan di negara ini. 

Tegasnya jika beliau gagal berbuat demikian, menteri tersebut perlu menarik balik kenyataannya dan berhenti mengalihkan isu sebenar dari kenaikan harga tersebut selepas kerajaan menarik balik subsidi bahan api dan gula tahun lalu. 

“Beliau mesti menuntut supaya Kabinet mesti menamatkan semua monopoli dan orang tengah termasuk pemberian kontrak kepada syarikat kroni BN yang menyebabkan harga meningkat dan rakyat pula menderita,” katanya dalam kenyataan medianya, hari ini. 

Tony juga menyelar dakwaan mengatakan orang tengah pro pembangkang sengaja menaikkan harga barangan dan perkhidmatan untuk mencetuskan kebencian rakyat terhadap kerajaan Barisan Nasional. 

Sambil menyifatkannya sebagai tidak masuk akal, beliau menegaskan jika benarlah Pakatan Rakyat mengawal ekonomi negara melalui orang tengah, BN boleh kehilangan pentadbiran Putrajaya pada pilihan raya umum lepas. 

“Jika Pakatan Rakyat didakwa mengawal ekonomi negara melalui "orang tengah", Barisan Nasional akan kehilangan Putrajaya dalam pilihan raya umum lepas. 

“Mengapa menunggu selepas pilihan raya mengatakan "orang tengah pro pembangkang" menaikkan harga?” katanya. 

Mengulas lanjut pendedahan menteri terbabit semalam, beliau menegaskan dakwaan itu sebenarnya membuka pekung dan kelemahan kerajaan BN sendiri. 

Ini kerana dasar kerajaan sejak tiga dekad lalu masih menggalakkan taikun menguasai, memonopoli dan mengawal barangan dan perkhidmatan asas. 

“Harga beras telah meningkat kerana Bernas Bhd, sebuah syarikat swasta yang dimiliki oleh Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary telah diberi hak monopoli untuk mengimport beras bagi pihak beras peniaga, membuat keuntungan atas angin menyebabkan harga beras meningkat. Begitu juga barangan asas yang lain seperti gula. 

“Tenaga Nasional Bhd pula dipaksa oleh kerajaan BN untuk membeli majoriti elektrik daripada Pengeluar Tenaga Bebas pada harga yang jauh lebih tinggi daripada apa yang ia boleh menghasilkan dengan sendiri, menyebabkan tarif meningkat,” katanya. 

Dakwanya lagi, ekonomi negara diburukkan lagi apabila sistem ‘Ali Baba’ yang terus ‘dihalalkan’ dalam pemberian kontrak saban tahun tidak memperdulikan kualiti kerja yang dihasilkan meski pun umum mengetahui kerajaan terpaksa menanggung kos yang lebih tinggi. 

“Orang tengah kroni dianugerahkan kontrak melambung tinggi namun yang melaksanakan projek tersebut akan diberikan kepada subkontrak, ini jelas menunjukkan mereka tidak mempunyai keupayaan sebenar dalam perniagaan. 

“Semua ini adalah syarikat kroni BN dan orang tengah yang telah menyebabkan harga tinggi dan semakin meningkat dalam negara ini,” katanya lagi. 

BK : MENTERI UMNO  PERLU AGRESIF BERHUJAH. JANGAN MALUKAN UMNO!!!