Wednesday, May 14, 2014

PRK 51 : DAP HANYA TAKUT UNDI MAJORITI MENYUSUT
Ceramah DAP di Island Glades dan Kampung Melayu menunjukkan DAP sebenarnya risau akan berlakunya penyusutan majoriti menang. Mereka sememangnya yakin memang dalam PRK ini namun yang mereka risau ialah faktor undi majoriti


Berdasarkan pemantauan yang dilakukan oleh admin, jangkaan jumlah pengundi yang akan turun mengundi ialah pada kadar 60 ke 70% sahaja. Keadaan ini  amat merisaukan DAP. Lalu setiap kempen dan sesi kunjung hormat ke kawasan  mesti disertai Lim Kit Siang dan adun adun kawasan berbangsa Cina. 

Andaian awal juga menunjukkan pengundi luar kemungkinan besar tidak akan pulang mengundi kerana seperti mana biasa PRK bukanlah meletakkan matlamat untuk menumbangkan BN di peringkat negara. Kecualilah DAP menggunakan pemberian imbuhan kepada pengundi luar yang pulang. Ini pandangan salah seorang pengundi yang admin jumpa di Relau malam kelmarin. .

Berdasarkan keputusan lalu DAP menang kerusi Bukit Gelugor dengan majoriti 42706 undi. 

-end-

PRK 51 :PAS KEMPUNAN LAGI . ISU LAMA BERDENDANG 2 HARI DI BUKIT GELUGOR


Detik detik cemas yang berlaku di negeri Terengganu menyaksikan rakan rakan PAS yang berkempen di Bukit Gelugor menjadikan isu berkenaan dalam perbualan mereka. Dengan penuh yakin mereka menyatakan PAS akan memerintah Terengganu dan ini terbukti  UMNO sedang berpecah.Ada juga yang menyatakan Allah telah menunjukkan kebenaran akibat daripada permainan jahat UMNO sewaktu kes di Perak.Namun, hakikat sebenarnya apa yang berlaku pada sepanjang hari 13 Mei ialah satu proses konfrantasi dalaman MB itu sendiri.

Dalam kebanyakan isu yang sempat admin catitkan di sepanjang tempoh berkempen PAS di sekitar PDM Kg Melayu, Sg Gelugor dan Tamn Tun Sardon adalah seperti berikut : 

1. UMNO mengalih isu rasuah dengan isu hudud
2. UMNO tidak jujur membela Islam di Malaysia
3. UMNO mengkhianati Islam
4. Kes kes rasuah yang melibatkan pimpinan UMNO dilepaskan
5. DAP banyak membantu perkembangan Islam di Pulau Pinang.
6. GST cara terbaru UMNO merompak wang rakyat
7. Tiada isu untuk PAS dan UMNO bersatu dan PAS jelas dengan pendirian mereka di dalam PR.

Kesemua isu ini seolah olah menjadi lali dalam perbualan jurucakap  PAS sepanjang kempen 2 hari ini. Rata- rata admin melihat jentera PAS Kedah banyak membantu disebabkan loghat utara yang sama dan mudah difahami. Jentera PAS Kelantan hanya bergerak dari rumah kerumah sahaja bagi memastikan RamKarpal dipilih oleh pengundi Melayu.

-end-