Friday, January 30, 2015

PBAPP KAUT UNTUNG LAGI


PBAPP memaklumkan pelanggan PBAPP yang menggunakan perkhidmatan kaunter Pos Malaysia untuk membayar bil air mereka akan dikenakan caj 90 sen dalam bil berikutnya mulai Januari 2015.

Menurut Exco Kerjaraya Pulau Pinang Lim Hock Seng caj itu dikenakan ke atas pelanggan PBAPP kerana PBAPP tidak dapat lagi menampung caj yang dikenakan oleh Pos Malaysia untuk perkhidmatan yang disediakan mereka. Lim berkata PBAPP membayar Pos Malaysia sejumlah RM1 juta pada tahun lalu untuk pembayaran bil PBAPP di kaunter Pos Malaysia.

PBAPP juga sedang menanti jawapan dari SPAN untuk menaikkan tarif air sebanyak 20% di Pulau Pinang. Permohonan PBAPP untuk menaikkan tarif air sudah dipersetujui oleh Mesyuarat Exco Kerajaan Pulau Pinang pada tahun lalu.

Sejak DAP mengambil alih Kerajaan Pulau Pinang, surcaj penggunaan air sebanyak 24 sen setiap 1000 liter air dikenakan ke atas penduduk Pulau Pinang untuk penggunaan air melebihi 35,000 liter sebulan. Surcaj tersebut telah dinaikkan 100 peratus menjadi 48 sen selepas kurang lebih setahun ia diperkenalkan.

PBAPP ada sumber kewangan kerajaan negeri selain kutipan hasil cukai dan hasil penjualan tanah. PBAPP Sdn Bhd dan PBA Holdings Berhad tiap-tiap tahun mencatat keuntungan. Apa lagi yang rakyat Pulau Pinang kena tanggung selepas ini?

TULISAN : SAHABAT 

KHALID SAMAD NAMPAK MACAM SANGGAH HJ HADI
Ahli jawatankuasa pusat PAS, Khalid Samad berkata kenyataan presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang menolak pelaksanaan pilihan raya kerajaan tempatan sepatutnya diteliti terlebih dahulu.

Katanya, kebimbangan Hadi bahawa pilihan raya tersebut berpotensi menyebabkan ketegangan kaum tidak harus mencetus perbalahan terbuka.

Khalid turut menjawab mengenai kecurigaan NGO Gabungan Urus Tadbir Baik (CGG) bahawa PAS menjadi punca di sebalik kegagalan melaksana pilihan raya itu di Selangor.

MP Shah Alam itu menjelaskan, masalah pelaksanaan itu berpunca daripada kebimbangan berhubung keseimbangan komposisi kaum di kalangan ahli majlis.

"Ia adalah satu perkara yang boleh diperhalusi dan tak perlu jadi perbalahan secara terbuka," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Susulan itu, timbul cadangan antarabanya agar komposisi ahli majlis bandaraya Shah Alam terdiri daripada 12 orang yang dipilih dan 12 orang lagi yang dilantik.

"Ada juga cadangan agar pemilihan bukan atas nama individu, tetapi atas nama pasukan sehingga akhirnya pemilihan itu melibatkan semua kaum.

"Dengan cara ini dominasi sesuatu kaum itu tidak akan timbul," katanya.

Beliau seterusnya menolak andaian CGG bahawa Hadi menjadi dalang di sebalik masalah pelaksanaan pilihan raya tersebut.

"Andaian NGO itu tidak tepat," katanya.

Beliau turut menolak persepsi umum bahawa penentangan Hadi terhadap pemilihan itu merupakan timbal balas terhadap tindakan DAP yang menolak pelaksanaan hudud.

"Ini kerana dua perkara ini adalah dua perkara yang tak diterima sebagai rangka kerja dasar bersama di peringkat pusat," katanya.