Sunday, October 30, 2011

LAGI KENYATAAN GUAN ENG LIDAH BERCABANG.BOHONG...LANCAU LA LU

SKIM GAJI KERAJAAN LIM GUAN ENG YANG BERADA DI PARAS KEMISKINAN. BAGAIMANA GUAN ENG BOLEH MENEMPELAK SKIM GAJI MINIMUM YANG BN CADANGKAN SEDANGKAN KERAJAAN GUAN ENG SENDIRI PUN TAK NAIKKAN GAJI MINIMUM PEKERJA? KARTUN BETUL LA

KENYATAAN GUAN ENG LIDAH BIAWAK :

"Sungguhpun defisit sebanyak RM107.78 juta telah dijangka dalam bajet tahun semasa 2011, namun dijangka kerajaan negeri masih berupaya mencatatkan lebihan iaitu untuk empat tahun berturut-turut," ujarnya di Dewan Undangan Negeri (Dun) Pulau Pinang, Georgetown.
( DAH DEFISIT CAKAPLAH DEFISIT. TAK PAYAH PUTAQ BELIT. JANGAN MALU LA GUAN ENG. JANGAN JADI MACAM ULAR.)

Beliau berkata, kira-kira RM600.47 juta atau 95.29 peratus hutang kerajaan negeri berjaya dilangsaikan sejak Mac 2008 dan baki semasa hutang kerajaan negeri ialah RM29.66 juta sahaja.

( KENYATAAN KETUA AUDIT NEGARA, HUTANG KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG KEPADA KERAJAAN PUSAT MENINGKAT MENDADAK PADA TAHUN 2009 DAN 2010 PADA KADAR 50%. GUAN ENG SEORANG AKAUNTAN.BUKAN MAIN BIJAK DIA SUSUN ANGKA UNTUK MENGABURI MATA RAKYAT. TAPI TERNYATA GUAN ENG TERKANTOI KALI INI)
Baki hutang semasa ini adalah meliputi RM27.51 juta untuk 11 Projek Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) dan RM2.15 juta bagi projek 'Indoor Archade & Seafood Centre di Batu Kawan.

"Dengan kata lain, Pulau Pinang mencatatkan pengurangan hutang  RM600.47 juta ataupun 95.29 peratus dalam tiga setengah tahun ini; iaitu kadar yang paling cemerlang dia antara semua negeri di Malaysia," ujar beliau

BAJET DEFISIT PULAU PINANG KIAN TERUK

GEORGE TOWN, 24 Okt 2011 - Kerajaan pimpinan DAP Pulau Pinang Isnin membentangkan belanjawan 2012 berdefisit RM213.71 juta berbanding defisit jangkaan untuk tahun 2011 sebanyak RM107.78 juta.
Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata cadangan belanjawan tahun 2012 dijangka defisit sebanyak RM213.71 juta itu akan dibiayai daripada Simpanan Terkumpul Negeri yang sehingga 31 Disember 2010 berjumlah RM572.49 juta

" Lim berkata kerajaan Pulau Pinang menganggarkan hasil yang dikutip akan melebihi RM385 juta iaitu peningkatan RM562,160 atau 0.15 peratus berbanding anggaran tahun semasa 2011 (RM385.33 juta).

Menurutnya, pertambahan hasil yang dijangka amat sedikit sekali kerana kerajaan negeri tidak mempunyai hasil sumber baru".

KESIMPULAN TEMAN :

NAMPAK SANGAT LAH GUAN ENG TAK TAHU CARI PELABURAN BARU ATAU MEMBUAT PROJEK YANG BOLEH MENDATANGKAN HASIL KEPADA KERAJAAN NEGERI. RUPA RUPANYA SELAMA INI GUAN ENG DOK HABISKAN WANG SIMPANAN BN PADA TAHUN 2008 SEJUMLAH RM 850 JUTA. SEKARANG YANG TINGGAL 513 JUTA JER.

SESIAPA BOLEH KOMEN ?

PIC 1
PIC 2

MAJLIS PENGHARGAAN BUAT HUFFAZ.......
DALAM HATI KAFIR TETAP ADA PERASAAN BUSUK UNTUK MEMUSNAHKAN ISLAM.
APATAH LAGI LIM GUAN ENG. SENYUMNYA SINIS. MEMBELI MARUAH ISLAM DENGAN WANG SAHAJA. TEMAN TAK MAU ULAS BANYAK. TEMAN LEBIH SUKA BIARLAH MEREKA BERHADAPAN DENGAN SEJARAH REALITI BAKAL MENIMPA KELAK.
MEMANG HUFFAZ HARTA YAN TAK TERNILAI
SOALNYA....APAKAH KERAJAAN BN TIDAK MENGHARGAI MEREKA?

KETUA MENTERI RM 100EMAS RM 100

KERAJAAN PR :
WARGA EMAS = RM 100 SETAHUN
ANAK EMAS = RM 100 SETAHUN
PELAJAR EMAS = RM 100 SETAHUN

SEMUA YANG EMAS DI PULAU PINANG DAPAT RM 100 SETAHUN

KERAJAAN BN :

SEMUA PELAJAR DAPAT RM 100.00
WARGA EMAS RM 300 SEBULAN BUKAN SETAHUN YA
BANTUAN KEABAJIKAN UNTUK ANAK MELALUI SKIM KARISMA RM 100 SEBULAN SEHINGGA RM 450
RM 500 BAGI MEREKA YANG BERPENDAPATAN RM 3000 KE BAWAH DAN BUKAN MACAM BAJET PR YANG HANYA PADA LINGKUNGAN TERHAD RM 1500 SAHAJA

TERKINI : GUAN ENG SEDANG DICUCUK AMOI.


PERHATIKAN..SAMPAI TEPUK DAHI MAMAT CINA BELAKANG GUAN ENG. APALAH YANG AMOI NI DOK BUAT. GUAN ENG PULA TENGOK MATA DAH NAIK STIM

GUAN ENG TAK TAHU BERBELANJA DAN MENGURUS. TEKTIKAL KONONNYA BERJIMAT


kata kawan teman :

"Peruntukan kepada Pejabat Ketua Menteri dan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri pada 2010 berjumlah RM 328.26 juta. Akan tetapi hanya sejumlah RM179.54juta dibelanjakan, iaitu 54.7%. Sebanyak 23 projek yang dicadang dalam bajet tidak dapat disiapkan atau tidak dilaksanakan.
Tektik untuk mendapatkan surplus dari bajet defisit? Peruntukan tinggi dalam bajet, tapi tidak dibelanjakan dengan sengaja untuk menunjukkan pengurusan kewangan cekap dan berhemah? Atau ketidakcekapan dalam merancang dan mengurus pembangunan untuk rakyat?

BAGI TEMAN MUDAH SAHAJA. DALAM PENGURUSAN DAN PERANCANGAN, KEGAGALAN MELAKSANAKAN PERANCANGAN ADALAH BUKTI JELAS KELEMAHAN DALAM KEPIMPINAN. GUAN ENG BERJIMAT ATAU TAK TAHU ( BENAK) DALAM PENTADBIRAN. DENGAN ORANG KAMPUNG BOLEH LA BERBOHONG . KALAU GUAN ENG KATA DIA PANDAI BERJIMAT, KAN LEBIH BAIK, ELAUN KETUA MENTERI DAN EXCO DI TURUNKAN SERTA MERTA?DALAM PENTADBIRAN KERAJAAN PULA, BAGI MANA-MANA KETUA JABATAN YANG GAGAL MENGURUSKAN KEWANGAN, BERERTI DIA SEORANG KETUA JABATAN YANG LEMBAB DAN BUKANNYA BIJAK DAN PANDAI MENJIMATKAN WANG.

GUAN ENG TERBUKTI GAGAL


LAPORAN KETUA AUDIT NEGARA MENYATAKAN KERAJAAN PULAU PINANG

GAGAL :1. MEMBINA WALAU SEBUAH RUMAH KOS RENDAH. TAPI GUAN ENG HRAMJADAH MENGAKU BINA 11 000 BUAH .TEMAN PUN TAK TAU DIA BINA DEKAT MANA. BAWAH LAUT KOT.

2. PEJABAT TANAH SEBERANG PERAI TENGAH DAN BARAT DAYA GAGAL MENGUTIP HASIL CUKAI SEBANYAK  6.7%

3. HUTANG KERAJAAN NEGERI KEPADA KERAJAAN PUSAT MENINGKAT MENDADAK PADA TAHUN 2009 DAN 2010 PADA KADAR 50%. ITU PUN DIA HABAQ DEKAT RAKYAT DIA PANDAI BERJIMAT  CERMAT.

KESEMUA YANG DINYATAKAN OLEH KETUA AUDIT NEGARA MEMBUKTIKAN SELAMA 3 TAHUN MEMERINTAH, GUAN ENG HANYA PANDAI MEMERINTAH DENGAN CARA BERBOHONG SEMATA-MATA KEPADA RAKYAT. UNTUK MENUTUP PEMBOHONGANNYA, GUAN ENG TUTUP MULUT RAKYAT DENGAN RM 100 SAHAJA. INILAH DASAR KAFIR QURAISY.