Sunday, April 26, 2015

PRK044 : SALAH MUJAHID - YUSNI MAT PIAH
1. Timbalan Pesuruhjaya PAS P.Pinang, Dato Dr Mujahid seharusnya memohon maaf kerana gagal menangani isu berkaitan desakan akar umbi PAS di PRK Permatang Pauh, dan bukannya menyalahkan Dewan Pemuda PAS (DPPN) P.Pinang seperti yang dilaporkan dalam akhbar. Di mana beliau menuduh DPPN P.Pinang sebagai penghasut bagi menutup kelemahan dan kegagalan kepimpinan beliau.


2. Sbg Pengarah Operasi PRK P.Pauh peringkat negeri P.Pinang, beliau sepatutnya turun mendengar isu yang dibangkitkan oleh akar umbi dan membawa hasrat mereka ke peringkat atas khususnya dalam berapa perbincangan bersama PKR yang dihadirnya. Akan tetapi beliau mengambil tindakan sebaliknya dengan memihak kepada PKR dengan menyerang emosi akar umbi.

3. Walaupun pernah ditegur gagal memimpin jentera Pilihanraya PAS dengan baik ketika PRK Bukit Gelugor, DPPN P.Pinang kecewa beliau masih mengulangi sikap ego dan autokratik yang sama. Dan mudah menundung jari melebel dan menyalahkan orang lain. Dan ini melukakan kembali hati petugas PAS.

4. Malah Pesuruhjaya PAS P.Pinang, Hj. Mohd Sabu sebagai Pengarah Induk Jawatankuasa PAS untuk PRK Permatang Pauh juga gagal memainkan peranannya menyelesaikan isu ini. Seperti Dato Mujahid, beliau juga tidak turun bertemu akar umbi PAS di Permatang Pauh.

5. Kegagalan mereka berdua ini untuk turun berbincang sejak awal isu ini tercetus, menyebabkan isu ini bertambah keruh. Lebih-lebih lagi mereka berulang kali mengeluarkan kenyataan keras kepada akar umbi di Permatang Pauh sehingga mencederakan emosi mereka.

6. DPPN P.Pinang ingin pertegaskan, desakan akar umbi PAS Permatang Pauh melalaui usul Mesyuarat Agung Tahunan PAS Kawasan dalam isu hudud adalah kerana mereka mahu menyuarakan kesukaran mereka menggerakkan jentera dan turun berkempen jika PKR tidak memohon maaf dan menarik balik kenyataan mereka berhubung hudud atau RUU Persendirian Kelantan.

7. DPPN P.Pinang memuji tindakan TG Presiden yang menghormati pandangan ahli-ahli di Permatang Pauh. Malah DPPN P.Pinang sependapat dengan PAS Permatang Pauh bahawa hanya beliau yang dapat meredakan ketegangan ini.
Ustaz Mohd Yusni Bin Mat Piah.
Ketua Pemuda,
Dewan Pemuda PAS P.Pinang 

PRK044 : ISU HUDUD SELESAI KATA STOPA ALI


PAS dan PKR menyifatkan isu antara kedua-dua parti itu selesai apabila PAS bersetuju untuk turut bersama dalam kempen pilihan raya kecil (PRK) Permatang Pauh 7 Mei ini, kata Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali. 

Beliau berkata pemimpin pusat dan kawasan kedua-dua parti itu bermesyuarat malam tadi bagi menjelaskan isu berhubung sokongan PAS terhadap calon PKR pada pilihan raya kecil Permatang Pauh.


"Isu itu selesai dan ia hanya salah faham. PAS kawasan Permatang Pauh akan bersama-sama dalam kempen pilihan raya kecil ini, malah PAS kawasan itu akan melancarkan jentera pilihan raya malam ini," katanya ketika ditemui hari ini.

Isu sokongan PAS terhadap calon PKR pada pilihan raya kecil itu timbul apabila PAS Kawasan Permatang Pauh meluluskan usul menuntut PKR menarik balik kenyataan tidak menyokong rang undang-undang persendirian berkaitan hudud.


Ia juga mahukan PKR memohon maaf secara terbuka untuk mendapat sokongan PAS kawasan itu pada PRK berkenaan. 

Timbalan Presiden PKR Azmin Ali pula ketika diajukan soalan berhubung perkara itu, berkata antara pemimpin PAS yang hadir pada mesyuarat malam tadi ialah Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, Mustafa, Anggota Dewan Undangan Negeri Permatang Pasir Datuk Salleh Man, dan Ketua PAS Kawasan Permatang Pauh Omar Hassan.


"Mereka ingin mendapatkan penjelasan PKR dan kami juga mahu beberapa penjelasan daripada PAS Permatang Pauh.

"Alhamdulillah, mesyuarat berjalan lancar dan kami mencapai persetujuan fokus kami sekarang bagi memastikan (Presiden PKR Datuk Seri) Dr Wan Azizah (Wan Ismail) menang besar dalam PRK Permatang Pauh," katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata isu hukum hudud tidak dibincang secara khusus dalam mesyuarat itu tetapi PAS menjelaskan usul PAS Kawasan Permatang Pauh yang diluluskan oleh mesyuarat agung PAS kawasan itu adalah pandangan akar umbi yang dihormati.

"Tetapi sebagai pemimpin kita memberikan kepimpinan kepada anggota dan melihat kerangka besar Pakatan Rakyat. Kerangka dasar bersama Pakatan perlu ditangani," katanya.

Sementara itu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata mesyuarat malam tadi adalah antara PAS dan PKR sahaja.

Ditanya pendirian DAP berhubung hudud, Lim berkata: "Saya tidak perlu ulang berulang kali, anda tahu apa pendirian kami... kami tidak akan pernah mengubah pendirian kami (berhubung hudud).

"Pendirian kami jelas. Kami memutuskan hubungan dengan (Datuk Seri) Hadi (Awang) kerana itu." - Bernama

PRK044 : OMAR AKUR SOAL HUDUD BUKAN HAK PKRPas Permatang Pauh menerima kenyataan pelaksanaan undang-undang hudud ditolak sekutunya dalam Pakatan Rakyat (PR), PKR.


Namun begitu ia tetap membantah pendirian pemimpin Islam dalam parti yang menentang undang-undang hudud.

Di sebalik kemelut yang berlaku, ia masih meletak harapan perbezaan yang timbul akan dapat diselesaikan dengan sebaik mungkin.

Menurut Yang Dipertuanya, , Omar Hassan perbezaan yang timbul tidak akan menjejaskan jentera pilihan raya PR untuk membantu calon PKR, Datuk Seri Wan Azizah pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Permatang Pauh.

“Selepas kita mendengar penjelasan demi penjelasan dengan begitu teliti dalam suasana yang harmoni, akhirnya kita bersetuju dan pihak PKR juga bersetuju dengan (Pas) tidak bersetuju setiap pimpinan parti keadilan muslim menolak hudud PAS,” katanya.

Omar berkata demikian semasa majlis penerangan dan pelancaran jentera PAS Kawasan Permatang Pauh di Dewan Yusof Rawa.

PRK044 : PASMA BUAT KALUT DAH DI PERMATANG PAUH


NGO Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) akan mengadakan pertemuan dengan rakyat bagi mendengar permasalahan dan pendapat mereka sekaligus mencadangkan 'manifesto' kepada Pakatan Rakyat. 

Presidennya, Datuk Phahrolrazi Zawawi pagi tadi dalam ucapan pembukaan konvensyen NGO itu di Shah Alam berkata ‘PasMa akan kemukakan manifesto’ sebelum pilihan raya umum (PRU14). 

Bagaimanapun, ditemui Malaysiakini kemudiannya, beliau menjelaskan manifesto itu untuk membantu Pakatan, memandangkan dasar penubuhan NGO itu untuk mengukuhkan gabungan pembangkang itu. 

"Oleh kerana PasMa adalah NGO dari bukan parti politik, apabila menghampiri PRU-14, setahun sebelum itu kita akan mengadakan majlis-majlis untuk mengambil pandangan rakyat. 

"(Antaranya) apa sebenarnya yang rakyat nak dari sebuah kerajaan. Dari situ kita akan buat rumusan daripada majlis perjumpaan dengan rakyat secara terbuka, kita kumpulkan dan cadangkan kepada Pakatan Rakyat,” katanya. 

Mengulas lanjut, Phahlolrazi berkata walaupun sebelum ini banyak salah tanggapan terhadap mereka, namun gerak usaha akan dibuat bagi menerangkan kepada masyarakat tujuan pernubuhan PasMa. 

“Kita akan kukuhkan dengan buat lebih banyak sesi dialog, majlis itu terbuka kepada semua untuk hadir dan mereka terbuka untuk tanya, kita buat secara langsung. Jadi dengan cara itu orang faham. 

“Tapi ramai yang tak faham tentang matlamat PasMa sebab orang buat tuduhan kepada PasMa, itu yang rosakkan imej kita,” katanya yang juga ADUN Pengkalan Kundor. 

PasMa dalam kenyataanya semalam, sudah memulakan gerak kerja awalnya apabila mengerahkan 1,000 sukarelawan untuk membantu Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh. 

Mereka akan berkempen dengan memberi penjelasan tentang isu-isu semasa terutamanya isu hudud.
_________________