Wednesday, September 24, 2014

MANTAN MB MAHU PENJAWAT AWAM TERUS BERKHIDMAT DGN BAIKMenteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mahu penjawat awam terus berkhidmat kepada rakyat dengan tidak terikut rentak ahli politik dalam pentadbiran kerajaan, lapor Selangor Kini.

“Biarkan orang politik berperang. Biarlah ahli politik berlakon dan berdrama. Kita terus kerja. Biar drama mereka jadi lawak jenaka yang akan dikenang selamanya,” kata Abdul Khalid di depan kira-kira 1,000 kakitangan awam pada majlis perpisahannya di foyer Setiausaha Kerajaan (SUK) di sini, hari ini.

Khalid dalam ucapan terakhirnya mencabar penggantinya memulangkan hasil keuntungan aset air kepada rakyat.

Beliau berkata, penggantinya perlu memulangkan aset air bernilai RM14 bilion secara saham seperti yang dijanjikan Pakatan Rakyat (PR) dalam manifesto Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

“Jika tidak rakyat akan hukum mereka kerana sudah janji dalam manifesto PRU lalu. Ini cabaran kita kepada pemimpin akan datang,” katanya.

PAS PULAU PINANG AKUI KERAJAAN DAP MESRA PEMAJU PERUMAHAN


GAMBAR TIADA KAITAN DENGAN CERITA DI BAWAH 


Perwakilan Pulau Pinang Izuree Ibrahim berkata beliau bimbang kerana kerajaan negeri pimpinan DAP itu lebih cenderung memihak kepada pemaju perumahan daripada membela nasib rakyat negeri itu.

Beliau mendakwa kerajaan negeri itu gagal menyedia dasar perumahan yang prorakyat dalam menangani masalah perumahan, sebaliknya lebih propemaju seperti yang diamalkan BN.

"PAS Pulau Pinang tidak menentang pembangunan pesat. Tetapi kita tidak bersetuju dengan pembangunan yang merugikan rakyat.

"PAS Pulau Pinang bimbang (situasi) terkini trend pemimpin (kerajaan negeri lebih) mesra pemaju daripada membela rakyat," katanya.

Menurutnya lagi harga sekaki tanah di Pulau Pinang kini mencecah antara RM300 hingga RM500 dan sebuah rumah kini mencecah jutaan ringgit.

"Itu tidak termasuk (pelaksanaan cukai) GST, ini akan membebankan rakyat," kata Izuree.

Sehubungan itu, beliau mendesak supaya PAS turut dilibatkan dalam proses merangka polisi perumahan di Pulau Pinang bagi mengemukan cadangan untuk pembangunan lestari di negeri itu.

Beliau membahaskan ucapan dasar presiden bertajuk "Terus Beristiqamah" - yang memasuki hari kedua - dalam Muktamar PAS di Batu Pahat hari ini.

Satu persatu diusir...

Selain itu, beliau juga mengingatkan supaya kerajaan Pakatan Rakyat menghentikan sikap "menutup sebelah mata" mengenai isu perbandaran khususnya pembangunan melibatkan penduduk setempat di negeri itu.

Beliau juga mengingatkan supaya Pakatan membantu pertikaian penduduk di mahkamah apabila tuan tanah atau pemaju menuntut semula tanah yang mereka diami dalam tempoh yang lama.

Antara kampung terlibat, katanya, ialah Kampung Perda di Teluk Bahang, Kampung Mutiara di Batu Feringghi, Kampung Cik Ti, Kampung Pokok Asam di Jelutong, Kampung Batu Uban dan Kampung Bijai di Bayan Lepas dan Kampung Tok Suboh di Seberang Perai.

"Satu persatu perkampungan Islam dan bukan Islam menjadi mengalami pengusiran daripada menjadi mangsa di mahkamah," katanya.

"Cogan kata pakatan pembela rakyat perlu direalisasikan dan diperkasakan dengan tidak menunjukkan sikap serupa denga BN yang terlalu mesra dengan pemaju.

"Jika ciri-ciri ini sudah mula kelihatan sudah tentu rakyat menjadi mangsa kerakusan pemaju dan cogan kata tadi menjadi gimik politik semata-mata," katanya.

ISU ROYALTI MINYAL. KERAJAAN TEPAT DALAM TINDAKAN
1. keputusan untuk darat kan di mana mana ada lah keputusan petronas.. yang mewakili Malaysia dalam proses cari gali... bukan kepimpinan BN.

2. A18 merupakan kawasan bertindih. 
kerjasama antara Thailand dan Malaysia.
jadi ini melibatkan hubungan dua negara. .. bukan negeri dalam Malaysia. 

3.di darat kan di Thailand sebab dah memang ada infrastruktur untuk darat kan hasil gas di situ. .. lagipun infra tersebut ditanggung oleh thailand....kos operasi jadi lebih murah. ...

dari thailand, terus boleh disalurkan ke kawasan perindustrian kedah dan Pulau Pinang. .yang memang sedia ada fasiliti tersebut.

cuba bayang nak kena korek buat saluran baru dari Kelantan yang tiada kawasan perindustrian semata mata nak darat kan di Kelantan. sampai ke KL atau Terengganu. . tak kos efektif..

4. Mana mana telaga yang jauhnya melebihi 3 batu nautika dari pesisiran negeri di anggap milik Malaysia. A18 lebih dari 3 batu nautika.

5. royalti Terengganu, Sabah dan Sarawak diberi mengikut perjanjian petronas dengan negeri negeri tersebut. A18 terlalu jauh dari Kelantan. dianggap milik negara. dan tiada menandatangani Apa apa dengan petronas...