Thursday, December 26, 2013

PAS TERENGGANU IKUTI KELANTAN TOLAK PERHIMPUNAN GULING KERAJAAN


KUALA TERENGGANU – Perhimpunan Guling Kerajaan yang dijangka diadakan pada akhir bulan ini tidak mendapat perhatian daripada Pas apabila Pesuruhjaya Pas negeri, Satiful Bahri Mamat menjelaskan tidak tahu menahu mengenai perkara itu.

Ketika ditanya mengenai perkara itu yang turut dikaitkan dengan pembangkang, beliau menjelaskan langsung tidak mendapat maklumat mengenai perkara terbabit.

“Saya tiada maklumat mengenai perkara itu dan tidak tahu pula sama ada perkara itu disebarkan melalui laman sosial kerana maklumat itu pun tidak sampai,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas perhimpunan yang dijangka diadakan di Dataran Merdeka menjelang tahun baharu 2014.

Beliau tidak menafikan Pas bakal menganjurkan perhimpunan mengecam Bangladesh berhubung hukuman gantung sampai mati yang dijatuhkan ke atas pemimpin parti Jamaat e-Islami, Syeikh Abdul Qadir Mullah.

Beliau yang juga Adun Paka berkata, perkara itu digerakkan di bawah Jawatankuasa Mobilisasi dan meminta mana-mana pihak yang mempunyai kelapangan untuk berada di Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Bangladesh di Kuala Lumpur, Jumaat ini

BK : TUNGGU KENYATAAN PAS SELANGOR DAN PAS PULAU PINANG PULAK. OPSSS SATU LAGI PAS PERAK SEBAB NIZAR ADA KAT SITU 

KEJUTAN : MAT SABU TOLAK GULING KERAJAAN


ALOR SETAR – Pas menegaskan bahawa parti itu tidak pernah berhasrat untuk mengguling kerajaan dengan mengadakan perhimpunan pada 31 Disember nanti. 

Timbalan Presidennya, Mohamad Sabu atau lebih dikenali Mat Sabu berkata, Pas terus komited dengan amalan demokrasi dan tidak akan memilih cara tersebut untuk mengguling kerajaan. 

“Kalau demokrasi negara kita tidak sempurna, kita akan tuntut dan lawan sampai ia menjadi agak sempurna. Kita tidak memilih jalan untuk mengguling kerajaan. Kalau parti politik macam Pas pun tidak pernah terfikir nak mengguling kerajaan luar daripada pilihan raya, apatah lagi pelajar. 

Kita bertegas nak ambil alih kuasa melalui proses pilihan raya dan demokrasi. Walaupun demokrasi yang berjalan tidak sempurna, kita akan perjuangkan supaya ia dapat menjadi lebih baik. Kalau 10 tahun dulu kita berkumpul sikit, polis sudah kepung. Bahkan di kawasan Kuala Kedah, pernah pihak polis melepaskan gas pemedih mata ketika 
ceramah dalam markas di Anak Bukit dan Kubang Rotan,” katanya. 

Beliau berkata demikian pada ceramah sempena Mini Karnival Anak Muda di pekarangan Kompleks Pas Pokok Sena, di sini, malam semalam. 

BK : AIKKK BUAT TABIAT KE APA MAT SABU NI

PROF MUHAYA AKADEMIA YANG TULUS DALAM HAL KENAIKAN HARGA BARANG


Prof Muhaya: Solusi keluar dari bebanan hidup 

SHAH ALAM –Isu peningkatan kos hidup sering dikaitkan dengan bebanan kehidupan terutama buat golongan kurang mampu. 

Malah ada yang menuding jari ke arah sesetengah pihak ekoran harga barang semakin mahal dan kesempitan hidup mencengkam kehidupan. 

Namun, berbeza pula dengan penceramah terkenal, Prof Dr Muhaya Mohamad yang melihat perkara itu dari sudut positif. 

Menurutnya, umum menanggap peningkatan kos hidup sebagai satu perkara negatif sehingga hasilnya kekal negatif tanpa ada sebarang perubahan. 

“Saya simpati dengan keadaan kenaikan harga tetapi kena faham konsep dunia. Tidak ada situasi di mana harga akan turun. Memang harga akan naik. Bukan apa yang berlaku itu penting tetapi respons kita terhadap apa yang berlaku. 

“Kalau kita guna formula kita ini, peristiwa yang berlaku campur dengan respons kita menghasilkan hasil kehidupan kita. Kalau peristiwa itu negatif, respons kita negatif, hasilnya mesti negatif. Jadi, kita guna formula, peristiwa negatif iaitu barang naik, respons kita mesti sangat positif, maka hasilnya positif,” katanya kepada Sinar Harian Online. 

Mengulas lanjut mengenai formula tersebut, beliau menyarankan agar orang ramai menggunakan kemahiran yang ada dengan lebih bermanfaat. 

“Jangan kata kita tak mampu beli barang itu, kita tanya bagaimana untuk saya lebih mampu? Nilai berapa jam masa digunakan untuk benda yang produktif? 

“Contoh sebelum ini kita tonton TV lima jam, apa yang kita dapat? Kalau wanita yang ada bakat, tingkatkan pendapatan melalui online, berniaga sambal tumis dan sebagainya. Orang lelaki mungkin boleh bekerja lebih,” katanya. 

Jelasnya, corak berbelanja juga perlu diatur semula mengikut kesesuaian dan keutamaan. 

“Saya rasa kita kena mengatur cara kita berbelanja. Bagi orang yang merokok, merokok itu memang membakar wang. Kenapa harus merokok juga? 

“Bagi orang yang berbelanja pula, audit balik perbelanjaan kita. Air gas, ais krim semua itu tidak membina nutrisi kita, jadi, kalau tak boleh tingkatkan pendapatan, kita kurangkan perbelanjaan yang tidak penting,” katanya. 

Katanya, keberkatan daripada wang yang diperoleh juga penting diberi penekanan. 

“Ada dua jenis manusia. Satu, merungut dan mengeluh. Sibuk hidup dari luar ke dalam. Macam-macam alasan. Dia sibuk mencari faktor di luar daripada faktor dirinya sendiri. 

“Manusia diberi duit berdasarkan nilai yang diberi kepada dunia. Kita gaji RM1,000 tetapi kerja macam RM800, tak berkat duit. Tapi kalau gaji RM1,000 kerja macam RM2,000, ALLAH akan beri keberkatan RM2,000 itu kepada kita. Ini undang-undang sunnatullah,” katanya. 

Sebelum mengakhiri perbualan, beliau sempat menyampaikan pesanan buat orang ramai. 

“Ingat ya, ALLAH sudah tetapkan rezeki, kita jangan sibuk dengan benda yang ALLAH dah jamin hingga terlupa tanggungjawab kita. Saya perhatikan, banyak orang yang cuai dengan tanggungjawab dan ketika itulah duit tak cukup, kereta rosak dan sebagainya. 

“Jaga ALLAH, ALLAH urusan dunia kita. Kita kejar akhirat, dunia kejar kita. Itu konsep nak hilangkan tekanan. Kalau kita tak bersyukur, kita akan mengeluh, merungut. Kalau bersyukur, aura positif magnet kepada benda yang positif. Ini yang membuatkan kita tertekan,” katanya. 


BK : NAK DENGAR CAKAP RAGIZI YANG MELALUT ATAU DENGAN CAKAP 

TOKOH AKADEMIA YANG TERBAIK

KERAJAAN THAI BERTINDAK MENGAWAL ANAK HARAM


Bangkok: Sebanyak 80 juta kondom akan diedarkan kepada remaja Thailand secara percuma sebagai antara inisiatif kerajaan untuk mengurangkan kes kehamilan di kalangan belia yang belum bersedia menjadi suami isteri. 

Keputusan itu diumumkan oleh Kementerian Kesihatan Awam (MOPH) di sini, semalam. 


Menteri Kesihatan, Pradit Sintawanarong berkata agensinya akan membentuk satu jawatankuasa untuk menentukan sejauh mana ia akan diedarkan kepada belia di seluruh negara. Pradit berkata, kementerian berkenaan juga merancang untuk memberi pil perlindungan jangka panjang kepada wanita muda di klinik kesihatan khususnya yang sudah ada anak. 


“Kementerian juga sudah memberi jalan kepada Jabatan Kesihatan untuk merangka draf yang akan ditandatangani kementerian, Kementerian Pendidikan dan Kementerian Pembangunan Sosial dan Keselamatan untuk membantu menyekat peningkatan penyakit berpunca daripada jangkitan ketika mengadakan hubungan seks. 

Perangkaan menunjukkan 801,737 wanita melahirkan anak pada 2012, 63,475 berusia antara 10 hingga 17 tahun dan terbabit dalam hubungan seks atau 7.9% daripada jumlah keseluruhan. - AGENSI

BK : ELAK ANAK HARAM TAPI PERBUATAN HARAM TETAP BERLAKU. SAMA JER. CUMA MEREKA INI BUKAN ISLAM