Wednesday, January 8, 2014

PADERI LAWRANCE TETAP DENGAN PENDIRIAN PASAL KALIMAH ALLAH


Menurut laporan media, Exco Agama menjelaskan bahawa serbuan berkenaan menepati SOP JAIS yang sedia ada. Cumanya SOP berkenaan akan dikemaskini. Dan dalam pada itu menurut beliau:


"Pendirian kerajaan negeri adalah kita bersama titah Tuanku dalam penggunaan kalimah Allah (iaitu larangan penggunaannya di negeri Selangor oleh agama lain).”
Kenyataan Lawrence  The Star online melaporkan:
In the same press conference, Father Lawrance said that whatever he had stated with regard to the Allah issue was based on Article 11 of the Federal Constitution that granted the freedom of religion.


"Each religion has the right to manage itself. Another religion cannot come in and tell another religion what to do," he said.
Menurut The Malaysian Insider:


Sementara itu, Lawrence tetap dengan pendiriannya gereja di Selangor akan terus menggunakan kalimah Allah dalam upacara keagamaan mereka.
"Kenyataan saya adalah berdasarkan Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan. Setiap agama boleh melakukan upacara keagamaan mereka. Saya tidak boleh beritahu Islam, Buddha, Hindu, apa perlu mereka buat

BK : KONTROVERSI KERANA NASRANI TIDAK PEKA TERHADAP UMAT ISLAM. MENGAPA SEKARANG ?

KALIMAH ALLAH SALAH BN LAGI ?
Kerajaan Selangor akan menulis surat kepada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamidi bagi mendapatkan penjelasan berhubung penggunaan kalimah Allah dalam Bible berbahasa Melayu. Exco Hal Ehwal Agama Islam Selangor, Sallehen Mukhyi berkata ini kerana terdapat percanggahan antara Penyelesaian 10 Perkara yang diputuskan kabinet pada 2011 dengan titah Sultan Selangor yang melarang penggunaan kalimah Allah oleh bukan Muslim.

Kerajaan persekutuan sebelum pilihan raya negeri Sarawak 2011 membentangkan Penyelesaian 10 Perkara.

Ia antara lainnya menggariskan kalimah "Allah" boleh digunakan di Malaysia Timur dan memerlukan tanda "Untuk Kristian Sahaja" di Semenanjung Malaysia.
 
"Pendirian kerajaan negeri adalah kita bersama titah Tuanku dalam penggunaan kalimah Allah.

"Tetapi yang saya nak tulis surat pada menteri, saya nak penjelasan kenapa import Bible (bahasa Melayu) dibenarkan.

"Dia (menteri) perlu jelaskan kepada semua negeri supaya tak jadi isu politik," katanya pada sidang media pagi ini di Shah Alam hari ini.

Turut hadir pada sidang media itu Paderi Lawrence Andrew, yang mencetuskan kontroversi dengan kenyataannya mempertahankan penggunaan kalimah Allah di kalangan orang Kristian di negeri itu sebelum ini.

Menurutnya, pandangan beliau sebelum ini bersandarkan kepada Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan yang memberikan kebebasan kepada semua orang untuk mengamalkan agama masing-masing.

"Setiap kumpulan agama mempunyai hak mereka untuk menguruskan hal ehwal agama mereka.

"Saya tak boleh beritahu orang Islam, Hindu atau Buddha apa yang perlu mereka lakukan.

"Jangan salah anggap ya, inilah sahaja yang saya katakan sebelum ini.

"Saya seru semua ayuhlah kita bersaudara, bersama bina jambatan dan bersahabat," katanya.

BK : TULISAN MERAH BAGI PEJABAT MENTERI DALAM NEGERI JAWAB. MEREKA LAGI ARIF DAN JAWAPAN MEREKA LAGI TEPAT.

PAS MAKAN CILI.ITU SEBAB MARAH TS SS HARUSSANIKOTA BHARU – Kenyataan yang dikeluarkan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria bukan bermaksud menuduh tetapi bersifat memberi contoh dengan situasi yang berlaku di Himpunan Turun pada malam ambang tahun baharu minggu lalu.

Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad berkata, situasi di himpunan itu tidak sepatutnya dikaitkan dengan perkataan bughah dalam istilah fiqah namun ia boleh digunakan bagi tujuan memberi tauladan dan contoh.

“Pada pendapat saya, ia hanya contoh, bukan menuduh, tugas kita sebagai mufti adalah untuk memberitahu tentang apa yang terkandung dalam ajaran Islam, tentang fatwa, nasihat dan penjelasan mengenai perkara-perkara yang boleh mendatangkan salah faham.

“Kalau mereka (peserta) tidak tergolong dalam contoh yang dinyatakan, maka mereka tidak perlu marah atau terasa hati dengan kenyataan itu, kalau  keluar beramai-ramai tanpa mendatangkan kemudaratan kepada orang lain, itu tidak menjadi masalah, kenyataan tersebut sebenarnya dipolemikkan golongan tertentu.

Beliau diminta mengulas tindakan beberapa pihak yang tampil membuat laporan tidak berpuas hati dengan kenyataan yang dikeluarkan Mufti Perak tersebut.

Menurutnya, Harussani  memberikan contoh itu supaya masyarakat Islam yang menyertai himpunan itu sedar tentang apa yang dilakukan itu boleh mendatangkan pelbagai masalah.

Beliau berkata, sebagai contohnya di negara-negara bergolak lain  mengharamkan himpunan dan demonstrasi yang boleh mengakibatkan kemudaratan kerana ia akhirnya melibatkan kematian.

“Tetapi realiti yang berlaku baru-baru ini tidak seteruk negara luar, sebagaimana dalam Fiqah, tetapi, guling dalam istilah syarak adalah dilarang, yang mana boleh mendatangkan kemudaratan kepada orang ramai.

“Kalau tunjuk perasaan secara aman, tidak menjadi masalah, tetapi kini apa yang dapat dilihat, masyarakat kurang kefahaman dan kurang kepercayaan kepada institusi fatwa dan ulama, sehingga perkara-perkara seperti ini boleh timbul dan pelbagai pertikaian dari pihak-pihak tertentu, inilah salah satu cabaran yang perlu kita hadapi sekarang,”katanya.

BK : PAS MANA NAK FAHAM ANTARA CONTOH DAN BIDALAN. PAS TERASA MEREKA BUGHAH. YANG MAKAN CILI BIASANYA AKAN TERASA PEDAS.

INILAH FITNAH AKHIR ZAMAN DARI SEORANG MANTAN MUFTI?NO KOMEN ......