Saturday, March 17, 2012

PASCA E 13 : NILAI HUFAZ DI SISI GUAN ENG IALAH RM 41.66

MENGIKUT SEBUAH BLOG PRO GUAN ENG MENYATAKAN PERUNTUKAN UNTUK HUFAZ BAGI TAHUN 2011 IALAH:

MAKLUMAT HUFFAZ YANG MENERIMA SUMBANGAN HUFFAZ PERINGKAT NEGERI PULAU PINANGTAHUN 2011M/1432H ( BK AMBIL DARI LAMAN JAIPP IALAH SERAMAI 260 ORANG.INI BERMAKNA JIKA DIBAHAGIKAN DENGAN RM 130 000 SETAHUN. SEORANG HUFAZ HANYA MENDAPAT RM 500 DAN JIKA DIBAHAGI DENGAN 12 BULAN SEORANG HUFAZ HANYA MENDAPAT RM 41.66. INILAH NILAI HUFAZ YANG DI SISI GUAN ENG. BAGILAH ELAUN TETAP PADA KADAR RM 800 MACAM BN BAGI PADA GURU KAFA SELURUH MALAYSIA.


PASCA E 13 : KERAJAAN DAP PENANG TOLONG ISLAM ?ANGKA YANG TIDAK BERMAKNA

 

BERIKUT IALAH HUJAH YANG SELALU DAP GUNAKAN :

" kerajaan negeri Pakatan Rakyat di Pulau Pinang yang dipimpin oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng telah sedaya upaya mengangkat martabat Islam sebagai agama Persekutuan dengan memberi lebih peruntukan kewangan berbanding dengan pentadbiran Barisan Nasional dahulu.( cara DAP martabatkan islam hanya dengan memeberi peruntukan kewangan sebagai gula-gula.Wah!!!! islam di beli dengan wang dan bukannya dengan pedoman akhlak dan hukum hakam)
Menurutnya, peruntukan bagi hal-ehwal agama Islam telah berganda dan kian meningkat setiap tahun sejak pentadbiran Pakatan Rakyat mengambil alih negeri pada 2008.

Perbandingan peruntukan Kerajaan Negeri untuk hal-ehwal agama Islam

2008 (BN) - RM12.5 juta-

DAP terlupa peruntukan kerajaan BN untuk membina masjid sehingga di Pulau Pinang selang 1 KM ke 3 KM ada masjid. Kenapa tak campurkan sekali peruntukan sedia ada kerajaan dalam pembinaan masjid. Sekiranya kerajaan BN ketika memerintah menyalurkan peruntukan tambahan yang banyak untuk islam , DAP akan jadikan isu, lihatlah UMNO mempergunakan Gerakan untuk kepentingan agama mereka.

Islam diberikan peruntukan yang banyak, tetapi buddha, hindhu dan kristian diberikan peruntukan yang kecil . Sebuah masjid yang bernilai RM 3 juta dan ke atas datangnya dari peruntukan kerajaan BN la bongok . Kenapa DAP menyorokkan kenyataan .

Tahun 2008 sahaja pembinaan masjid baru Bertam bernilai lebih dari RM 5 juta tidak dimasukan. Masjid masjid baru yang dibina sepanjang tahun 2008 tidak dimasukkan bajet peruntukannya oleh kerajaan negeri guan eng mereka takut sebenarnya.
2009 (PR) - RM20.5 juta

2010 (PR) - RM24.3 juta

2011 (PR) - RM33.3 juta


“Sekolah agama rakyat dan sekolah tahfiz juga diberi peruntukan tahunan di mana kerajaan BN dahulu tidak begitu bersungguh-sungguh melaksanakannya. Di samping itu, kerajaan negeri Pakatan juga memperuntukkan elaun tambahan sebanyak RM100,000 setahun kepada guru-guru KAFA,” tambah beliau

LALU GUAN ENG BANGGA DENGAN ANGKA RM 100 000. DIA TERLUPA DIA BERI KEPADA AGAMA LAIN LEBIH DARIPADA ITU. BK TAK MAU UNGKIT. SENYAP SENYAP CUKUP SEBAB MALIK KASSIM PUN BIUL DAN BODOH PUNYA EXCO.

SEPANJANG 4 TAHUN MEMERINTAH, TERNYATA KERAJAAN DAP TIDAK BERANI, SEKALI LAGI ULANG TIDAK BERANI MENYENARAIKAN BERAPAKAH JUMLAH MASJID YANG TELAH KERAJAAN DAP PENANG BINA UNTUK ISLAM? BK BAGI 2 HARI JAWAB? BK TANYA BERAPA JUMLAH MASJID YANG DAH DAP BINA?

UMAT ISLAM TERTIPU DENGAN ANGKA. JUMLAH YANG DIPAPARKAN HANYALAH UNTUK PEMBAYARAN ENROLMEN GAJI YANG BERKAITAN DENGAN ISLAM SEPERTI JAIPP, MAIPP , MAHKAMAH SYARIAH , SEKOLAH AGAMA RAKYAT, SAGUHATI TOP UP GURU KAFA,SAGUHATI HUFAZ, BANTU BAIK PULIH MASJID DAN SEKOLAH AGAMA DAN PROGRAM -PROGRAM KEAGAMAAN SAHAJA. LAIN-LAIN TAKDE. MENGAPAKAH GUAN ENG TAK BERANI MINTA KERAJAAN BN BANTU RM 30 JUTA UNTUK SEKOLH AGAMA RAKYAT DI PENANG. GUAN ENG KENA DESAK KERAJAAN BN BANTU SEKOLAH AGAMA RAKYAT DI PENANG DAN PERBANYAKKAN JUMLAH TAHFIZ DI PENANG . INI BARU BAGUS. YANG GUAN ENG MINTA RM 30 JUTA UNTUK SEKOLAH JIT SIN CAWANGAN SPS. BOLEHKAH INI BK SEBUT TIDAK ADIL?
BLOGGER PUN TUMPANG MENIPU.BK CABAR BLOGGER NI BUAT GRAF JUMLAH MASJID YANG DAP PENANG BINA UNTUK 4 TAHUN. BUAT UNJURAN GRAF SELANG 4 TAHUN CUKUP.PAPARKAN .
. PERUNTUKAN SEKOLAH AGAMA RAKYAT DISALURKAN OLEH KERAJAAN BN MELALUI JABATAN PELAJARAN NEGERI . ADUHHH APALAH LEMAH SANGAT.KALAU NAK JILAT SANGAT GUAN ENG MINTA LA GUAN ENG BAYAR SEMUA GAJI GURU KAFA DAN GAJI GURU SEKOLAH AGAMA RAKYAT. JANGAN BANTU SETAKAT BANTU BINA  MAKMAL DAN BANGUNAN PUN DAH KECOH, BANTU BAGI KERUSI MEJA PUN DAH BISING. ITUPUN BANTU BINA SAR MILIK PAS DAN PKR


KESIMPULAN BK : DAP PENANG BAGI PERUNTUKANBERSIFAT KOSMETIK DAN BUKAN SYIAR. KITA MAU BERSIFAT SYIAR. BK TAK MAU CAKAP BANYAK LA. BUAT MASJID, BUAT SAR BANYAK-BANYAK, BAIK PULIH SURAU, BAGI SISTEM SIARA TERBAIK SETIAP MASJID YANG BILA AZAN BOLEH MEMECAH KESUNYIAN SUBUH DI PAYA TERUBUNG DAN AIR HITAM, BAGILAH SURAU DI SETIAP KAWASAN BANGUNAN BARU, DESAK PEMAJU BINA SURAU DI KAWASAN PERUMAHAN BARU .YANG NI CUKUP DULU.

PASCA E 13 : PEMBINAAN SMJK(C) JIT SIN CAWANGAN SEBERANG PERAI SELATAN , DAP MENANGGUK DI AIR KERUHGUAN  ENG DAN DAP SEHARUSNYA MALU BERLAKON HERO DALAM ISU PEMBINAAN ISU SMJK C  JIT SIN CAWANGAN SEBERANG PERAI SELATAN. SEBAGAI PENGETAHUAN SEMUA, SATU MESYUARAT TENTANG PENUBUHAN SEKOLAH INI TELAH DIADAKAN BERSAMA TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN DAN KERAJAAN BN TELAH MELULUSKAN PEBINAAN SEKOLAH INI YANG BERDEKATAN DENGAN KAMPUNG TASEK. TAPAK SEKOLAH INI TELAH PUN DIRATAKAN DAN DIMAJUKAN OLEH SYARIKAT ASAS DUNIA. SMJKC JIT SIN TERLETAK DI LALUAN UTAMA JALAN VALDOR -TASEK.

HARI INI GUAN ENG DENGAN BANGGA MENGUMUMKAN PEMBERIAN RM 100 000 KEPADA LEMBAGA PENGURUSAN SEKOLAH UNTUK PEMBINAAN SEKOLAH TERSEBUT DAN MENDESAK KERAJAAN BN MEMPERUNTUKAN RM 30 JUTA BAGI PEMBINAAN SEKOLAH INI. DAP PENANG SEBOLEH BOLEHNYA MAHU MEMAINKAN SENTIMEN KECINAAN DALAM HAL INI SEDANG BN TELAH BERJUANG MELULUSKAN SEKOLAH JIT SIN CAWANGAN SPS DAN SETERUSNYA NANTIKAN PENGUMUMAN YANG BAKAL DI UMUMKAN OLEH KERAJAAN.

AGAK MEMALUKAN KERAJAAN DAP PENANG HANYA MEMBERI RM 100 000 TETAPI MENYURUH BN MEMBERI RM 30 JUTA. BUKANKAH INI PELIK?SEPATUTNYA DENGAN JUMLAH BAJET SURPLUS KERAJAAN NEGERI,  KETUA MENTERI MELALUI KERAJAAN NEGERI WAJIB MENYUMBANG RM 20 JUTA UNTUK PEMBINAAN SEKOLAH INI. BARULAH MINTA RM 10 JUTA YANG SELEBIHNYA DARIPADA  BN.

KERAJAAN DAP KEDEKUT SEBENARNYA UNTUK MEMBANTU PENDIDIKAN CINA. KERAJAAN DAP PENANG MEMPUNYAI SIMPANAN HAMPIR 1.1 BILLION ( CAMPUR RM 850 JUTA SIMPANAN BN SEHINGGA PERTENGAHAN 2008 ). GUAN ENG BOLEH AMBIL RM 20 JUTA SAHAJA. KAUM CINA HARUS BANGUN MENUNTUT HAK PENDIDIKAN ANDA. GUAN ENG JANGAN MAIN WAYANG DALAM HAL INI.

PASCA E 13 : TUGASAN KEDUA UNTUK KERAJAAN DAP PENANG DAN GUAN ENG SENGAL


KERAJAAN  DAP PENANG SEMAKIN SENGAL DAN BONGOK DALAM PENTADBIRAN.MAKLUMLAH SEBELUM ADA KUASA SEMUA MAU JANJI DAN SEMUA TAK BAGUS. LA NI DAH ADA KUASA, SEMUA DOK SENYAP DAN SEMUA DOK BALUN. TIBALAH MASANYA BK NAK BAGI TUGASAN KEDUA UNTUK KERAJAAN DAP PENANG. RAKYAT PENANG PUN NAK RASA JUGA HASIL MAHSUL NEGERI. MAKLUMLAH, KAN PENANG TERBAIK. BAJET SURPLUS KATAKAN.

GUAN ENG DOK KALUT MINTA KERAJAAN KALAU BOLEH TURUNKAN HARGA BARANG MAKANAN, TURUNKAN HARGA MINYAK DAN SEGALA GALANYA TURUN. KATA MEREKA BN ( BARANG NAIK). GUAN ENG TAK TAU KA, KALAU MAU TURUN KENA KASI SUBSIDI. BARU SEIMBANG DALAM PASARAN SEMASA. SEKARANG BK DAN RAKYAT PENANG PULAK NAK TANYA DAN BAGI TUGSAN PADA GUAN ENG. OLEH KERANA DAH BANYAK SIMPANAN, KERAJAAN DAP WAJIB DAN BOLEH KELUARKAN WANG UNTUK RAKYAT. SUBSIDIKAN PERKARA BERIKUT KEPADA RAKYAT PENANG  IAITU :

1.       PETROL RON 95 ( PER LITER)
HARGA SEBENAR RM 2.75
PENGGUNA BAYAR RM 1.90
SUBSIDI BN RM 0.85
DESAKAN RAKYAT PENANG : GUAN ENG TOLONG SUBSIDI RM 0.25 CUKUP SETIAP LETER.
CARA NYA IALAH PEMILIK STESEN MINYAK AKAN CLAIM KEPADA KERAJAAN NEGERI DAP SETIAP BULAN DENGAN KADAR LITER. SEMUA PENGGUNA YANG BERALAMAT DI PULAU PINANG LAYAK DAPAT HAK INI DAN BKAN HANYA SEBAGAI PENGUNDI. YANG GUAN ENG BUAT SEKARANG HANYA PENGUNDI. ITU NAMANYA RASUAH. YG BN BUAT UNTUK SEMUA.

GUAN ENG PUNYA TIDAK ADILLAH, BAYANGKAN SEORANG YANG MENGUNDI DI PAHANG TETAPI MEMBELI RUMAH DI PENANG, MAKA DIA BAYAR CUKAI TAKSIRAN DI SINI. TAPI YANG DAPAT UNTUNG SEORANG YANG MENGUNDI DI PENANG TAPI DUK RUMAH SEWA DAN SEKUPANG HARAM TAK BAYAR CUKAI TAKSIRAN. ADILKAH INI?

2.       DIESEL ( PER LITER)
HARGA SEBENAR RM 2.66
PENGGUNA BAYAR RM 1.80
SUBSIDI BN RM 0.86
DESAKAN RAKYAT PENANG; GUAN ENG TOLONG SUBSIDIKAN 20 SEN CUKUP

3.       TEPUNG GANDUM ( PER KG)
HARGA SEBENAR RM 1.90
PENGGUNA BAYAR RM 1.935
SUBSIDI BN RM 0.55
DESAKAN RAKYAT PENANG; KERAJAAN DAP PENANG TOLONG SUBSIDI 25 SEN SEBAB RAKYAT PENANG BANYAK GUNA TEPUNG

4.       GAS LPG MASAK DI RUMAH  (14 KG)
HARGA SEBENAR RM 48.02
PENGGUNA BAYAR RM 26.60
SUBSIDI BN RM 21.42
DESAKAN RAKYAT PENANG; KERAJAAN DAP PENANG TOLONG SUBSIDIKAN RM 10.00.INI LAGI KEPERLUAN RAKYAT

5.       MINYAK MASAK ( PER KG)
HARGA SEBENAR RM 4.75
PENGGUNA BAYAR RM 2.50
SUBSIDI BN RM 2.25
DESAKAN RAKYAT PENANG : KERAJAAN DAP PENANG TOLONG SUBSIDI RM 1.50 .INI KEPERLUAN RAKYAT

6.       GULA  ( PER KG)
HARGA SEBENAR RM 2.50
PENGGUNA BAYAR RM 2.30
SUBSIDI BN RM 0.20
DESAKAN RAKYAT PENANG: KERAJAAN DAP PENANG TOLONG SUBSIDI RM 0.30

7.       BERAS ST 15 ( 10 KG)
HARGA SEBENAR RM 24.00
PENGGUNA BAYAR RM 18.00
SUBSIDI BN RM 6.00
DESAKAN RAKYAT PENANG: KERAJAAN DAP PENANG TOLONG BAGI SUBSIDI RM 5.00

MEKANISME TUNTUTAN BAYARAN HASIL SUBSIDI KERAJAAN DAP PENANG BOLEH DI BUAT DENGAN MENGGUNAKAN SISTEM KUPON BULANAN. PEMILIK /PEKEDAI BOLEH BUAT TUNTUTAN KEPADA KERAJAAN NEGERI SETIAP BULAN.CONTOH KATAKAN SUBSIDI LPG RM 10.00. BULAN APRIL 100000 TONG LPG DIBELI. MAKA 100000 TONG X RM 10.00 . SUBSIDI KERAJAAN PENANG RM 1 JUTA. ALA BARU SATU JUTA SEBULAN. INI BARU SATU CONTOH JERR)

8.       MANSUHKAN BAYARAN PARKING RM 0.40 SEJAM
9.       BERI BANTUAN PERSEKOLAHAN RM 50 KEPADA SEMUA MURID DARI TADIKA SEHINGGA TINGKATAN 5 ( RM 50 CUKUPLAH SEBAB LEVEL KERAJAAN NEGERI)
10.   HAPUSKAN PINJAMAN DAN TUKARKAN KEPADA BIASISWA SERTA TAMBAHKAN JUMLAH PENERIMA BARU  SETAHUN KEPADA  2000 ORANG
11.   HAPUSKAN SEMUA PINJAMAN BELAJAR MELALUI KERAJAAN NEGERI YANG TERTUNGGAK SERTA MERTA
12.   NAIKKAN GAJI PENJAWAT AWAM NEGERI YANG SERAMAI LEBIH KURANG 3800 ORANG MENGIKUT ARAS GRED 1 HINGGA 54 SECARA STRATA IAITU SEBANYAK RM 300.00
13.   BERI BANTUAN KHAS KEPADA PENJAWAT AWAM NEGERI SEBANYAK RM 100 SEBULAN
14.   BERI BANTUAN KEPADA SURI RUMAH RM 500 SEBULAN
15.   TAMBAHKAN JUMLAH WANG KEBAJIKAN BULANAN KEPADA RM 400 SEBULAN KEPADA SEMUA YANG MISKIN, WARGA EMAS DAN OKU
16.   TAMBAHKAN MASJID BARU BERJUMLAH RM 3 JUTA SETIAP SATU DAN DIBINA  2 BUAH DI SETIAP DAERAH
17.   BERIKAN STATUS TANAH MILIK KEPADA KUIL DAN TOKONG
18.   BERIKAN SUBSIDI HAJI SEBANYAK RM 2000 SEORANG KEPADA WARGA PENANG
19.   TAMBAHKAN PENCEN PEKERJA MPSP DAN MPPP KEPADA RM 200 MULAI MEI 2012
20.   SEMUA SUNTIKAN BCG, KOS DEMAM, CIRIT BIRIT DITANGGUNG OLEH KERAJAAN NEGERI
21.   INSURANKAN RAKYAT PENANG SEPANJANG TAHUN
22.   WUJUDKAN HOSPITAL KERAJAAN PENANG PERTAMA YANG MEMBERI PERKHIDMATN PERCUMA KEPADA RAKYAT PENANG.LANTIK DOKTOR DAN JURURAWAT SENDIRI YER
23.   SEDIAKAN 3000 PERUMAHAN KOS RENDAH DENGAN KADAR SERTA MERTA DAN AMBIL WANG PERUMAHAN BUMIPUTRA BUAT RUMAH UNTUK BUMIPUTRA DAN BUKANNYA SIMPAN
24.   HAPUSKAN LESEN SAMPAN SERTA MERTA
25.   BERIKAN ELAUN KHAS NELAYAN RM 300 SEBULAN

OK CUKUP SETAKAT INI DULU. BK BAGI TUGASAN KEDUA INI SEHINGGA AWAL APRIL LAKSANAKAN GUNA DUIT KERAJAAN DAP YANG KATA UNTUNG BESAR. BAJET SURPLUS DAN APA KEJADAH LAGI TU LA. JANGAN BAGI JAWAPAN , BILA SUDAH DAPAT PUTRAJAYA BARU BUAT. INI ALASAN GAMPANG NAMANYA.LU ADA DUIT. LU ADA KUASA. LU CAKAP LU MAU TOLONG RAKYAT. TOLONG BETUL BETUL MA. TUNJUKKAN LU BOLEH TOLONG. KALAU LU TAK BOLEH TOLONG, MACAM TU JUGALAH KERAJAN BN TAK MAMPU NAK TOLONG. LU BAGI JAWAPAN KERAJAAN NEGERI TAK DE DUIT . MACA TU JUGA LA KERAJAAN BN BERJIMAT CERMAT. LU KATA WANG PETRONAS ADA, WA KATA SAMA LU, WANG PELABuRAN SETIAP TAHUN ADA.GUNAKANLAH.KALU KERAJAAN DAP PENANG BOLEH BUAT SEMUA INI, BK AKAN SOKONG PR. SATU UNDI DARI BK .