Thursday, March 7, 2013

PASCA E 13 : PAKATAN MAIN LAGU LAMA HUTANG NEGARA


SOALAN :

1. APA KAITAN HUTANG NEGARA DENGAN RAKYAT?

2.APAKAH RAKYAT KENA BAYAR HUTANG NEGARA? YANG RAKYAT PENANG KENA BAYAR SURCAJ AIR DAN MENCECAH RM 16 JUTA DALAM TEMPOH 2011-2012.

3. NEGARA MEMINJAM DARI INSTITUSI KEWANGAN DALAM NEGARA SEPERTI SYARIKAT INSURAN, KWSP, BANK TEMPATAN. HANYA 16% SAHAJA HUTANG NEGARA DARI JEPUN, DAN US.ITUPUN MELALUI PENJUALAN BON. FAHAM TAK BON TU APA ?BUKA BUKU BACA.

4. APA BEZA HUTANG NEGARA DENGAN HUTANG INDIVIDU DI MALAYSIA? KENAPA PAKATAN TAK BISING PASAL HUTANG INDIVIDU DI MALAYSIA? TAKUT RAKYAT MAKI PEMBANGKANG. HUTANG INDIVIDU SEPERTI HUTANG BELI KERETA, HUTANG PERIBADI DENGAN BANK TEMPATAN, HUTANG BELI RUMAH DAN SEBAGAINYA.

DARI MANA NEGARA BERHUTANG ?

1. YANG PASTINYA BUKAN DENGAN ANWAR IBRAHIM DAN DAP.
SUMBER HUTANG NEGARA :

Diperoleh melalui terbitan bil perbendaharaan,terbitan pelaburan kerajaan,sekuriti kerajaan malaysia,pinjaman perumahan dan terbitan sukuk simpanan rakyat serta sukuk 1Malaysia. Pemegang instrumen di atas terdiri dari institusi kewangan,syarikat insurans dan KWSP & SOCSO.

RIZAB NEGARA:


SO, TIDAK BANKRAP NEGARA, MALAH AMALAN HUTANG BERHEMAH BERBEZA DENGAN AMALAN HUTANG YANG MEMBAZIR. KITA BERHUTANG DARI SUMBER DALAM NEGARA UNTUK PROJEK PEMBANGUNAN. BUKAN BELI  TRAILER MACAM PAKATAN.NILAI SIMPANAN EMAS ITU ADALAH UTAMA. GREEC TERLINGKUP SEBAB RIZAB EMAS DIA. RUJUK LA KISAH GREECE. TAK KAN AKU NAK AJAQ DALAM BLOG INI.

NILAI WANG BEREDAR DENGAN ZAMAN. SO KALUT LAGI ?PERBANDINGAN SEPERTI GAMBARAJAH DI BAWAH:










LIHAT GAMBAR INI TELITI


PATUTLAH PAKATAN JANJI DALAM MANIFESTO HARGA KERETA SERENDAH RM 25 000. AKU INGAT KERETA IMPORT. RUPANYA KERETA TEMPATAN MYVY.

Perkiraan mudah : Sebuah kereta Myvi yang keluar daripada kilang, harganya sekitar RM25,000. Tetapi disebabkan cukai yang berlebihan (cukai jualan 10%, duit eksais 85%). pakatan dok ulang kali sebut nak hapuskan cukai eksais. bayangkan kos jualan kilang perodua menyusut separuh. macam mana nak bayar gaji. pakatan cuba tulis nak ambil rm 2 billion untuk syarikat terpilih dalam pembayaran gaji minimum. ooo bila harga kereta myvy murah boleh bubuh kereta banyak sikit di rumah.

RM 25 000 ERA PAKATAN . BOLEH PERCAYA? TAKUT JADI MACAM KES KG BUAH PALA JER