Tuesday, September 17, 2013

PRU 14 : JIKA DAP ITU PKM JANGAN LUPA KISAH INI SEBAGAI SEJARAH . KOMUNIS ITU KEJAM!!!!

ARTIKEL INI SISIPAN DARI SEORANG KENALAN


Allahyarham Tuan Guru Haji Bakri


Tiada siapa lagi yang boleh menceritakan bagaimana Orang Melayu 'RUN AMOK' selepas Komunis Memeri...ntah 14 Hari...kecuali KAU dan AKU yang masih mampu menulis - Perang Batu Kikir, Perang Batu Bahat dan Perang Sungai Manik yang dipelopori oleh Kyai Salleh dari Johor itu.

Ketika Jepun kalah perang dan Tanah Melayu berada ditahap KEKOSONGAN, Komunis telah keluar dari hutan dan memerintah Tanah Melayu ini selama 14 hari. Disinilah bermulanya DENDAM TAK SUDAH -DENDAM BERDARAH komunis terhadap orang-orang Melayu yang dulunya menyokong Jepun....(rujukan: Lisan Ayahku)

Ayahku merupakan salah seorang Imam Perang Batu Kikir yang diterajui oleh Lebai Ma'adah dan Buya Hj Abdul Jalil (seorang Pawang Diraja Istana Seri Menanti).

Sebelum meletusnya Perang Sabirullah ini, Kyai Salleh kelihatan berada disurau-surau Kuala Pilah memberikan semangat kepada orang Melayu agar bangun MEMBERONTAK.

Pada pagi itu, semua orang Melayu berkumpul disebuah Masjid didaerah Batu Kikir dengan diketuai oleh Lebai Ma'adah seorang Imam keturunan Minangkabau, Buya Hj Abdu Jalil dan Ayahku.

Kesemua orang melayu yang hadhir, bersenjatakan PARANG PANJANG. Arahan adalah MEMBUNUH semua kaum China yang bersubahat dengan komunis, tidak kira tua dan muda..tidak kira lelaki dan perempuan.....termasuklah anak-anak kecil walaupun bayi sekalipun....harus ditetas berdasarkan sumpah PANCUNG TIDAK BERTANYA. Pantangnya adalah UNDUR. Semua diarah meminum air dikolah masjid yang telah DIMENTERAKAN oleh imam-imam perang ini.

Berdasarkan lisan Ayahku, mereka yang meminum air ini terus 'Naik Syeikh" dengan batang tubuh menggeletar serta terus berlari pantas menuju kelokasi-lokasi penempatan orang-orang China yang sudahpun menyokong Komunis sepenuhnya dan sudahpun bersedia dengan senapang masing-masing.

Mengikut lisan ayahku, selepas meminum air mentera itu, kita merasakan batang tubuh kita menjadi besar dan tinggi. Dan apabila melihat komunis dihadapan, musuh kelihatan teramat kecil dan terlalu mudah untuk menebas.. Begitu juga komunis-komunis ini, sentiasa menembak keatas kerana mereka melihat orang-orang Melayu yang datang menyerang ketika itu seolah-olah kelihatan terlalu tinggi.

Semua rumah orang-orang China ini dibakar. ...Turut dibunuh adalah Wanita-wanita China yang sarat mengandung, kanak-kanak malahan semua seisi rumah TERHAPUS.

Begitulah KEJAMNYA apabila orang-orang MELAYU mengamuk ketika itu. Tiada langsung hati yang BELAS dan FIKIR yang WARAS. Apabila aku menanyakan soalan yang sama kepada Ayahku, beliau menjawap KEADAAN TERAMAT RUNCING - 'MATA MENJADI BUTA, HATI MENJADI KERING- FIKIR TERUMBANG AMBING'.

Itu ... 68 tahun yang lalu, ianya sudah dilupakan dan telah lama lenyap.. Cerita ini ibarat sebagai Tirai Penutup Keganasan Chin Peng yang berleluasa dizaman komunisnya dan sempena lenyapnya Pejuang Komunis ini....HARI INI .... dari bumi yang nyata.
 
BK : TIADA PINDAAN DALAM ARTIKEL ASAL

AL FATIHAH BUAT HABIB MUNZIRMOGA ALLAH SWT MERAHMATI ROHMU YANG TELAH MENGEMBANGKAN DAKWAH ISLAM. 

PRU14 : DEWAN ULAMAK DISELAR GOLONGAN PROFESIONAL

 

Prof Agus memberikan pandangan :

Resolusi Ulamak PAS yang bersidang di Kedah pada 14 September 2013 menunjukkan kepada saya betapa pemikiran ‘mereka’ yang mencadangkan resolusi tersebut mengundur ke belakang. Kenyataannya tidak sesuai dengan perkembangan semasa politik negara.

Satu yang kumpulan Ulamak PAS ini tidak sedar ialah PAS mendapat pertambahan bilangan kerusi dalam pilihan raya (PRU) bukanlah kerana kekuatannya bertanding sendirian, tetapi kerana pakatannya dengan beberapa parti pembangkang yang lain. Sejak keluar dari pakatan BN pada tahun 1978, politik PAS tenggelam. PAS cuma kembali pulih dalam persada politik negara apabila bergabung dalam Angkatan Perpaduan Ummah dalam PRU 1990, Barisan Alternatif pada tahun 1999 dan Pakatan Rakyat pada tahun 2008 dan 2013.

Sekiranya PAS bertanding bersendirian tanpa sokongan dan kerjasama dengan parti lain, saya yakin PAS akan hanya mendapat sokongan dari segelintir orang Melayu yang totok pemikirannya seperti kumpulan ulamak ini sahaja. Bagi orang Melayu yang sederhana pemikirannya, mereka lebih cenderung menyokong UMNO dan BN kerana kelebihan UMNO ialah tidak memandang serong kepada lebai atau tidak lebainya seseorang.

Satu yang menarik dari resolusi ulamak ini ialah “mencadangkan supaya Tahaaluf Siyaasi bersama rakan-rakan Pakatan Rakyat khususnya PKR disemak semula oleh Majlis Syura Ulamak dan Jawatankuasa PAS Pusat.” Saya ingin sekali cadangan ini dipersetujui oleh kepimpinan PAS dan kita tengok sejauh mana PAS boleh pergi jauh dalam politiknya. Saya rasa PAS akan meroyan beragam selepas itu kerana tidak ada lagi sokongan kepadanya.

Yang menghairankan saya ialah kenapa pula kumpulan Ulamak ini tidak mencadangkan juga supaya PAS menghentikan kerjasamanya dengan DAP dan sebagai gantinya mencadangkan PAS supaya menggerakkan penyatuannya dengan UMNO. Saya fikir kenyataan seperti itu lebih jelas supaya penyatuan dengan UMNO dapat disegerakan. Ini satu cadangan yang lebih praktikal jika betullah kumpulan ulamak ini mahu PAS terus mendapat tempat perdana dalam politik negara.

Cadangan kumpulan Ulamak ini supaya “jawatan Presiden dan Timbalan Presiden PAS sewajarnya daripada kalangan ulama yang memahami dan faqih tentang Islam dan realiti semasa” juga cukup nakal. Apakah kumpulan ulamak ini ingat hanya ulamak sahaja yang memahami Islam dan realiti semasa? Bagi saya, kumpulan inilah yang tidak memahami realiti politik semasa. Di kala rakyat sedang bercakap tentang kewujudan sistem dua parti dalam negara, mereka pula menolaknya. Tindakan kumpulan ini adalah menjauhkan lagi masyarakat dengan PAS dan jika tidak kena dengan caranya boleh menyebabkan ahli dan penyokong PAS lari dari PAS.

Saya hendak sangat tengok ahli PAS lari dari PAS sekiranya kumpulan ulamak jenis ini yang memimpin PAS sebab pemikiran kumpulan seperti ini payah diajar kerana mereka selalu menganggap tindakan mereka sahaja yang Islamik. Bagi kumpulan ini, jika mereka mengutuk atau mengaibkan orang itu dibenarkan, tetapi jika ahli hanya sekadar berbeza pendapat dengan mereka, maka ahli pula yang dituduh tidak taat kepada pemimpin dan melanggar etika parti. Tindakan kumpulan ulamak ini tidak demokratik dan hairannya masih ada ahli yang setia dan mendokong kumpulan pemimpin jenis ini.

Apa jadi jika PAS hanya dikuasai oleh ulamak sahaja? Saya yakin, dalam PRU akan datang rakan pakatannya dalam PR akan meninggalkannya dan kekuatan PAS hanya bakal tinggal kenangan. Maka, untuk seterusnya UMNO dan BNlah yang akan terus menguasai negara. 

BK : DEWAN ULAMAK SAYAP JER. APA MAU HAIRAN. ADA PUN MACAM TAK PERLU SAHAJA  . PAS LETAK ULAMAK PADA SAYAP BUKAN AKAR

PRU 14 : BERHADAPAN DENGAN SAKI BAKI PKM BARU


pru 14 tidaklah sejauh mana yang kita sangkakan. perjalanan pru 13 telah pun melalui angka 5 bulan yang menyaksikan sokongan kaum cina hanya pada kadar 6 hingga 12% sahaja diseluruh negara. Sokongan Melayu dan bumiputra pula berada di paras 57 hingga 67%. Angka menunjukkan sokongan melayu dan bumiputra semakin kuat dan kukuh walaupun puak puak dap dan pas memainkan sentimen agama dan perkauman yang menebal.

dap berkeyakinan teguh bahawa pru13 adalah milik cina cauvanis seperti mereka. mereka telah berjaya menjalan gerakan melahirkan ekstrimis cina supaya membenci melayu dan pemerintah. ianya seakan akan sama seperti zaman pkm bermaharajalela. mana mana kaum cina yang menjadi mata mata kepada kerajaan tunku, maka mereka akan dibunuh dengan kejam oleh pkm. ini belum kira lagi pembunuhan orang melayu di sekitar perak .

Banyak pihak kini keliru mengenai Malayan People Anti Japanese Army, MPAJA atau Pasukan Tentera Anti-Jepun ini.MPAJA, ditubuhkan oleh Parti Komunis Malaya, PKM, semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu pada tahun 1942 hingga 1945.

MPAJA ditubuh bagi melancarkan serangan gerila terhadap Jepun di Tanah Melayu.Penubuhan MPAJA pada 1942 disokong penuh oleh British yang tertarik dengan ketegasan PKM menentang Jepun. British menggunakan kesempatan ini untuk bekerjasama dengan MPAJA.British telah menyerahkan hampir 7000 pucuk senapang kepada MPAJA untuk menentang Jepun . Bayangkan 7000 pucuk senapang inilah yang PKM gunakan untuk membunuh orang Melayu, India dan Cina yang pro kepada Tunku.

Serentak itu, British telah mengiktiraf PKM pada tahun 1942 sebaik sahaja British kalah di tangan Jepun. Jadi bagaimana puak penyokong dap boleh buat filem bertajuk new village seolah olah british bertindak kejam kepada mereka. british cuba berkonfran dengan pkm kerana pkm mahukan tanah melayu diserahkan kepada mereka. mengapa pkm kuat? bukankah kerana gerilla mpaja telah dilatih oleh british sendiri dan lengkap kemudahan senjata mereka ?

british tidak pernah menarik semula senjata yang diberikan kepada mpaja . lalu senjata inilah yang mereka gunakan untuk mengembangkan sayap kekuatan dan mengugut rakyat di tanah melayu ketika itu . mereka mengharu birukan negara . 

MPAJA dalam tahun 1944 telah menerima banyak  bantuan daripada British. british sediakan airdrop dan beribu-ribu senjata untuk menentang Jepun...MPAJA dalam masa pemerintahan Jepun 1942 hingga 1945, telah mengikuti latihan dan British membantu mereka termasuk menghantar pasukan tenteranya untuk sama-sama jalani latihan dengan MPAJA . Tetapi apabila Jepun menyerah diri, pada masa itu MPAJA mula keluar dari hutan dan ambilalih, masa itu tiada siapa, polis boleh dikatakan amat kurang, jadi MPAJA bermaharajalela lebih kurang 3 bulan".

MPAJA adalah sebuah gerakan bersenjata yang ditubuhkan bukan bertujuan untuk mempertahankan Tanah melayu sebagai tanah air, tetapi kerana sentimen anti Jepun kaum Cina yang berakar umbi sejak konflik China-Jepun dan kerana layanan buruk tentera Jepun terhadap kaum Cina.Semua orang tahu bahawa negara China dan Jepun mempunyai sejarah politik yang agak panjang. 

Daripada tahun 1948 hingga 1952, lebih kurang 10 tahun anggota PKM berada dalam hutan dan menentang kerajaan. Pada masa itu, mereka menembak, membunuh polis dan Pasukan Keselamatan. Boleh dikatakan pada tahun 1947-1948 tentera Malaya, Polis masih lemah dan tidak cukup kelengkapan. Bagaimanapun, pada 1950, polis mula kuat dan sudah cukup latihan dan mula bertindak untuk menentang komunis".
 
Anggota PKM yang pernah berada dalam MPAJA  menggunakan latihan dan persenjataan yang dibekalkan oleh British ketika melawan Jepun untuk membunuh orang awam dan menentang pasukan keselamatan selepas perang berakhir.Gerakan ganas itu telah menyebabkan lebih 10 ribu anggota tentera, polis dan orang awam cedera atau terbunuh.

Kesimpulannya, mengapakah dap berwatak sama seperti PKM? jawapannya ada di dalam tanda putera . sebuah cerita benar dan tidak berani di saman oleh dap sendiri. apapun, orang melayu tetap mudah lupa kerana mereka telah senang dengan nikmat yang ada. jika chin peng lah yang menguasai tanah melayu ini, mungkin orang yang bercakap berlagak menjadi pejuang chin peng sekarang merupakan hamba abdi atau telah pun dibunuh oleh komunis. inilah manusia melayu yang tidak mengetahui erti syukur.