Thursday, September 29, 2011

PELABURAN LANGSUNG ASING PULAU PINANG RUGI RM 6.6 BILLION

BAHASA MUDAH DARI TEMAN.

KEDUDUKAN FDI (PELABURAN ASING PULAU PINANG SEKARANG IALAH DI TANGGA KE 4 DENGAN JUMLAH NILAI PELABURAN HANYA  RM  4.6 BILLION.DAHULU GUAN ENG KATA RM 12.2 BILLION. KEMANAKAH HILANGNYA RM 6.6 BILLION LAGI. GUAN ENG KALUT MPSP HILANG DAN RUGI RM 230 JUTA. TETAPI MEREKA LAGI DAHSYAT MENYEBABKAN KERUGIAN HAMPIR RM 6.6 BILLION.
MANA BESAR LAGI. RUGI RM 230 JUTA ATAU RUGI RM 6.6 BILLION?
FDI JOHOR DENGAN JUMLAH RM 5.9 BILLION IAITU KEDUDUKAN PERTAMA BAGI TEMPOH TUJUH BULAN PERTAMA 2011

NO HUDUD : KATA ANWAR AL JUBURI


HUKUMAN POTONG TANGAN AKIBAT MENCURI. DI MALAYSIA SIAPA YANG RAMAI MENCURI DAN MEROMPAK?GUAN ENG PUN MEROMPAK WANG RAKYAT. TAK KIRA CURI DUIT TABUNG CERAMAH DALAM KONTEKS PERSEN UNTUNG KUTIPAN TABUNG


Definisi

Definisi hudud ialah  Hukum-hukum yang tertentu yang ditentukan oleh Allah sama ada melalui al-Quran atau Sunnah Nabi Muhammad s.a.w sebagai Hak Allah yang dikenakan ke atas pesalah-pesalah yang telah melakukan kesalahan-kesalahan yang tertentu yang digolongkan di dalam jenayah Hudud, iaitu tujuh jenis seperti yang diterangkan oleh al-Quran iaitu:

- Zina
- Tuduhan Zina ( Qazaf ) tanpa empat saksi
- Minum Arak
- Mencuri
- Hirabah ( Perusuh / ganggu keamanan )
- Murtad
- Baghy (Bughah – Pemberontakan)

Al-Mawardy pula mendefinisikan Hudud sebagai Sekatan-sekatan atau deraan-deraan yang ditentukan oleh Tuhan sebagai balasan ( hukuman ) kerana melakukan perkara-perkara yang ditegah dan meninggalkan pekara-perkara yang diperintah, kerana tabiat semulajadi manusia yang dikuasai oleh nafsu yang melalaikan dari seksaan akhirat dengan semata-mata mengejar kelazatan dunia yang cepat . ( al-Mawardy, al-Ahkam al-Sultaniyyah, hlm. 221 ).Melaksanakan hukum hudud ini adalah wajib dan dikira sebagai hak Allah. Maksud Hak Allah ialah seksaan itu tidak boleh digugurkan ( dimaafkan ) sama ada oleh individu atau masyarakat. ( Abdul Qadir Audah, al-Tasyri c al-Jinaiy al-Islamiy, hlm. 78 ).

SOALAN TEMAN, MAJLIS TERTINGGI PAKATAN RAKYAT YANG BERMESYUARAT SEMALAM (28/9/2011 ) MEMUTUSKAN HUDUD TIDAK AKAN DILAKSANAKAN DAN MENGHORMATI KEPUTUSAN PAS.

LA BACUL PUNYA PAS. AKU CABAR NIK AZIZ KELUARKAN PAS DARI PR. CAKAP MACAM GAMPANG. PERMAINKAN DAN PERCATURKAN HUKUMAN ALLAH. KALU BERANI BUAT LA. JANGAN BERANI BUAT KENYATAAN MEDIA UNTUK MAIN POLITIK SEMPIT.SIKIT-SIKIT DOK SALAHKAN UMNO. KALAU PR PERINTAH PUN HUDUD TAK KAN DIBUAT. MEMANG DASAR MUNAFIK. MUNAFIK MODEN PAKAI SERBAN.HINA SUNNAH PEMAKAIAN NABI SAW.