Wednesday, May 6, 2015

PRK044 : MASA KAK WAN DENGAN CUCUNYASESIAPA YANG MEMBERI UNDI KEPADA KAK WAN BERERTI DIA TAK SAYANGKAN KAK WAN. BERILAH PELUANG KEPADA KAK WAN NAK JAGA CUCU DAN BERMESRA DENGAN ANAK DAN CUCU. DENGAN USIA KAK WAN NAK JAGA 2 KAWASAN. AMANAH TU. NANTI DI AKHIRAT ALLAH TANYA . JANGAN KITA MEMAKSA KAK WAN. KASIHANI DIA . 

PRK044 : WAN AZIZAH MUNGKIR JANJI DENGAN KAUM INDIA
Komuniti Kuil Taman Sutera Seberang Jaya hari ini berasa sedih apabila calon PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail tidak muncul pada majlis hi-tea yang dijadualkan jam 6.30 petang tadi.

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II, Prof Dr. Ramasamy Palanisamy yang mewakili komuniti India di situ berkata, kehadiran Wan Azizah penting untuk memperjuangkan permintaan mereka memindahkan kuil sedia ada ke lokasi baharu.

"Mungkin dia sibuk, seronok kalau dia hadir, kalau dia tidak hadir, mungkin dia ada perkara yang lebih sibuk.

"Cuma, sedikit sedih, biasalah ni, kalau tunggu pemimpin tidak datang, dia rasa macam sedih," katanya kepada pemberita selepas Majlis Hi-Tea bersama pimpinan PR di Kuil Taman Sutera Seberang Jaya, di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Ramasamy berjanji kepada komuniti India tersebut untuk membawa perkara itu ke perhatian Adun Seberang Jaya, Dr Afif Bahardin.

"Mereka rasa sedikit tidak senang, tidak mengapa, saya akan minta Dr. Afif yang juga Adun Seberang Jaya menyelesaikannya.

"Saya menyokong supaya mencari tempat alternatif untuk kuil hindu ini," ujarnya.

Ditanya mengenai sokongan pengundi kepada Wan Azizah pada PRK Permatang Pauh, beliau bagaimanapun optimis jumlah keluar mengundi akan mencecah sehingga 80 peratus.

"Kenapa adakan (mengundi) pada hari Khamis, kenapa tidak adakan pada hari Sabtu atau Ahad, mereka akan hadir akan kurang, ini bermakna PR pun akan dapat undi yang kurang," katanya -SH

BK : BUKAN TAKAT KAUM INDIA, SEMUA KAUN ZIZAH MOHONG 

PRK044 : JELAS ZURAIDA KETUA WANITA PKR TOLAK HUDUDWanita PKR hari ini menegaskan tiada kepentingan untuk menjelaskan isu hudud di Permatang Pauh dan mendakwa pengundi sudah faham mengenai hukum hudud yang dibangkitkan oleh banyak pihak.


Ketuanya, Zuraida Kamaruddin berkata, penjelasan itu tidak perlu dibuat tambahan pengundi di Permatang Pauh ramai belajar di sekolah pondok.
“Bukan isu besar kepada kami kerana kita dapat mengatasi dan alhamdullilah pengundi Permatang Pauh pun sangat matang dalam berdepan dengan isu hudud ini.

“Orang di Permatang Pauh ini banyak belajar di pondok, jadi dia faham tentang agama, semua dia faham, jadi tidak menjadi isu kepada mereka sebenarnya,” katanya dalam satu sidang akhbar yang diadakan di Yayasan Aman.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas penceramah bebas, Datuk Mohamad Kazim Elias mengingatkan pengundi Permatang Pauh berhati-hati dengan calon yang bakal dipilih pada 7 Mei ini.

Kazim malam tadi berkata terdapat calon yang menolak pelaksanaan hudud, namun tidak merujuk secara langsung kepada pemimpin Pakatan Rakyat dalam ucapannya.

Kazim berkata, ini kerana berdasarkan hukum Al-Quran, mereka yang menolak pelaksanaan hudud sebenarnya cenderung bersikap zalim.

Walaupun kenyataan Kazim tidak dituju kepada sesiapa tetapi PKR dilihat terkesan dengan kenyataan beliau.

Zuraida sehubungan itu meminta mana-mana penyokong PKR tidak terperangkap dengan sentimen hudud.

“Ini berdasarkan ceramah Ustaz Kazim Elias malam tadi, dia mengatakan calon tolak hudud.

“Wanita Keadilan mudah sahaja, kerana kita tidak mahu terperangkap dengan isu ini, kerana pengundi pertama tidak membangkitkan isu hudud, yang keduanya sekiranya ada di antara mereka yang bertanya, kita hanya sebut jadi BN tidak pernah menyatakan hudud mengapa pula hari ini, mereka pula kata mahu menyatakan sokong atau sebagainya,” katanya.

Beliau dalam pada itu berkata, mendapat maklumbalas walaupun mendakwa ada pihak yang memamainkan isu hudud bagi meraih undi.

BK ; SOKONG WAN AZIZAH SOKONG TOLAK HUDUD DI PARLIMEN . 

PRK044 : ABG MIE DIBESARKAN DENGAN PENDIDIKAN ISLAM


TENGOK CARA DIDIKAN ABG MI TERHADAP KESEMUA ANAKNYA MENUNJUKKAN BELIAU SEORANG YANG PRIHATIN PADA AGAMA ISLAM.

PRK044 : JANGAN CATURKAN HUDUD LAGI-USTAZ KAZIM

Penceramah popular, Datuk Mohamad Kazim Elias (tengah) membacakan doa ketika program ceramahnya di Sekolah Menengah Kebangsaan Permatang Pasir, Permatang Pauh, malam tadi, yang turut dihadiri Naib Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi (kiri) dan calon Barisan Nasional bagi Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh, Suhaimi Sabudin.


Pengundi perlu berhati-hati dengan bakal ahli Parlimen Permatang Pauh yang menolak pelaksanaan hudud, kata penceramah popular televisyen, Datuk Mohamad Kazim Elias. 

Kazim berkata, ini kerana berdasarkan hukum Al-Quran, mereka yang menolak pelaksanaan hudud sebenarnya cenderung bersikap zalim. 

"Undang-undang hudud memerlukan banyak benda termasuklah kekuatan. 

"Kekuatan apa? Kekuatan perpaduan. 

"Kalau dibawa di Parlimen, dia (hudud) memerlukan kekuatan tetapi kalau ahli Parlimen tak menyokong hudud walau dia Melayu sekali pun macam mana undang-undang itu hendak menang? 

"Sebab itu di Parlimen Permatang Pauh ini sekali pun - ini Parlimen - dia kena tengok ahli Parlimen itu boleh angkat tangan sokong hudud atau tidak. 

"Kalau terang-terang dia kata kami tak sokong, maknanya dia dah menolak hudud. 

"Berhati-hati tuan-tuan sebab Allah kata dalam Al-Quran (membaca sepotong ayat Al-Quran), orang yang menolak hudud ini adalah zalim. 

"Allah kata dia akan cenderung kepada orang yang zalim," katanya sewaktu berucap dalam program Ceramah Perdana di Sekolah Menegah Kebangsaan Permatang Pasir, Permatang Pauh malam tadi. 

Kazim dalam ceramah sama turut menyindir secara halus perbezaan pendapat dalam Pakatan Rakyat (PR) tentang pelaksanaan hudud. 

"Dulu depa kata Umno tak sokong. 

"La ni Umno angkat tangan Umno juga yang sokong.