Tuesday, June 10, 2014

E13 : BUKAN SALAH HUDUD KATA DEWAN PEMUDA PAS WILAYAH


Selepas kematian mendiang YB Seah Leong Peng akibat daripada penyakit kanser yang dihadapinya, negara sekali lagi berdepan dengan satu lagi Pilihanraya Kecil di Parlimen Teluk Intan. Sebelum itu mendiang menewaskan Presiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong pada PRU 13 yang lalu dengan majoriti 7,313. Namun dalam PRK Teluk Intan, calon DAP Dyana Sofya Mohd Daud tewas kepada Datuk Mah Siew Keong dengan majoriti 238 undi. 

Sejurus itu, seorang demi seorang pimpinan DAP mula menyalahkan PAS dengan mengatakan isu hudud adalah punca kekalahan mereka. Antaranya adalah Sdr. Kim Quek dan YB Gobind Singh Deo. Dalam artikel YB. Gobind Singh Deo hari ini beliau menulis "I am of the view that the controversy around the implementation of hudud by PAS contributed significantly to our loss in Teluk Intan." bermaksud "Saya berpandangan bahawa kontroversi yang meliputi perlaksanaan hudud oleh PAS menjadi penyumbang besar kepada kekalahan kami di Teluk Intan". Beliau juga menyatakan bahawa “This could have resulted in a silent protest vote against Pakatan Rakyat” bermaksud "Ini mungkin telah menyumbang kepada undi protes senyap terhadap Pakatan Rakyat" 

Setelah saya analisa keputusan PRK Teluk Intan yang lepas saya bersetuju bahawa undi non-Muslim kepada DAP berkurangan 25% dan ianya adalah penurunan yang besar memandangkan prestasi cemerlang DAP di dalam PRU 13. Namun adakah YB Gobind sedar bahawa kenyataan menuduh Hudud sebagai punca utama tanpa satu kajian terperinci adalah sangat tidak cerdik dan dangkal. 

Untuk pengetahuan YB Gobind, kajian oleh Dr.Ngreng Miang Hong dari UCSI Poll Research Center mendapati bahawa hanya 12% responden dari kumpulan pengundi Cina yang mengambil berat akan isu perlaksanaan hudud yang dicadangkan ole Kerajaan Negeri PAS Kelantan. Ini bermakna sebelum PRK lagi terdapat dapatan bahawa DAP tidak akan menghadapi sebarang masalah dengan isu hudud. Ia juga dapat dilihat apabila keputusan PRK Bukit Gelugor, calon DAP Ram Karpal berjaya mengekalkan kerusi dengan majoriti 37,659 meskipun peratusan keluar mengundi hanya 56.27%. Sedangkan mendiang Karpal Singh menang dengan majoriti 41,778 walaupun peratusan keluar mengundi adalah 86.30%. Ini menunjukkan bahawa tiada kesan hudud ke atas PRK Bukit Gelugor. Bagaimana pula PRK Teluk Intan boleh terkesan dengan isu hudud walaupun calon mereka awal-awal lagi telah mengisytiharkan tidak akan menyokong hudud sekiranya menang? 

YB Gobind juga perlu membaca pengakuan oleh YB Tony Pua dalam artikel "Teluk Intan : A Battle Lost, but A War to be Won" di mana beliau telah menyatakan bahawa Teluk Intan tidak semudah seperti Bukit Gelugor. Mereka juga telah di maklumkan oleh akar umbi DAP bahawa ramai pengundi Cina yang akan mengundi BN pada kali ini. Mereka mengundi DAP untuk "UBAH" namun selepas PRU 13 tidak banyak perubahan yang berlaku. DAP perlu mengkaji pendapat ini dengan lebih mendalam. Apa yang dimaksudkan oleh sebilangan pengundi Teluk Intan dengan tiada perubahan? 

Untuk makluman YB Gobind, pertembungan fraksi juga dikata punca berlaku boikot oleh sebilangan pengundi. Jika dilihat keputusan PRK Teluk Intan, undi yang diperolehi Datuk Mah ketika PRU 13 dan PRK adalah hampir sama. Namun undi yang diperolehi oleh DAP turun 7,480 undi. Jadi 'swing' dari DAP ke BN tidaklah begitu ketara. Adakah terdapat boikot secara senyap oleh fraksi-fraksi yang tidak bersetuju dengan pencalonan Dyana Sofya? Atau adakah terdapat pengundi yang tidak bersetuju dengan calon selepas mengetahui ibunya adalah ahli pertubuhan Perkasa yang mendapat kecaman kuat oleh masyarakat Tiong Hua? 

Sudah tentu keputusan PRK Teluk Intan sangat membimbangkan DAP kerana menuju ke PRU 14 mereka perlu mengekalkan prestasi yang tinggi. Namun isyarat kejatuhan sudah mula kelihatan dan ia perlu ditangani segera. Segala persoalan di atas memerlukan kajian yang mendalam dan punca sebenar kekalahan perlu dikenal pasti agar prestasi hambar ini dapat di atasi dalam mana-mana PRK dan PRU 14 yang akan datang. Nasihat saya kepada pimpinan DAP terutamanya YB Gobind Singh Deo; berhentilah menembak PAS agar kelemahan DAP dapat ditutup. 

Kalaulah DAP merasakan dengan menyalahkan PAS akan menutup kelemahan dalaman DAP, maka mereka silap kerana ia sebenarnya membuka lebih luas pintu kejatuhan DAP. 

Yang Benar, 
Nurul Islam Mohamed Yusoff 
Timbalan Ketua 
Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

E 14 : DAP SEPERTI TIDAK MENGENANG BUDIAhli-ahli PAS telah bertungkus lumus untuk memenangkan calon DAP pada PRK Teluk Intan. Ada yg telah mengambil cuti dan berkampung di sana. Ada yg telah menyumbang wang ringgit. Oleh itu jangan ada yang cuba memperlekehkan sumbangan mereka atau mengguriskan hati mereka dengan kenyataan-kenyataan yang tidak sepatutnya. Mereka juga manusia yang juga ada perasaan. Kesabaran mereka ada hadnya. 

Iskandar Abdul Samad 
Pesuruhjaya PAS Selangor 

E14 : PULAU BATU PUTIH DIPERJUANGKAN SEMULA


E14: PAS MELENTING DENGAN PERANGAI DAP


1. Yb. Gobind tidak wajar mengeluarkan kenyataan sedemikian. Kelihatan angkuh dan tidak menerima hakikat. Ia turut melukakan perasaan pimpinan dan ahli PAS yang bekerja keras membantu jentera PR yang diwakili oleh DAP di Teluk Intan. 

2. PAS berusaha membuktikan semangat setia kawan lalu menghantar pimpinan dan petugas parti membantu dengan segala pengorbanan tenaga, masa dan wang ringgit termasuk Datuk Seri Presiden PAS sendiri turut turun membantu. Kami dari Pahang juga memperuntukkan sejumlah wang yang agak besar bagi menghantar tenaga secara shif bertugas di Teluk Intan. Saya yakin negeri - negeri lain juga memberikan komitmen yang tinggi untuk memenangkan PR yang diwakili DAP di Teluk Intan. 

3. Kenyataan Gobind seperti langsung tidak menghargai pengorbanan PAS. Sedang kekalahan PR yang diwakili oleh DAP di Teluk Intan turut diratapi oleh PAS. 

4. Selayaknya Post Mortem perlu dilakukan. Muhasabah mesti diadakan diperingkat dalaman PR terhadap kekalahan di Teluk Intan. Bukan mengambil sikap menyalahkan satu pihak lain untuk menutup kelemahan sendiri. 

5. Hudud yang diperjuangkan oleh PAS tidak patut dijadikan kambing hitam. Kami yakin ada faktor lain yang perlu kepada post mortem. Ketika hudud mula menjadi isu panas di dalam negara, kita menang di Kajang dan kita menang Bukit Gelugor. Kenapa tewas di Teluk Intan lalu hudud di kambing hitamkan ? 

6. Malah hudud sedia diperjuangkan oleh PAS sejak sekian lama, kita alami jatuh bangun dan kalah menang sepanjang musim pilihanraya umum atau pilihanraya kecil dalam tempoh itu. Kenapa pula masa menang kita bergembira dikala kalah kita menyalahkan hudud ?