Monday, July 21, 2014

MAMPUKAH DUNIA MEMBERI TEKANAN KEPADA RUSIA?


David Cameron mengesa Angela Merkel dan François Hollande dan menjamin perjanjian bahawa pendekatan baru EU keatas Rusia adalah diperlukan.

David Cameron mengesa Angela Merkel dan François Hollande dan menjamin perjanjian bahawa pendekatan baru EU keatas Rusia adalah diperlukan.

Seorang ahli masyarakat Ukraine Australia membawa pelekat gambar Presiden Rusia Vladimir Putin semasa perhimpunan protes di Sydney pada 19 Julai, 2014. Penunjuk perasaan menuntut tidak membenarkan Putin datang ke Australia untuk sidang kemuncak pemimpin-pemimpin G20 pada bulan November 2014. Bendera terbang di separuh tiang untuk menghormati Australia terbunuh dalam kemalangan Malaysia Airlines selama Ukraine sebagai Menteri Luar Julie Bishop berkata adalah

David Cameron hampir mendapatkan sekatan keras terhadap Rusia berikutan penerbangan MH17 selepas bercakap dengan Angela Merkel dan Francois Hollande.

Kedua-dua Angela Merkel, Kaunselor Jerman, dan François Hollande, Presiden Perancis, bersetuju bahawa EU perlu menimbang semula pendekatan baru dan bersedia untuk mengenakan sekatan lanjut mengenainya Selasa ini.

Perbualan menandakan perubahan yang ketara dalam pendekatan mereka selepas David Cameron memberi amaran bahawa dunia perlu "berubah saat kemarahan ini menjadi masa untuk bertindak.

Pada hari Rabu minggu ini, sebelum Penerbangan MH17, David Cameron menghadiri sidang kemuncak di Brussels di mana para pemimpin Eropah gagal untuk bersetuju mengenakan sekatan lanjut.

Dalam perbualan pagi ini, ketiga-tiga pemimpin juga bersetuju bahawa mendapatkan akses ke kawasan kemalangan bagi penyiasat sebagai satu "Keutamaan".

Seorang jurucakap Downing Street berkata: "Ketiga-tiga pemimpin bersetuju bahawa keutamaan segera untuk mendapatkan akses ke kawasan nahas bagi memastikan pasukan pakar dati mencari mangsa dan membawa mereka pulang.

"Mereka bersetuju Presiden Putin mempunyai peranan penting untuk memujuk puak pemisah agar memberikan akses dan bekerjasama dengan masyarakat antarabangsa bagi memastikan bahawa semua yang perlu dilakukan boleh dilakukan secepat yang mungkin."

Philip Hammond, Setiausaha Luar Britain yang baru, memberi amaran bahawa Rusia risiko menjadi "negara pariah" jika ia terus mengabaikan masyarakat antarabangsa.

Hammond berkata bahawa "mata dunia" tertumpu kepada Vladimir Putin kerana itu dia menggesa Putin untuk membenarkan akses kepada lokasi kemalangan dan menghentikan sokongan pejuang pemberontak.

Beliau berkata bahawa Britain telah menemui "kesimpulan yang tidak dapat dielakkan" yang peluru berpandu yang menembak jatuh Penerbangan MH17 adalah dari Rusia.

Beliau juga merasakan bahawa pemisah yang beroperasi pelancar peluru berpandu itu mungkin telah dilatih oleh Russia.

Beliau berkata: "mata dunia... tertumpu kepada Vladimir Putin. Dan apa yang kita lihat dari Rusia adalah kekeliruan dan halangan pada masa ini.

"Russia mungkin mempunyai lebih banyak maklumat mengenai  ini berbanding negara lain. Mereka sangat berhampiran dengan tempat kejadian. Ia hanya beberapa batu dari sempadan Rusia. Terdapat lebih banyak kehadiran tentera di kawasan itu dan mereka tidak berkata apa-apa.

"Apa yang kita perlukan adalah kerjasama penuh Rusia. Apa-apa keterangan bahawa sesungguhnya mereka yang perlu diserahkan kepada penyiasat antarabangsa. Mereka mesti menggunakan pengaruh mereka untuk membenarkan akses antarabangsa untuk tapak itu untuk memastikan segala bukti yang berkenaan selamat termasuk mangsa dan harta benda mangsa-mangsa."

Beliau menambah bahawa Britain percaya bahawa masih penting keterangan forensik di tempat kejadian, tetapi setiap hari yang penyiasat dinafikan akses ke kawasan kemalangan menjadikannya "lebih sukar untuk digambarkan".

Beliau berkata:.. "Ia mustahil untuk mendapatkan akses ke tapak yang dipersetujui oleh pihak-pihak yang mengawalnya melainkan anda sanggup berkeras dalam berunding dengan orang-orang yang mengawal kawasan kejadian tersebut. Terdapat satu pihak di dunia yang jelas mempunyai keupayaan untuk menyelesaikan masalah ini beliau adalah Vladimir Putin. Semua kata-kata  manis yang kita dengar dari Moscow ia tidak berlaku."

Hammond juga berkata bahawa Britain perlu bersedia untuk meneruskan sekatan kewangan walaupun ianya memberi kesan kemusnahan kepada London.

Beliau berkata: "Sudah tentu kita perlu bersedia untuk menerima sebagai sebahagian daripada langkah-langkah sekatan yang komprehensif walaupun memberi kesan kepada London."

KOTAK HITAM AKAN DISERAHKAN PEMBERONTAK


DONETSK: Kumpulan pemberontak wilayah Republik Rakyat Donetsk mendakwa telah menemui kotak hitam pesawat Malaysia Airlines yang nahas di timur Ukraine dan akan menyerahkannya kepada Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO).

Ketua pemberontak, Alexander Borodai berkata semua mayat yang telah dipindahkan dari lokasi kejadian akan disimpan dalam gerabak keretapi berhawa dingin di Torez sehingga kumpulan pakar penerbangan antarabangsa tiba."Mayat-mayat itu tidak akan dibawa ke mana-mana sehingga pakar-pakar itu sampai," kata Borodai di Donetsk.

Beliau juga menegaskan pihaknya tidak mengganggu siasatan nahas dan menafikan semua laporan media antarabangsa dan kenyataan pasukan pemantau yang telah melawat lokasi kejadian.

Torez terletak kira-kira 15 kilometer dari tempat pesawat itu terhempas dipercayai ditembak jatuh.

Ukraine dan kumpulan pemisah itu saling menuduh antara satu sama lain sebagai dalang yang menembak jatuh pesawat berkenaan dan saling juga menafikan tuduhan itu.

Ukraine mendakwa kumpulan pemisah yang pro-Rusia itu menerima bekalan senjata daripada pentadbiran Presiden Vladimir Putin. Moscow bagaimanapun menafikan tuduhan itu.

Kedutaan Amerika Syarikat di Kiev pada Ahad mengeluarkan satu kenyataan keras yang mendakwa pesawat malang itu ditembak jatuh dari kawasan yang dikuasai oleh kumpulan pemisah. Ia juga mendakwa Rusia membekalkan sejumlah peralatan tentera termasuk kereta perisai membawa artileri dan pelancar roket kepada kumpulan pemisah itu. - Astro Awani


PANASSSS!!!!!! TG HAJI HADI SUDAH ANGIN DENGAN KHALID SAMAD
TUNGGU JUGA BILA KHALID NAK LETAK JAWATAN. TAKKAN TAK TERASA YANG HANG BUKAN ANAK SELANGOR......MALU TU WEHHHH


Mengikut facebook Tuan Guru, ianya diposting pada 20hb Julai 2014. Kira-kira 8 jam yang lalu. Bermakna ini ucapan terkini Tuan Guru.