Tuesday, January 28, 2014

AZMI HAMID TERAS VZ PROF DIRAJA UNGKU AZIZ.SIAPA KITA NAK PERCAYA ?

"Teras Pengupayaan Melayu (Teras) berpandangan kenyataan Profesor Diraja Ungku Aziz bahawa orang Melayu tidak mungkin bersatu seperti orang Arab yang "payah bersatu" berbanding orang Jepun yang "bersatu dalam satu negara, bangsa dan sejarah yang sama" adalah kurang tepat.

Pandangan beliau yang disiar dalam sebuah akhbar harian nampaknya terbatas pada kerangka penyatuan yang sempit iaitu penyatuan atas dasar bangsa semata-mata.

Sebaliknya bangsa Melayu pada asalnya adalah bangsa yang hidup berbudaya bergotong-royong dan bersepakat dalam pelbagai urusan dalam masyarakat.

Hanya disebabkan pencaturan penjajah dan faham nasilionalisme sempit serta pengaruh aliran faham sekularisme, bangsa Melayu dipecahbelahkan melalui strategi "pecah dan perintah" menyebabkan mereka kini berhadapan dengan realiti yang rumit untuk disatukan.

Bukan satu angan-angan untuk menyatukan bangsa Melayu asalkan wujud kesepakatan antara pemimpin dan peranan media yang berhenti daripada melaga-lagakan sesama kelompok orang Melayu.

Kerencaman dan sikap orang Melayu bukan alasan bangsa ini tidak boleh bersatu. Secara naluri setiap bangsa punya rasa kasih kepada bangsa sendiri.

Oleh itu, apa yang perlu dilakukan ialah menunjukkan contoh teladan di kalangan pemimpin yang seharusnya mengamalkan sikap terbuka dan bertolak-ansur dalam perbedaan pendapat dan mengelakkan budaya fitnah.

Kami juga berpendirian sememangnya penjajah telah memberi kesan kepada sikap dan nilai orang Melayu, akan tetapi pemimpin Melayu jualah yang telah melanjutkan agenda penjajah sehingga pendidikan yang sepatutnya membentuk nilai hidup Islam yang kukuh gagal dilaksanakan oleh pemimpin Melayu yang berkuasa.

Rumpun Melayu yang terdiri daripada banyak keturunan tidak menjadi penghalang untuk bersatu kerana semua perbezaan yang ujudnya akhirnya telah disatukan oleh kedatangan Islam.

Oleh itu dalam isu kesatuan bangsa Melayu , Islam menjadi tunjang Melayu untuk bersatu dikalangan pelbagai keturunan yang wujud.

Justeru, kami melihat bila wujud pemimpin Melayu yang mengenepikan agenda mengukuhkan penghayatan Islam dikalangan masyarakat dan menghalang perlaksanaan Islam sebagai dasar urustadbir dan organisasi sivil masyarakat Melayu, telah menyebabkan Melayu tidak boleh bersatu.

Soal sikap dengki seperti yang diungkap oleh bekas naib canselor Universiti Malaya itu dan bahawa wujudnya orang Melayu suka "tikam belakang dan dengki", bagi kami bukan suatu ciri umum orang Melayu. Apa yang menjadi ciri teras orang Melayu ialah mereka boleh bersatu bila menyentuh soal yang paling sensitif bagi mereka iaitu Islam.

Oleh itu, Islam hendaklah menjadi titik bermula penyatuan orang Melayu dan yang lain akan teratur dengan sendiri bila kepentingan Islam diletak tertinggi di atas segala yang lain.

Dalam masa yang sama segala faktor penghalang kepada penyatuan Melayu perlu diatasi. Perbuatan seperti pemangsaan politik atas sebab perbedaan parti; pendekatan kepartian ketika penganugerahan projek; pengambilan tanah milik Melayu; penyalahgunaan kuasa dan kemudahan agensi awam; diskriminasi dan manipulasi dalam media; peminggiran ulama dan ilmuan Melayu yang kritikal; kebebasan bersuara secara beradap; rasuah dan kronisme perlu dikikis habis-habisan . 

NIK AZIZ U TURN DALAM HAL KALIMAH ALLAH


KOTA BHARU - Masyarakat bukan Islam di negara ini tidak boleh sesekali menggunakan kalimah ALLAH sebagai menggantikan perkataan God sebagaimana yang terdapat dalam kitab mereka khususnya Bible, tegas Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. 

Menurutnya, perkataan God dalam kitab itu lebih tepat diterjemah kepada perkataan ‘tuhan’ bukannya ALLAH sebagaimana desakan sesetengah pihak. 

“Tetapi yang menjadi masalah sekarang kerana ada orang mahu God diterjemah kepada ALLAH, ini tidak betul, God maknanya Tuhan, ia bukan bermakna ALLAH, ALLAH lain, tuhan lain, tuhan terlalu banyak, ada orang bertuhankan harta. 

“Tuhan yang sebenar adalah ALLAH, tetapi God dalam bahasa Inggeris itu tidak boleh diterjemah kepada ALLAH, sebaliknya tuhan. Nama apa tuhan? 

"ALLAH nama sebenarnya. Nabi Isa bukan tuhan, Siti Maryam tidak tuhan, (Malaikat) Jibril tidak tuhan, ALLAH itu nama-Nya, sifatNya ada 99, orang tidak boleh kenal ALLAH melainkan melalui nama-nama-Nya,” katanya ketika menyampaikan Kuliah Jumaat di Medan Ilmu. 

Menurutnya, masyarakat Arab jahiliyah di Makkah menggunakan kalimah ALLAH sebelum kelahiran Nabi Muhammad SAW lagi, malah sekarang orang Cina pun selalu menyebut Alhamdulillah, Insya ALLAH selaligus membuktikan kalimah ALLAH sudah jadi sebutan untuk semua tanpa mengira Islam atau kafir. 

Bagaimanapun katanya, walaupun kini kalimah ALLAH itu menjadi lafaz ‘biasa’ dalam kegiatan seharian masyarakat termasuk orang bukan Islam, namun ia tidak boleh disamakan dengan tuhan yang dirujuk dalam fahaman agama mereka. 

Dalam pada itu, Nik Abdul Aziz enggan mengulas lanjut mengenai isu kalimah ALLAH sebaliknya hanya mengulangi sokongannya terhadap keputusan Majlis Syura Ulama Pas pada Januari tahun lalu. 

Isu kalimah ALLAH hangat kembali berikutan tuntutan Pengarang The Herald, Paderi Lawrence Andrew yang berkeras mahukan semua gereja Katolik di Selangor menggunakan kalimah ALLAH dalam perhimpunan mingguannya sebelum mengundang kemarahan umat Islam. 

Mesyuarat Majlis Syura Ulama Pas pada 13 Januari tahun lalu sebulat suara memutuskan ALLAH adalah kalimah suci iaitu ALLAH Yang Esa, tunggal, tidak beranak dan tidak diperanakkan. 

Majlis Syura Ulama ketika itu turut menegaskan bahawa kalimah ALLAH adalah kalimah khusus dan tidak boleh diterjemahkan ke dalam mana-mana bahasa dunia kerana tidak menepati kehendak sebenar kalimah tersebut, begitu juga sebaliknya. 

NOH OMAQ TUNGGU. KHALID PULAK TAK MAIPengerusi badan perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar kesal debat mengenai polemik kalimah Allah dibatalkan. 

Beliau meluahkan rasa kesal gagal membetulkan kenyataan timbalan pesuruhjaya PAS Selangor Khalid Samad dan mahu penganjur memberi penjelasan kerana seolah-olah dipermainkan. 

"Saya merasa kesal dengan pembatalan debat yang telah dirancang. Inilah masanya untuk saya 'sekolahkan' Khalid Samad yang sering mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan dalam isu kalimah Allah. 

“Saya tetap ke Karangkraf hari ini untuk mendapatkan penjelasan daripada mereka kerana saya rasa seolah-olah dipermainkan oleh pihak penganjur," tulis beliau di laman Twitter hari ini. 

Awal pagi ini, penganjur debat, Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd mengumumkan pembatalan debat tersebut. 

Laman Sinar Online memetik Penasihat Eksekutif Editorial Kumpulan Media Karangkraf, Datuk Abd Jalil Ali berkata, keputusan saat akhir itu dibuat setelah mengambil kira pelbagai sudut situasi terkini. 

Abd Jalil berkata, pandangan dan nasihat telah disuarakan pelbagai pihak menerusi akhbar, media sosial, e-mel dan surat-surat yang dihantar ke pejabat Sinar Harian. 

Sementara itu Khalid (kanan) membalas dalam blog beliau bahawa pembatalan debat itu "sudah dijangka" dan beliau tidak berminat membuat sebarang andaian. 

"Saya sendiri sebenarnya malas membuat sebarang andaian, namun saya bertambah hairan kerana inilah peluang keemasan untuk mereka membuktikan (kononnya) saya 'jahil' dan telah 'gadaikan agama'. 

“Mengapa mereka lepaskan peluang ini? Mungkin kerana mereka pun sudah tahu bahawa sebenarnya apa yang mereka buat tiada asas yang kukuh," tulis beliau di laman blog.