Monday, May 28, 2012

BERITA SEMASA : TUNKU AZIZ KHIANATI DAP.

Oleh : Ah Choon


Gambar : Ihsan NST

28 Mei-Jelutong Kaum Cina menyifatkan Tunku Abdul Aziz ini agak melampau dan tidak sesuai lagi duduk bersama  DAP.Mereka pelik dan mempersoalkan tidak ada pemimpin pusat parti politik yang mendukung  dan  menghayati dasar pesaing politiknya . Inilah kali pertama berlaku dalam kepimpinan DAP .

Sebelum ini Tunku Aziz dilihat begitu lantang membantah Himpunan BERSIH dan seolah olah menyokong transformasi yang dilakukan BN. Beliau tanpa segan silu meminta  orang ramai sokong Najib dan  memberi masa yang lebih panjang untuk Najib merealisasikan program transformasi.Kaum Cina yang pro kepada DAP rata-rata menyatakan bahawa beliau telah dibeli oleh BN. Kata salah seorang yang kami temui " Entah apa habuan yang dia dapat"."Tak sangka dia menghayati dasar transformasi PM, dia ini pemimpin yang benar-benar berfikiran terbuka."

BERITA SEMASA : PENDUDUK KECEWA DALAM HAL PEMILIHAN PEKERJA

Oleh : Ah Choon

28 Mei -Batu Lanchang .Penduduk yang ditemui menyatakan majikan hari ini lebih rela mengambil pekerja-pekerja yang berpengalaman berbanding dengan graduan-graduan lepasan kolej/universiti

Mengikut pemerhatian yang dibuat oleh segelintir waris di kawasan ini, majikan-majikan zaman sekarang lebih rela mengambil pekerja-pekerja berpengalaman kerana tidak payah membuang masa untuk melatih graduan-graduan lepasan kolej/universiti.

Menurut salah seorang majikan yang pihak BK temui, graduan-graduan sekarang memandang tinggi terhadap pekerjaan yang sedia ada dan juga mahu gaji lumayan sedangkan mereka tidak mempunyai pengalaman bekerja yang sesuai. Graduan-graduan belum bersedia untuk bekerja dan perlukan lebih latihan dan ini akan merugikan pihak majikan sendiri.

BK : KERAJAAN NEGERI PUN GAGAL MENAWARKAN PELUANG PEKERJAAN KEPADA ANAK NEGERI PENANG SENDIRI