Thursday, December 20, 2012

PASCA E 13 : HALIM SPEAKER DUN PENANG PUN MAU JAWATAN TKM DAN AHLI PARLIMEN BALIK PULAU .


Nama halim speaker memang semua orang kenai di balik pulau. orang kuat anwar di balik pulau sewaktu anwar berada di dalam umno. penglibatan beliau dalam pkr akhirnya mendapat pengikhtirafan apabila dilantik sebagai speaker dun pulau pinang dalam pru ke 12. beliau juga telah menang dalam merebut jawatan ketua cabang pkr balik pulau dengan mengalahkan calon prm dr syukri . apapun halim speaker memang mempunyai cita cita besar untuk menjadi timbalan ketua menteri satu atau menteri penuh sekiranya pakatan berjaya menawan putrajaya.

abdul halim begitu beria ia mahukan kerusi dun pulau betong untuk menentang farid saad . abdul halim lebih yakin sekiranya beliau bertanding di dun pulau betong. kekalahan beliau di teluk bahang mengundang satu persepsi buruk terhadap beliau sendiri. beliau juga sungguh yakin bahawa kerusi parlimen balik pulau mampu dikekalkan sekiranya beliau menggantikan yusmadi. beliau lebih mudah dilihat dan berkhidmat untuk balik pulau.

segelintir pemerhati politik dari pas, umno dan pkr sendiri melihat abdul halim seolah olah tamak kuasa dan juga mungkin takut kalah. beliau mahu bertanding untuk dua kerusi sekaligus dengan andaian sekiranya kerusi dun beliau kalah, beliau mengharapkan menang di kerusi parlimen dan begitulah sebaliknya. melihat daripada prestasi kerja beliau di balik pulau, beliau lebih nampak menyerlah daripada yusmadi. apatah lagi beliau mempunyai hubungan rapat dengan guan eng dan boleh mengikut kata guan eng .

mungkin dalam aspek akademik beliau nampak keterhadapan, namun beliau pernah bercita cita besar ketika anwar bersama umno. politik balik pulau berteraskan kepada undi melayu berskala besar. pemerhati politik  melihat di mana jua halim bertanding, beliau akan tewas di tangan calon umno. kontroversi projek eko tourism teluk bahang memberi bayangan  buruk kepada beliau.berikut disertakan sedikit latar belakang beliau :

Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan (BBA) dari Ferris State University, Michigan dan Sarjana Pengurusan Perniagaan (MBA) dari Universiti Sains Malaysia (USM)

Umur: 53 tahun. berumur 48 tahun sewaktu menjawat jawatan speaker

Jawatan : Ketua Cabang PKR Balik Pulau

Nama isteri : Wan Zuraida Amirruddin.

Bil anak : 5 orang

Bil adik beradik : anak ke tujuh daripada 8 orang

keputusan pilihanraya ke 12 :

N40 TELOK BAHANG
Jumlah Pengundi: 10,888
Peratusan Kaum: M: 60.4% C: 36.01% I: 3.23% L: 0.36%
1. Datuk Seri Dr. Hilmi Yahya (BN) (4,434)
2. Abdul Halim Hussain (PKR) (3,969)
Majoriti: 465
Jumlah undi: 8,555
Peratus mengundi: 78.57%
Undi rosak: 152
Penyandang: Siti Faridah Arshad (BN)
(Majoriti: 3,375 undi)

pengundi balik pulau menentukan siapakah halim speaker sebenarnya . mereka lebih kenai lakonan halim dalam banyak hal.

PASCA E13 : CALON DUN PENANTI MULA BERSUARA HANTAM PAS


sumber : sinar harian

Asri: 'Isu Amanat Hadi harus dihentikan'
HASLINA KAMALUDIN
19 Disember 2012
DR MOHD ASRI ZAINUL ABIDIN SHAH ALAM – Sambil menyifatkan isu Amanat Haji Hadi sebagai "kisah lama", bekas Mufti Perlis, Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata, adalah lebih baik sekiranya Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang membuat penarikan secara rasmi amanat yang pernah diberikan kepada ahli Pas lebih tiga dekad lalu.

Menurutnya, amanat yang berbunyi Umno itu kafir diungkapkan Hadi sewaktu angin kebangkitan Islam kira-kira 30 tahun lalu.

“Sungguhpun ahli Pas hari ini sudah tidak mengamalkan amanat tersebut, tetapi Hadi wajar membuat penarikan semula sebagai pencerahan kepada masyarakat.

“Ini perkara lama. Amanat tersebut diungkapkan ketika zaman muda beliau (Hadi). Ketika itu angin kebangkitan Islam mempengaruhi segenap pemuda ditambah dengan ketegangan sistem Perlembagaan yang menjadi teras negara ini,” katanya kepada Sinar Harian mengulas gesaan dua mufti agar Hadi menarik balik amanat beliau.

Katanya, perkara sama turut berlaku kepada ramai tokoh-tokoh pemimpin muda pada ketika itu.

“Pas sekarang sudah lain. Saya melihat kepimpinan hari ini sudah tahu hala tuju perjuangan mereka. Hadi juga sudah bertemu dengan pemimpin parti lain termasuk Umno.

“Jadi, ahli parti itu sudah boleh mengagak dan tahu amanat lama sudah tidak ada lagi,” katanya.

Menurutnya, penggabungan Pas bersama Pakatan Rakyat (PR) juga memperlihatkan parti itu semakin realistik dalam perjuangan politik mereka.

“Jika dapat dibuktikan, masih wujud ahli yang berpegang teguh dengan amanat seumpama itu, bermakna Hadi perlu tampil membuat penarikan semula dengan segera,” katanya.

Tambah Asri, isu lama ini seharusnya tidak lagi dibangkitkan kerana ia akan mengundang pelbagai perkara lain yang boleh mendatangkan kontroversi.

“Seharusnya ia dihentikan. Jika tidak, akan muncul macam-macam lagi termasuk isu 13 Mei. Tutup buku lama.

“Semua pihak perlu melihat ke depan bukan membongkar kisah lama lagi. Ia sudah tidak relevan lagi,” katanya.

ULASAN :

PANDAI TAK ORANG NUAR BRAHIM BERLAKON MENJELANG PEMILIHAN BAKAL CALON PKR DI PULAU PINANG.