Thursday, December 4, 2014

BEKAS KAKITANGAN KONTRAK PKNS MAHU SEMULA JAWATAN

 
Kakitangan kontrak PKNS Holdings Sdn Bhd (PHSB) gesa Menteri Besar Selangor Mohammed Azmin Ali membela nasib mereka selepas dipecat tanpa alasan munasabah daripada anak syarikat kerajaan negeri itu Februari lalu.
 
 Wakil mereka Dr Alif Aiman berkata, semua 23 kakitangan PHSB menuntut jawatan mereka dikembalikan selepas masih belum ada jawapan daripada kerajaan negeri Selangor berhubung status jawatan mereka. 

“Kami harap beliau meneliti masalah ini selain mengemukakan satu penyelesaian yang adil kepada kami. 

 
“Setakat ini kerajaan negeri masih belum memberikan apa-apa jawapan atau penyelesaian terhadap masalah itu meskipun 3 surat rasmi sudah dikemukakan kepada Azmin pada November,” katanya menurut laporan Utusan Malaysia hari ini.

Azmin pada Oktober meminta tempoh 3 bulan untuk meneliti hasil siasatan pemecatan 23 bekas pekerja PHSB semasa era pentadbiran Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Khalid sebelum ini berjanji mendedahkan hasil siasatan terhadap bekas pekerja itu dalam masa 3 bulan, namun gagal berbuat demikian. 

Alif berkata Azmin sebelum menjadi menteri besar mengecam tindakan pemecatan mereka dan menyifatkan langkah itu sebagai tidak bertanggungjawab.

"Sekarang, beliau adalah menteri besar Selangor. Sehubungan itu, kita mahu beliau memberikan komitmen penuh dalam menyelesaikan masalah kami ini," katanya yang juga merupakan bekas ketua bahagian pemasaran PHSB kepada akhbar itu. 

HUKUMAN SEBAT BUAT KAKITANGAN IMIGRESEN YANG TIDAK AMANAH
PUTRAJAYA: Selepas mencadangkan hukuman sebat mandatori dikenakan ke atas ejen yang didapati bersalah membawa masuk pekerja asing secara haram ke Malaysia, Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini mahu hukuman sama turut dikenakan kepada pegawai dan kakitangan Jabatan Imigresen yang bersekongkol dengan ejen berkenaan. 

Menteri berkenaan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata perbincangan ke arah pelaksanaan hukuman itu akan dimulakan minggu ini melibatkan penasihat undang-undang KDN, Jabatan Imigresen dan Jabatan Peguam Negara. 

“Kita ingin cadangkannya kepada kerajaan setelah perbincangan ini selesai kerana saya berpandangan hukuman penjara dan denda tidak memadai untuk memastikan perbuatan itu daripada berulang. 

“Jika ia membabitkan pindaan Akta Imigresen, kita akan bawa ke Parlimen. Namun jika sebaliknya, kita hanya akan pinda atau masukkan klausa berkenaan hukuman itu pada peraturan Imigresen sedia ada,” katanya. 

Bercakap pada sidang media selepas menghadiri sambutan Hari Imigresen di sini, Ahmad Zahid berkata walaupun kakitangan Imigresen bersekongkol dengan ejen pekerja asing hanya kes terpencil, cadangan hukuman itu perlu dibuat bagi memastikan nama baik jabatan itu terpelihara. 

“Saya tidak malu untuk menyatakan perkara ini sebab lebih baik kita malu sedikit sekarang daripada dimalukan kemudian dalam hal pembenterasan dan pembersihan pekerja asing tanpa izin (PATI),” katanya. 

Beliau berkata, pelaksanaan hukuman itu akan membantu usaha kementerian untuk membersihkan 100 peratus anasir jahat yang merosakkan imej dan membangkitkan persepsi negatif orang ramai terhadap Jabatan Imigresen, sekali gus mengurangkan kebarangkalian berlakunya insiden seperti kejadian banjir lumpur di Cameron Highlands, Pahang baru-baru ini. 

“Saya tumpu kepada jabatan Imigresen kerana mengikut laporan anti rasuah yang dibentangkan Suruhanhjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kepada Kabinet baru-baru ini, jabatan ini berada di tempat teratas daripada 10 agensi dan jabatan,” katanya. 

Menurutnya, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) juga disenaraikan dalam laporan SPRM itu. 

Bagaimanapun, Ahmad Zahid berkata di sebalik tanggapan negatif, Jabatan Imigresen melalui bahagian penguatkuasaan sebenarnya berjaya mengurangkan nisbah pekerja asing sah dan tidak sah iaitu daripada 30 pekerja yang sah, hanya 10 adalah PATI. 

Ini berbeza daripada nisbah sebelum Program Penyelesaian Menyeluruh Pekerja/Pendatang Tanpa Izin (6P) dilaksanakan, iaitu 10 pekerja asing yang sah manakala 30 adalah PATI, katanya. 

Pada majlis itu, Ahmad Zahid melancarkan buku Pas Sempadan bagi memasuki Malaysia/Thailand. 

Pemohon hanya perlu membayar RM10 untuk buku itu yang tempoh sah lakunya selama setahun. 

Buku Pas Sempadan itu menggantikan dokumen cetakan biasa bersaiz A4 yang dikeluarkan kepada warganegara Malaysia bermaustautin melebihi satu tahun di Kedah, Kelantan, Perlis dan daerah Hulu Perak. 

— BERNAMA