Wednesday, April 2, 2014

KETUA PENGARAH DCA : MEDIA MOHON KELUARKetua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Azharuddin Abdul Rahman mengejutkan para peserta Persidangan Ops Pertubuhan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA) di sini Selasa apabila beliau menghentikan ucapannya separuh jalan dan meminta media untuk meninggalkan dewan persidangan itu.
Azharuddin, yang memberi penjelasan mengenai kehilangan MH370 dan usaha pihak berkuasa dalam mengesan pesawat itu, secara tiba-tiba berhenti berucap kira-kira seminit berucap.
“Saya minta maaf, adakah ada media di sini? Saya tidak tahu yang media ada di sini. Saya minta maaf, bolehkah media diminta meninggalkan tempat ini?” katanya pada persidangan itu di sini, di Sheraton Imperial.

Keadaan menjadi senyap di dalam dewan itu apabila Azharuddin yang kelihatan tertekan, enggan untuk meneruskan ucapan sehingga media beredar.

Beliau turut enggan menjawab sebarang soalan daripada media sebaik sahaja meninggalkan persidangan selepas itu.
Peserta persidangan, Tom Ballantyne kemudian memberitahu The Star bahawa beliau tidak mengetahui alasan Azharuddin meminta media meninggalkan bilik berkenaan.

Beliau berkata, Ketua Pengarah DCA itu hanya bercakap mengenai beberapa langkah yang dilakukan oleh para penyiasat dalam usaha mencari dan menyelamat yang sedang berjalan, kini memasuki minggu keempat.
“Ia tidak sepatutnya tidak berlaku. Beliau tidak mengatakan apa-apa yang tidak dilaporkan sejak beberapa minggu lepas. Pegawainya turut memberitahu lebih awal bahawa media akan berada di sini, jadi saya tidak tahu kenapa beliau tiba-tiba berhenti (berucap),” katanya.

Pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang membawa 239 penumpang dan anak kapal hilang dalam penerbangannya dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac lalu, lapor mStar.

TUN MUSA KANTOI BERBOHONG LAGI.


Jika tidak salah ingatan saya, Perdana Menteri Malaysia Dr Mahathir Mohamad mendapat perkhabaran tentang peristiwa berdarah Memali pada November 1985 ketika beliau hendak berangkat untuk lawatan rasmi ke Republik Rakyat China. 

Ketika itu saya bersama pemberita akhbar lain serta anggota rombongan yang mengiringi beliau masih berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Subang untuk menunggu masa berlepas. 

Mahathir kelihatan tiba tiba sugul dan kami tidak tahu sebabnya dan hanya mengetahui daripada pegawainya. 

Maka itu Dr Mahathir tidak berada di tanah air beberapa hari selepas berlakunya peristiwa berdarah itu. 

Maka itu saya meragukan laporan berita portal yang mengatakan Musa mendakwa Mahathir berada dalam negeri beberapa hari selepas kejadian itu yang menyebabkan beliau menerima semua tuduhan mengenai pertempuran antara anggota dan pengikut Ibrahim Libya yang memakan korban nyawa. 

Jika ingatan saya benar maka ternyata Musa cuba untuk membasuh tangan dan tidak mahu bertanggungjawab tetapi jika saya salah, saya memohon maaf terlebih dahulu. – zamkata.blogspot.com, 1 April, 

BK : TUN MUSA TAK HABIS BERDENDAM LAGI PADA TUN M