Monday, February 24, 2014

DISEBALIK SUARA GURU MALAYSIA......


Guru-guru yang membantah pelaksanaan Penilaian Sistem Berasaskan Sekolah (PBS) akan menghantar memorandum kepada perdana menteri menuntut ia dimansuhkan serta-merta, kata pengerusi Suara Guru Masyarakat Malaysia (SGMM), Mohd Nor Izzat Mohd Johari.

Menurut Izzat, pihaknya setakat ini berjaya mendapat tandatangan lebih 500 orang guru yang menyokong pemansuhan tersebut.

"Hari ini saya secara rasminya akan menghantar memorandum dengan pelbagai cara supaya ia segera sampai kepada perdana menteri Malaysia," katanya dalam sidang media yang dinamakan 'Himpunan 222' di Bangi petang ini.

Menurut Izzat, beliau tidak akan teragak-agak untuk memanjangkan perkara itu kepada Yang di-Pertuan Agong sekiranya tiada sebarang respons daripada Datuk Seri Najib Razak selepas memorandum itu dihantar kepadanya.

"Kita memberi tempoh seminggu sebelum kami jawatankuasa SGMM menghantar memorandum terus kepada Istana Negara," katanya lagi.

Jelasnya, tindakan tersebut didorong oleh pertemuan dengan Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh yang tidak membawa sebarang hasil.

Lebih mengecewakan katanya, beliau menerima arahan agar ditukarkan tempat bekerja selepas pertemuan itu.

"Datuk Seri Idris Jusoh minta (saya) bersabar (tetapi) lima jenis pegawai datang berjumpa saya selepas saya berjumpa beliau.

"Apa yang terjadi pada saya? Ditukarkan serta-merta," katanya.

Katanya lagi, Timbalan Menteri Pendidikan I, Datuk Mary Yap Kain Ching pula mengeluarkan kenyataan mengelirukan apabila memberi maklum balas kepada satu kenyataan yang tidak pernah dibuat pihaknya.

"Dia kata kami desak tangguh PBS supaya diganti dengan sistem matrikulasi," kata Izzat.

Pelaksanaan PBS dibantah sebilangan guru kerana didakwa mengganggu tugas pengajaran dan pembelajaran guru kerana dibebankan dengan tugas perkeranian untuk memasukkan data penilaian murid-murid.

BK : DI MANA NUTP DAN KGMBB. YANG DOK SEBELAH KANAN KIRI CIKGU MD NOOR TU SEMUA PAS DAN PKR. INI SUARA PR NAMANYA. APAKAH GURU MALAYSIA SEMUANYA PENYOKONG TEGAR PR

YANG KPM PUN SATU. BILA NGOS PRO KERAJAAN TEGUR HANGPA DUK DIAM. BILA BGOS PRO PR TEGUR CEPAT CEPAT BAGI KEPUTUSAN TANGGUH. PORAHHHH

KENALI ANWAR IBRAHIM DALAM KONTEKS SAHABAT BELIAU

Kesimpulannya, terdapat kesilapan pemikiran yang jelas oleh DSAI yang perlu diperbetulkan. Ada 

kemungkinan DSAI tidak mempunyai kelengkapan Islam yang mencukupi sebelum mentelaah buku-

buku pemikiran yang ditulis oleh Barat dan orientalis sehingga wujud seolah-olah satu direct 

endorsment pemikiran Barat di dalam pemikiran DSAI. Semoga Allah SWT memberi hidayah kepada 

beliau dengan menarik balik ucapan ini. Dan semoga ada golongan ulama dan asatizah yang 

mendampingi beliau dapat menegur kesilapan pemikiran ini. Di pihak kerajaan mungkin dengan 

memanggil DSAI untuk bermuzakarah tentang maksud 'pluralisme agama' boleh menjernihkan 

keadaan. 

CONTOH BEBANAN PBS. MACAM NAK BUAT KAJIAN PULAK


KESANNYA :PENTAKSIRAN BERASASKAN SEKOLAH : SATU PENDEKATAN TIDAK ILMIAH
Kuala Lumpur: Guru tidak perlu meneruskan pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) sehingga kenyataan mengenainya dibuat Kementerian Pendidikan dalam masa terdekat.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Khair Mohamad Yusof dalam kenyataan semalam berkata, pihaknya akan memaklumkan keputusan kajian semula berkenaan setelah Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin berpuas hati dengan penambahbaikan yang dicadangkan. 

Katanya, penambahbaikan itu mengambil kira dapatan kajian terbaharu kementerian, rungutan guru dan mengambil kira pandangan masyarakat termasuk Suara Guru Masyarakat Malaysia (SGMM). 

Teliti semula perlaksanaan

“Kementerian mengambil inisiatif meneliti semula pelaksanaannya agar dapat mengurangkan bebanan tugas guru, dengan memfokuskan kepada rombakan perkara yang membabitkan kekerapan guru memasukkan data termasuk pengisian borang perekodan prestasi murid yang boleh membebankan guru,” katanya.

BK : KPM KALUT PASAL PELAN TINDAKAN GURU. ALIH ALIH DEPA SENDIRI TAK BUAT PELAN TINDAKAN.BUATLAH KAJIAN EKSPERIMENTAL DULU .BARU APPLY