Thursday, January 30, 2014

NAJIB SETUJU PERDAMAIAN NASIONAL DENGAN ANWAR?BUKTI BN GAGAL...
Putrajaya akhirnya menyambut pelawaan Pakatan Rakyat (PR) apabila bersetuju mengadakan rekonsiliasi nasional dengan gabungan pembangkang tersebut, kata Datuk Seri Najib Razak (gambar) hari ini. 

Keputusan tersebut dicapai selepas perdana menteri selesai berbincang dalam satu mesyuarat Kabinet hari ini. 

"Dalam mesyuarat Kabinet hari ini, menteri saya dan saya meneliti rancangan untuk menubuhn dan mempromosikan suasana yang kondusif dan membantu mempromosikan rekonsiliasi nasional menerusi perpaduan dan konsensus dalam negara," kata Najib dalam satu kenyataan hari ini. 

Najib menggariskan empat perkara dalam rekonsiliasi nasional tersebut dan akan bertanggungjawab sebagai ketua dalam mencapai matlamat demi kebaikan untuk negara. 

"Rancangan rekonsiliasi nasional itu akan berasaskan empat kunci utama iaitu sosial, politik, kerajaan dan hubungan antarabangsa dan melihat pada masa depan, saya akan mengetuai pelaksanaan perubahan ini dengan harapan membawa semua rakyat Malaysia berada dekat antara satu sama lain," kata Najib. 

Najib juga yakin PR akan menyambut cadangan tersebut terutamanya selepas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat tawaran sama baru-baru ini. 

"Saya terharu dengan gesaan pembangkang yang mencadangkan satu konsensus dan saya yakin mereka akan mengalu-alukan perkembangan terbaru ini," katanya. 

Bagi memastikan cadangan rekonsiliasi nasional tersebut dicapai, Najib menggesa semua pihak perlu bersedia berhenti daripada menyebarkan penipuan dan fitnah, serta menghentikan politik kebencian. 

"Bagi semua mencapai ini, kita semua perlu berhenti menyebarkan penipuan dan fitnah, seterusnya menghentikan politik kebencian." 

Selain itu, Najib juga berharap cadangan tersebut akan membawa hasil yang positif kepada generasi masa depan negara. 

"Kita mesti bekerja ke arah Model Perpaduan Sosial bagi memastikan perpaduan kekal sebagai objektif bersama bagi generasi masa depan negara," katanya. 

Bagaimanapun, Najib menegaskan rekonsiliasi nasional tersebut bukanlah sebuah pembentukan kerajaan perpaduan tetapi sebaliknya membuktikan keterbukaan kerajaan dalam mencapai kesepakatan dalam perkara tertentu. 

"Ingin saya tegaskan di sini, rancangan ini bukan termasuk pembentukan apa-apa kerajaan perpaduan. 

"Namun, kita mesti melihat untuk menjadi lebih inklusif dalam aktiviti dan majlis," katanya. 

Langkah pertama ke arah komitmen rekonsiliasi tersebut akan bermula dengan penubuhan jawatankuasa bi-partisan di Parlimen, kata Najib. 

"Kami terbuka untuk berbincang dengan semua parti dan boleh gunakan Parlimen termasuk penubuhan jawatankuasa bi-partisan untuk berbincang mengenai isu melibatkan perpaduan nasional," katanya. 

Najib juga mengalu-alukan semua rakyat Malaysia untuk menyokong rekonsiliasi nasional tersebut. 

"Dalam beberapa bulan ini, kamu akan lihat perubahan yang akan menjadikan Malaysia lebih kuat, lebih bersatu dan menjadi negara yang lebih kohesif. 

"Saya jemput semua rakyat Malaysia untuk bersama dalam pelayaran ini," katanya. 

SUMBER MI

ANWAR MACAM CHIPS MORE ...ITU KOT ULASAN TUN M


tun m di bernama radio semalam

Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding pilihan raya kecil Kajang untuk menunjukkan kebolehan, seterusnya meyakinkan rakyat yang beliau boleh menjadi perdana menteri, kata bekas perdana menteri. 

"Yalah dia memang hendak jadi ketua kerajaan. 

"Tak boleh yang besar, yang kecil sedikit pun bolehlah untuk menunjukkan kebolehan dengan harapan rakyat akan menghargai dan akan memberi kejayaan untuk cita-citanya menjadi perdana menteri. 

"Cita-cita yang terbesar bagi Anwar ialah menjadi perdana menteri. 

"Soal apa yang jadi lepas jadi perdana menteri tak penting, (yang penting) jadi perdana menteri," kata Tun Dr Mahathir Mohamad. 

Mahathir berkata demikian ketika ditemubual menerusi program "Dalam Radar Khas" terbitan Bernama Radio24, di ibu negara petang ini. 

Bercakap kepada pemberita pada sidang media kemudiannya, Dr Mahathir berkata beliau yakin Anwar tetap mahu menjadi perdana menteri. 

MB bukan matlamat sebenar 

Menurut Mahahir, jawatan menyeri besar Selangor yang diintai Anwar seperti diperkatakan banyak pihak bukanlah matlamat sebenar Anwar jika beliau memenangi pilihan raya kecil di Kajang nanti. 

"Satu langkah (dia) nak naik ke ataslah. Itu (jadi menteri besar) bukan matlamat dia," katanya. 

Ditanya tentang perasaannya terhadap gerakan politik terbaru bekas timbalannya itu, Mahathir berkata beliau "tidak seronok" tetapi Anwar berhak berbuat demikian. 

 

ANWAR BERTANDING DIKAJANG KERANA MAHU SELAMATKAN DS NAJIB?


Rakyat bakal menyaksikan pertembungan pilihanraya yang mahal, ekoran perletakan jawatan Adun Kajang, Lee Chin Cheh, tanpa sebab munasabah. Walau apapun alasannya, pilihan raya kecil terpaksa dijalankan dengan kos yang ditanggung dana awam, di samping pelbagai pengumuman projek dan pemberian imbuhan yang mencecah ratusan juta. 

Jelas ada kelompangan dalam perjalanan demokrasi pilihan raya di Malaysia. Golongan muda berpendapat, demokrasi yang matang menyanjung dan menghormati ketinggian nilai mandat yang diberikan oleh rakyat. Jika dahulu ada yang khianati mandat dengan melompat parti, kini ada yang “pertaruhkan” mandat dengan meletakkan jawatan. 

Sudah tiba masanya satu kajian dibuat bagi mencari mekanisma atau peraturan yang dapat mengekang situasi ini, sama ada dengan meminda akta pilihan raya ataupun fasal perlembagaan berkaitan. 

Satu bentuk penalti monetari yang tinggi patut dikenakan pada wakil rakyat yang meletakkan jawatan secara sengaja tanpa alasan munasabah, contohnya minima RM500,000 untuk Ahli Dewan Rakyat dan RM300,000 untuk Ahli Dewan Negeri, sebagai “denda moral” terhadap hilangnya nilai integriti calon dan parti yang diwakili. 

Anak muda kini makin cakna memikirkan perihal politik, mahu melihat budaya politik yang sihat dan produktif, bebas daripada sempit perkauman dan perebutan kuasa (politicking) tanpa henti. Partisipasi politik anak muda sifatnya merentasi kepartian, sinis terhadap politikus murahan, cenderung menyatakan pendirian, dan berani melakukan perubahan. 

Anak muda juga makin cakna dengan urus tadbir ekonomi. Saban hari anak muda hadapi harga makan minum yang mahal, harga rumah mahal, sewa rumah mahal, harga kereta mahal, tambang bas dan teksi mahal. Hendak belajar perlu berhutang, hendak berniaga tiada modal, hendak bekerja peluang terhad, hatta hendak berkahwin terpaksa meminjam. Anak muda mahukan solusi daripada para YB. 

Sedikit peringatan pada yang berkuasa (dan bakal berkuasa), firman Allah SWT (maksudnya): “Katakanlah (wahai Muhammad): Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.” (Ali–Imran: 26). 

Di Kajang, gong pilihan raya sudah “terpalu”, demi agenda yang lebih besar, dan mandat yang lebih mahal. – 29 Januari, 2014. 

* Penulis artikel ini adalah Pengarah Kajian Polisi Pemuda PAS. 

BK : APAPUN YANG BERLAKU BUDAYA KUASA DAN HARTA TIDAK DAPAT DIPISAHKAN DARI PIMPINAN POLITIK DI MALAYSIA. BILA BERKUASA MAKA HARTA AKAN DIKUMPUL SEBELUM KUASA DI AMBIL SEMULA.

ANAK MUDA MULA MENYAMPAH DENGAN SKIM YANG DI TAWARKAN OLEH PARTI POLITIK DI MALAYSIA. MEREKA BERCAKAP SOAL BERJUANG, TETAPI PERANGAI MEREKA TIDAK MENCERMINKAN APA YANG MEREKA CAKAP.

PENASIHAT PIMPINAN PARTI PULA BERJUANG BUKAN DEMI RAKYAT TETAPI DEMI TEMBOLOK MASING MASING.

APA KAITAN PRK KAJANG DENGAN SERANGAN TUN M TERHADAP NAJIB


PKR hari ini menjelaskan rasional di sebalik pengosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang dan meletakkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon adalah langkah menghadapi plot menyingkirkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dari dalam Umno oleh kem Tun Dr Mahathir Mohamad. 

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli, berkata usaha untuk menyingkirkan Najib mula dijalankan kem bekas perdana menteri itu yang juga merupakan musuh utama kepada Anwar dalam kes pemecatan bekas timbalan perdana menteri itu pada 1998. 

"Sudah menjadi rahsia terbuka langkah untuk menyingkirkan Najib kini bermula. 

"Sebagai seorang anggota strategi parti, saya tidak boleh menolak kemungkinan Najib disingkir dan Umno jatuh kepada kem ultra Dr Mahathir," katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

Rafizi membayangkan perkara lebih buruk berlaku sebaik usaha tersebut berjaya kerana usaha untuk merampas negeri Selangor akan dilakukan sedaya upaya sebaik sahaja Najib tersingkir. 

"Serangan dan rancangan tidak bermoral untuk sedaya upaya merampas Selangor akan bermula selepas Najib yang lemah disingkirkan," katanya. 

Ahli Parlimen Pandan itu berkata, kontroversi agama dan perkauman yang dimainkan oleh Umno dan sekutu mereka sejak kebelakangan ini adalah isyarat jelas bahawa perkara di luar jangkaan mungkin berlaku. 

"Jika Najib jatuh, diramalkan isu manipulasi perkauman dan agama akan dicipta untuk mewujudkan ketidakpercayaan dan kekecewaan kepada kerajaan negeri Selangor," katanya. 

Rafizi berkata, langkah meletakkan Anwar bertanding di Kajang juga adalah sebagai batu loncatan kepada Pakatan Rakyat (PR) dalam usaha merampas pentadbiran Putrajaya daripada Barisan Nasional (BN). 

BK : MEMANG ULASAN MACAM KARTUN. BUAT SKRIP DRAMA BARU. CEREKARAMA YANG DI SUSUN PKR DISULAM DENGAN PELAKON TAMBAHAN SEPERTI AZMIN DAN RAFIZI.