Wednesday, July 23, 2014

KE MANA PERGINYA DATO HASSAN MANTAN MUFTI PP?

Abdul Malik (kiri) bersalaman dengan Wan Salim selepas sidang media di Komtar, hari ini.

Bekas Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Hassan Ahmad akan diberi jawatan baharu setelah kontraknya tidak disambung. Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Pulau Pinang, Datuk Abdul Malik Abul Kassim berkata, langkah itu perlu bagi memastikan Pulau Pinang tidak kehilangan tokoh yang berpengalaman.


“Kita tidak mahu kehilangan tokoh yang berpengalaman dalam hal agama.“Malah kita menunggu perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk pelantikannya sebagai seorang ahli Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (Mainpp),” katanya kepada media, hari ini.Jawatan Mufti Pulau Pinang kini diisi Dr Wan Salim Wan Mohd Noor.

Lantikan Wan Salim telah diperkenankan Yang di-Pertuan Agong bermula 7 Jun lalu

BK : TAWARAN JAWATAN LAGI ATAU TAK BERKENAN DENGAN DATO HASSAN YANG BERJUANG ENAKMEN SYARIAH BERKAITAN PENGUATKUASAAN PERKATAAN YANG DI LARANG DI GUNA OLEH ORANG KAFIR DI PULAU PINANG 

HISHAMUDDIN RAIS TUNDUK DENGAN CARA DIPLOMASI NAJIB


Kejayaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berdiplomasi dengan kumpulan pemisah Ukraine mendapat pujian ramai pihak.

Antaranya, bekas pemimpin pelajar Universiti Malaya, Hishamuddin Rais yang sebelum ini sering mengkritik pentadbiran Najib dan Barisan Nasional (BN).

"Najib dilihat sebagai pemimpin dunia yang berjaya berunding dengan pemberontak," katanya dalam satu SMS kepada Astro AWANI.

Hishamuddin turut mengkritik kenyataan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menuduh Rusia membantu pemberontak di ukraine menembak penerbangan MH17.

"Anwar tanpa sebarang bukti menuduh Rusia membantu pemberontak di Ukraine memembak MH17. Dia salah. China, India, Jerman, Belgium dan lain-lain tidak membuat sebarang kenyataan.

"Persoalannya, siapa nasihatkan Anwar?" katanya.

Pendekatan diplomatik yang digunakan Perdana Menteri turut menerima pujian dari parti pembangkang DAP dan menyifatkan langkah yang diambil Najib adalah terbaik bagi menyelesaikan percanggahan mengenai MH17.

"DAP bersetuju dengan Najib bahawa di kawasan konflik dengan pihak berkuasa bertelagah, menggunakan saluran diplomatik secara senyap adalah cara yang baik demi mencapai keputusan yang dikehendaki," kata Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

BK : NAJIB DAH LAMA BERDIPLOMASI DENGAN PR. NAMUN, PR YANG BIUL TAKUT DENGAN CARA DIPLOMASI NAJIB

TELAH LAMA TERANCAM UMAT ISLAM DI PULAU PINANG

Photo: Dah nasib ummat.

KOTAK HITAM TELAH PUN BERADA DI TANGAN MALAYSIA2 blackboxes in aircraft....


1. DIGITAL FLIGHT DATA RECORDER 

2. COCKPIT VOICE DATA RECORDER

BUDAYA BERUNDING ORANG MELAYU.TERINGAT PANGLIMA HITAM THE NAVIGATOR

APABILA KHALID SEKOLAHKAN ANUAR IBRAHIM


Saya menghormati keputusan politik Parti Keadilan Rakyat (Keadilan) yang mencalonkan Presiden Keadilan, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar yang baharu.

Namun begitu, saya berpegang teguh kepada enakmen Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri yang menetapkan tatacara yang khusus bagi pelantikan atau penggantian Menteri Besar.

Saya percaya mereka yang terlibat dalam usaha ini perlu melalui proses-proses tersebut untuk mencapai matlamat yang mereka inginkan.

Sehingga proses tersebut berlaku dan selesai, saya akan terus menjalankan tugas sebagai Menteri Besar dengan penuh tanggungjawab, tekun dan amanah seperti yang telah diamanahkan oleh rakyat Selangor yang telah memilih saya melalui proses pemilihan yang sah.

Saya berharap rakyat Selangor tidak mudah terpengaruh dengan berita-berita fitnah, bersifat provokasi dan kontroversi kerana Negeri Selangor mempunyai tatacara pelantikan Menteri Besar secara tertib dan beradab seperti yang termaktub dalam Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri.

Pada masa yang sama, saya ingin menegaskan kepada seluruh rakyat Selangor dan para pelabur bahawa isu ini tidak sedikit pun menjejaskan sistem pentadbiran negeri.

YAB TAN SRI DATO’ SERI ABDUL KHALID IBRAHIM
DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR
22 JULAI 2014

BK : INILAH PADAHNYA BILA ANUAR BUKAN ANAK SELANGOR . MACAM MANA DIA NAK TAHU UNDANG UNDANG TUBUH MACAM KHALID SAMAD JUGALAH. INGAT NEGERI SELANGOR BAPAK DIA PUNYER KE. PI BALIK TOK KUN LA NUAR. JADI PM KEPADA CHEROK TOK KUN.