Tuesday, October 30, 2012

PASCA E 13 : PEMILIHAN MASJID ATAU PEMILIHAN MISS HARD ROCK CAFE PENANG

BARU SAHAJA BERLANSUNG SETAHUN YANG LALU ( 2011)  . INI PEMILIHAN MISS HARD ROCK CAFE. DIHALALKAN. SEKARANG MAI PULAK KITA TENGOK PEMILIHAN JAWATANKUASA MASJID YANG DIHALALKAN JUGA UNTUK MEMECAH BELAHKAN UMAT .

YDP MAIPP YANG BERKUASA SEPENUHNYA KE ATAS HAMPIR 200 BUAH MASJID DI SELURUH PULAU PINANG. SELAKU YDP MAIPP SUDAH PASTILAH BELIAU HARUS BERTANGGUNGJAWAB DI ATAS SEGALA URUSAN DI BAWAH ENAKMEN PENTADBIRAN ISLAM PULAU PINANG .SEKARANG MARI BACA SEKETIKA FUNGSI ASAS YDP MAIPP IAITU :

Seksyen 15. Kawalan oleh Yang di-Pertua
Yang di-Pertua hendaklah menjalankan kawalan ke atas segala pertimbangtelitian dan prosiding Majlis dan hendaklah bertanggungjawab bagi penjalanannya yang sepatutnya dan teratur.

Seksyen 18. Mempengerusikan mesyuarat
(1) Yang di-Pertua, atau dalam masa ketakhadirannya Timbalan Yang di-Pertua, hendaklah mempengerusikan semua mesyuarat Majlis


SIAPAKAH BERKUASA ? EXCO AGAMA IAITU MALIK KASSIM ATAU SALLEH MAN SELAKU YDP MAIPP


Seksyen 11. Keanggotaan Majlis

 2) Yang di-Pertua, Timbalan Yang di-Pertua dan anggota-anggota yang dilantik di bawah perenggan (1)(d) hendaklah dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong atas nasihat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri bagi apa-apa tempoh, tidak melebihi tiga tahun, sebagaimana yang ditentukan oleh Yang di-Pertuan Agong.

JAWAPAN : SEBENARNYA MALIK KASSIM LEBIH BERKUASA DARI SALLEH MAN DAN BELIAU BERHAK UNTUK MENYUSUN PERCATURAN UMAT ISLAM DI PULAU PINANG.

JELAS DIPERINGKAT AWAL PEMILIHAN JAWATANKUASA MASJID SECARA UNDIAN ANGKAT TANGAN ADALAH CADANGAN YDP MAIPP SELAMA SEBULAN IAITU EXCO AGAMA ISLAM SENDIRI

PEMILIHAN JAWATANKUASA MASJID DITERUSKAN DEMI MENGIKUT ARAHAN YANG DIKELUARKAN OLEH JHEAINPP MELALUI ARAHAN YANG DIPUTUSKAN OLEH MAIPP

LALU PADA 12 NOV  ( ISNIN) ADALAH TARIKH AKHIR UNTUK SEMUA ANAK QARIAH MENGHANTAR BORANG KEAHLIAN ANAK QARIAH . SYARAT KELAYAKAN UNTUK MENJADI ANAK QARIAH IALAH :

1. WARGANEGARA ATAU PENDUDUK TETAP
2. BERUMUR 18 TAHUN DAN KE ATAS PADA 1 NOV 2012
3.TINGGAL DLM QARIAH SEKURANG KURANGNYA 3 BULAN

BORANG YANG TELAH SIAP DI ISI AKAN DISAHKAN STATUS OLEH PENGERUSI QARIAH SEDIA ADA.

PERSOALAN UTAMANYA SEKARANG IALAH SISTEM DATA TIDAK DISEDIAKAN OLEH JHEAINPP DAN STATUS BORANG YANG DIHANTAR AKAN DI PROSES OLEH JAWATANKUASA MASJID SEDIA ADA  . SUDAH PASTILAH GERAK KERJA PERLU DIBUAT OLEH JAWATANKUASA MASJID SEDIA ADA UNTUK MENYEDIAKAN DAFTAR NAMA PEMILIH YANG LAYAK MENGUNDI SECARA ANGKAT TANGAN KELAK. 

BAYANGKAN PEMILIH MELEBIHI 1000 ORANG. KASIHAN LA JAWATANKUASA MASJID PAS YANG DAH BERUMUR 60 TAHUN KE ATAS. SEPATUTNYA JHEAINPP PERLU MELANTIK URUSETIA SECARA KONTRAK SEBULAN UNTUK MENGURUSKAN PEMILIHAN INI. GUNAKAN WANG PERUNTUKAN EXCO AGAMA ISLAM YANG BERJUTA JUTA TU. 

1 NOVEMBER 2012 NOTIS MESYUARAT AGUNG AKAN DIKELUARKAN DAN 12 NOV SEPERTI YANG BK MAKLUMKAN AWAL TADI PENDAFTARAN AHLI AKAN TAMAT. BAGI ANAK QARIAH YANG BERTUGAS DI LUAR NEGARA, MAKA HAK MEREKA AKAN DINAFIKAN SEBAB BORANG ONLINE TAK DINYATAKAN DALAM PROSIDING.

MESYUARAT AGUNG PEMILIHAN QARYAH AKAN DI ADAKAN BERMULA 23/11/2012 SEHINGGA 9/12/2012.

29 DISEMBER IAITU 4 HARI SELEPAS KRISMAS YANG GUAN ENG SAMBUT, MAJLIS PENYERAHAN TAULIAH AKAN DIADAKAN.  

KESIMPULAN :

PAS DAN PAKATAN AKAN BUAT CULAAN BERAPA BUAH MASJID MEREKA AKAN MENANG DAN BOLEH DINAIKTARAF SEBAGAI MARKAZ TARBIYYAH PAS KAWASAN ATAU CAWANGAN . RAMAI DIKALANGAN CALON PENGERUSI MASJID IALAH ORANG PAS DAN BUKAN DARI PKR .