Monday, September 12, 2011

BACA MAT SABU DATA INI. MAK BAPAK KAU PUN TERSEPIT.MUJURLAH......KALAU TIDAK KERANA PERJUANGAN PEMIMPIN TERDAHULU, MAT SABU LA NI JADI KULI BATAK KEPADA SIAPA PUN TEMAN TAK TAU. SILAP-SILAP NAK JUAI JAMBU BATU PUN TAK BOLEH. PALING TAK MAT SABU TUKANG JUAI BOTOI ATAU TARUH BAJA TAHI AYAM PADA SAYUQ.PARTI PAS CONFIRMLAH TIADA.

PAS NI BERANI LAWAN SEBANGSA SAHAJA. PERCAYALAH CAKAP TEMAN. MEREKA MANA BERANI LAWAN KAFIR DAN BRITISH. BOLEH SENARAIKAN NAMA ORANG BRITISH DAN JEPUN YANG PAS DAH BUNUH? TOK JANGGUT BUKAN AHLI PAS YER. HJ ABDUL RAHMAN LIMBONG PRESIDEN PAS. MAHARAJALELA BUKAN PESURUHJAYA PAS PERAK.TOK GAJAH JUGA BUKAN NAIB PRESIDEN PAS MACAM TUAN IBRAHIM.

KEDUDUKAN BANGSA MELAYU DAHULU. INI PUN BANGSAT MAT SABU TAK TAHU

Ketika negara mencapai kemerdekaan, kira-kira 800,000 orang bukan Melayu diterima menjadi warga negara. Masyarakat Ceylon turut mendapat kelonggaran kerakyatan.Daripada jumlah bukan Melayu yang menerima taraf kerakyatan inilah akhirnya berkembang menerusi zuriat mereka yang kini menjadi generasi kedua dan ketiga di negara ini. Perlu diingat, pada awal 1940-an wujud perselisihan di kalangan pegawai British mengenai ‘common citizenship’ yang ingin diberikan kepada orang bukan Melayu.

Setiausaha Negara bagi Wilayah Jajahan, OFG Stanley menerusi suratnya kepada Lord Louis Mountbatten bertarikh 13 Jun 1944 menganggap ‘common citizenship untuk kaum bukan Melayu sebagai tidak menghiraukan perasaan orang Melayu. Lord Louis Mountbatten adalah pegawai Britain yang menyokong konsep ‘common citenzenship’.Stanley berpendapat jumlah kaum Cina dan India yang ada ketika itu memungkinkan mereka menuntut sesuatu yang istimewa untuk mereka dalam Perlembagaan yang akan dibentuk kelak.


Pada awal kemasukan imigran Cina, mereka bertumpu di negeri-negeri Selat, namun dari 1989-1900 hampir 100,000 pendatang Cina masuk ke Negeri-Negeri Melayu Bersekutu.Selangor mengalami perubahan mendadak komposisi penduduk dan pada 1901, imigran dari China adalah 65 peratus daripada penduduk Selangor ketika itu (W.L.Blyte, 1953). Pada 1903, buruh Cina di lombong timah di Negeri-Negeri Melayu Bersekutu berjumlah 186,377 orang.

Angka ini meningkat kepada 231,368 pada 1907, sementara imigran China di sektor perladangan di Negeri-Negeri Melayu Bersekutu pada 1909 berjumlah 5,348 orang.Kebanyakan imigrin China berasal dari Kwantung, Pulau Hainan, Fukien dan Kwangsi. Sementara itu, pada 1906 imigran India yang kebanyakannya berasal dari India Selatan (Negapatam dan Madras) mencatatkan kira-kira 95,000 orang masuk ke Tanah Melayu. Pada 1908, dicatatkan 38,801 lagi imigran India masuk ke Tanah Melayu (Chan Hon Chan, The Development of British Malaya 1896-1909, 1967).

TAHUKAH ANDA NEGERI SELAT JUGA DIGELAR SEBAGAI STRAITS SETTLEMENTS

TEMAN NAK AJAR MAT SABU TENTANG SEJARAH.JANGAN MAT SABU LUPA DATUK NENEK DIA DULU JADI HAMBA PENJAJAH. APA DATUK NENEK DIA BUAT? APA MAK BAPAK DIA BUAT? DAH BERAPA RAMAI KOMUNIS DAN BRITISH DATUK NENEK DAN MAK BAPAK DIA BUNUH?SURUH BELAJAR SEJARAH ISLAM PUN LARI.

APA PUNYA TIMBALAN PRESIDEN LAH. SEJARAH HASSAN AL BANA PUN TAK TAU. KATA IKUT PERJUANGAN ISLAM. MANA PI TARBIYYAH HARAKI PUN DIA IKUT TEMAN TAK TAU.

BLOG ANAK SUNGAI DERHAKA MELAKUKAN FITNAH TERBESAR

BUKALAH BLOK FITNAH TERBAIK :http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2011/09/30-ribu-hadiri-rumah-terbuka-malaysia.html


JANGAN FITNAH SEMBARANGAN

Teman tak mau ulas banyak -banyak pasal tulisan anaksungai derhaka. Bagi teman itu adalah tanggungjawab wajib beliau sebagai blogger pembangkang untuk menabur fitnah. Oleh kerana anaksungai derhaka dah mula melalut dan takut dengan kehadiran jumlah pengunjung yang melebihi angka 35 ribu orang ( ditambah dengan beberapa orang exco kerajaan negeri yang tak tahu malu), maka tiada idea terbaik yang harus dilemparkan melainkan menyatakan penganjur dan umno mengangkut orang luar dan mengangkut yang hadir dengan bas.

Baiklah, sekarang marilah kita belajar cara mengira matematik mudah. Teman letakkan angka yang hadir 30 ribu orang. Teman tak mau letak angka yang hadir 38 ribu orang walaupun yang hadir lebih pada itu. jika yang hadir 30 ribu orang, maka jumlah bas yang perlu disediakan ialah sebanyak  750 buah bas. perhhh banyak gila bas yang digunakan. Teman cabar lah sekutu PR supaya tolong senaraikan nama bas dan no bas sebanyak 750 buah ni yer. takpe teman bagi sebulan untuk kerja kerja mencari ini.

Untuk tidak melalut , baiklah teman berterus terang. Jumlah bas yang digunakan mengikut sumber ialah hanyalah sebanyak 140 buah sahaja. teman ulang 140 buah sahaja. Jika di darabkan dengan 40 orang bagi sebuah bas, maka  jumlah yang hadir dengan menggunakan bas ialah seramai 5600. Oklah teman tambah dengan bas-bas yang hadir secara sukarela dan melalui jemputan KPPK. Anggaran yang hadir dengan menggunakan bas ialah lebih kurang 8000 ribu orang. Selebihnya itu dalam anggaran 25 ribu ke 30 ribu orang ialah penduduk sekitar dari pulau pinang dan penduduk tempatan.

Rupa-rupanya pembangkang takut dengan jumlah sokongan rakyat terhadap program kerajaan BN. Sudahlah projek baju kuning untuk buat provokasi tak menjadi. Dengan kata lain takut nak buat. Teman nampak kamil pegawai khas ustaz makhtar pun ke sana sini naik motor . kemudian masuk ke dalam sekolah. Join juga la sebab YB makhtar ada join.

KEPADA ANAKSUNGAI DERHAKA, KALAU MARAH PUN PADA UMNO, JANGAN LAH MARAH PADA QADA DAN QADAR ALLAH YER. LEPAS NI BAWALAH SUNAT TAUBAT BANYAK2.

LIM GUAN ENG TERSIPU MALU DENGAN DATO AYOB

APA YANG DITEMPIS
BUKAN NAK BERCAMPUR GAUL DENGAN RAKYAT PUN. BERLAGAK JE LEBIH

WAJAH TERBAIK..........NAK TAHU NAMA DAN NO TEL.....HUBUNGI TEMANTERBAIK DAN TERCUN DALAM MAJLIS HARI RAYA DI PERMATANG PAUH

P RAMASAMY MALU DENGAN KETUA POLIS


DATO AYOB DOK USHA P RAMASAMY
ANTARA EXCO KERAJAAN NEGERI YANG HADIR. INGAT NAK BOIKOT. USTAZ MAKHTAR PUN MAI...ISH ISH.....PR PUNYA RUMAH TERBUKA PUN TAK MACAM NI

DATO ALI PUN BORING DENGAN PUAK-PUAK DAP


TOK NON DAN GUAN ENG BERTEPUK RIANG

TOK NON : TUNGGULAH HANG GUAN ENG...SAT JER LAGI
GUAN ENG : INI MELAYU BILA MAU PI....

PM DIKERUMUNI MEDIA

TAK SANGKA DATO NAJIB. DALAM UCAPANNYA, BELIAU MENYEBUT 30 MINIT BELIAU TERPAKSA BERJALAN UNTUK SAMPAI KE PENTAS. PULUHAN RIBU MANUSIA
ANTARA MEDIA YANG HADIR
KREDIBILITI

PERINGATAN
KAGUM DAN TERGAMAM MENDENGAR UCAPAN PM
KESELAMATAN TERJAMIN

LIM GUAN ENG MASUK BN.

TU DIA.........................
DIALOG :
GUA  ENG : LATOK LAJIB WA MAU MASUK BN
RAIS YATIM : LU MAU MASUK...BUTUI KA?
NAJIB : TALAK BOLEH PERCAYA MAAAA
KAK UJI PUN MAI

BORIA ANAK PENANG
ALLEYCATS TAK KETINGGALAN

EXCO PULAU PINANG ORANG TAK KENAI


BAIK KERAJAAN BN. BUH JUGA MEJA VIP UNTUK EXCO PULAU PINANG. KATA MEREKA BERJIWA RAKYAT. TEMAN INGAT EXCO PULAU PINANG NAK MAKAN BERBARIS DENGAN RAKYAT.
TU DIA . MAKAN NAK DIRAIKAN.

BANYAK DI RANCANG. DEPAN SEKALI KM, KEDUA TKM1 DAN KETIGA TKM2. BERSUSUN. SAPA PUN TAK PANDANG MEREKA MAI. ORANG TAK KENAI. KASIHAN KASIHAN.TEMAN NAMPAK P RAMASAMY MAI MASUK SEKOLAH PUN SAPA TAK LAYAN DIA. KAUM INDIA PUN TAK KENAI DIA. INGAT SAPA. RUPANYA TKM 2.USTAZ MAKHTAR PUN MAI JUGA.

MAJLIS HARI RAYA 1 MALAYSIA : PETANDA AWAL PR TUMBANG DI PULAU PINANGTanggal 11/9/11 merupakan tarikh yang bersejarah buat penduduk permatang pauh dan malaysia. Apa tidaknya, majlis sambutan hari raya peringkat kebangsaan berlangsung dalam keadaan di luar jangkaan jumlah kehadirannya. Menurut laporan kebanyakan media cetak dan elekronik mereka menyebut jumlah kehadiran antara 25 000 ke 30000 orang. Namun, teman yang berada di sana mulai jam 8.00 pagi sehingga 3.30 petang meletakkan unjuran angka sebanyak lebih kurang 38 ribu orang. Jumlah kehadiran yang diperolehi telah mengejutkan banyak pihak dan sudah pasti ketua menteri serta exco nya yang hadir pening kepala pada hari ini.

Berdasar sumber dalaman, pihak penganjur hanya meletakkan sasaran sehingga 20 ribu orang sahaja. Utusan sebelum ini pula melaporkan penganjur meletakkan sasaran seramai 10 ribu orang. Namun, dengan kuasa Allah yang hadir melepasi angkat 35 ribu orang. Walaupun Allah takdirkan hujan sehingga jam 9.30 pagi, namun dengan kuasa Allah jua juga mengeluarkan sekalian puluhan ribu manusia hadir ke sana.Malah, teman ada juga mendengar pihak pembangkang bersyukur kerana hujan turun dengan lebat dan sudah tentu ramai orang tidak akan hadir. Ada juga yang telah mengeluarkan kenyataan bahawa Allah tak restu najib mai permatang pauh.

Mereka seolah-olah mengarahkan Allah menurunkan hujan. Mereka seolah-olah merancang untuk menjatuhkan hamba Allah dengan kententuan. Wahai sekalian manusia , fahamilah  bahawa :

Beriman Kepada Qada’ Dan Qadar

Maksud beriman kepada Qada’ dan Qadar adalah:
1. Meyakini dan mempercayai bahawa segala yang berlaku ke atas manusia bahkan ke atas seluruh isi alam ini telah ditentukan oleh Allah S.W.T sejak dari azali lagi.
2. Segala ketentuan baik dan ketentuan buruk telah ditetapkan oleh Allah sejak dari azali lagi.

Dalil Wajib Beriman Kepada Qada’ Dan Qadar

Sabda Rasulullah S.A.W. artinya: (Iman) kamu percaya kepada Allah, Malaikat-Nya, Kitab-kita-Nya, Rasul-rasul-Nya dan Hari Kiamat, dan kamu percaya pada ketentuan baik dan ketentuan buruk…. (Hadis)

Maksud Qada’ dan Qadar
Erti Qada’
Menurut Bahasa Qada’ adalah Hukum. Sedang menurut Syarak Qada’ adalah Ketentuan atau ketetapan yang telah ditetapkan oleh Allah ke atas makhluknya sejak dari azali lagi.

Sabda Rasulullah SAW bermaksud, Apabila disebut tentang qadar maka diamlah...(Hadis riwayat Tabrani dan Abu Nuaim)

Peringatan daripada dalil hadis di atas dapat mengingatkan kepada kita tentang bahayanya mempersoalkan dan memanjang-manjangkan perbincangan mengenai qada’ dan qadar ini tanpa sebab tertentu. Sebab itulah kebanyakan mua"lim cuba mengelakkan diri dari berbicara mengenai qada’ dan qadar ini secara panjang lebar terutamanya kepada masyarakat awam. Apabila disebut tentang qadar maka diamlah..., bermaksud, siapakah kita hendak mempersoalkan keputusan Allah? ( teman ingatkan kepada semua termasuk pas, pkr dan dap, janganlah kamu tak percaya dengan apa yang berlaku semalam. Allah dah tentukan yang hadir melebihi angka 30 ribu orang)

TAHNIAH PEMATANG PAUH.
TAHNIAH UMNO DAN BN PULAU PINANG
TAHNIAH KPKK