Sunday, March 18, 2012

PASCA E 13 :SIRI 1- PEMBINAAN KILANG PANEL SOLAR DI KAWASAN KEPADATAN PENDUDUK TINGGI. KERJA GILA KERAJAAN DAP PENANG

 BANDAR INI ADALAH SALAH SATU BANDAR YANG  DIBANGUNKAN SEMULA SELEPAS PEMBINAAN JAMBATAN KEDUA PULAU PINANG. SELEPAS KERAJAAN MENGUMUMKAN MENYAMBUNG SEMULA PROJEK PEMBINAAN JAMBATAN KEDUA PULAU PINANG, PEMAJU MENARIK NAFAS LEGA KERANA PROJEK PERUMAHAN MEREKA DAPAT DILAKSANAKAN DENGAN BERKESAN.

KAWASAN BATU KAWAN TIDAK DIGASETKAN DENGAN MUDAH UNTUK DIJADIKAN ZON PERINDUSTRIAN MELAINKAN SEMUA PEMBINAAN KILANG BARU AKAN DIBANGUNKAN DI KAWASAN PERINDUSTRIAN JURU. KILANG IBIDEN DI BINA DI KAWASAN PERINDUSTRIAN JURU. SEKIRANYA KITA PERGI KE PULAU AMAN, KITA AKAN MELALUI KAWASAN JAJARAN BATU KAWAN DAN KITA AKAN LIHAT  KANAN DAN KIRI JAJARAN JALAN  DIBANGUNKAN DENGAN KAWASAN RUMAH. SOALNYA SEKARANG, APAKAH GUAN ENG MAHU MENEMPAH TIKET KANSER KEPADA RAKYAT YANG TINGGAL DI KAWASAN BATU KAWAN?
 STADIUM  KAWAN MERUPAKAN SALAH SATU KAWASAN TARIKAN BAGI PENDUDUK DI PULAU PINANG. STADIUM INI MANFAATKAN SEPENUHNYA OLEH RAKYAT PULAU PINANG SEHINGGA ACARA SUKAN PERINGKAT DAERAH DAN NEGERI DI ADAKAN DI STADIUM. APAKAH GUAN ENG SEKALI LAGI MAHU MEMBERI KESAN BAHAYA KEPADA PENGUNJUNG STADIUM INI KELAK ? BUKANKAH GUAN ENG SENDIRI TAHU STADIUM INI KERAP DIGUNAKAN UNTUK PROGRAM BERSKALA BESAR SEPERTI SURE HEBOH?
 BULATAN INI AKAN KITA TEMUI UNTUK MENUJU KE PULAU AMAN. ARAH KIRI AKAN MENEMBUSI SATU LAGI KAWASAN PERUMAHAN BARU DAN BOLEH MENEMBUSI JALAN KE CHANGKAT.
 KAWASAN PERUMAHAN YANG BARU DIBANGUNKAN SEMULA DAN PENGHUNI MULA BERPINDAH MENGIKUT FASA. APAKAH KERAJAAN NEGERI DAP TIDAK MENGHIRAUKAN NASIB MEREKA KELAK
PULUHAN RIBU RUMAH SEDERHANA RENDAH DAN KOS MEWAH TELAH SIAP DIBINA DI KAWASAN BATU KAWAN. PEMBINAAN KILANG PANEL SOLAR DI KAWASAN PERUMAHAN DIKHUATIRI AKAN MENGUNDANG BALA KEPADA PENDUDUK SATU MASA NANTI.

TAMAN INI TELAH SIAP DI HUNI OLEH PENDUDUK. MEREKA MEMBELI RUMAH DI SINI NAMUN, KEHIDUPAN MERKA BAKAL TERANCAM. KANSER AKAN MENUNGGU MEREKA UNTUK SATU JANGKAMASA

PERKAMPUNGAN INDIA BATU KAWAN YANG TERLETAK DI JAJARAN UTAMA JALAN. AKTIVITI PENDUDUK DI SINI IALAH MENTERNAK LEMBU DAN MENGUSAHAKAN LADANG SAWIT. PERKAMPUNGAN INDIA BATU KAWAN JUGA TERDAPAT DI KAWASAN SJKT BATU KAWAN. KEHIDUPAN DAMAI KAMPUNG AKAN BERUBAH DENGAN PEMBINAAN KILANG PANEL SOLAR ITU KELAK DAN MEREKA JUGA TIDAK AKAN LARI DARI BAHAYA KILANG PANEL SOLAR

TAMAN PERUMAHAN INI TERLETAK BERHADAPAN JALAN STADIUM. BAYANGKAN RIBUAN RUMAH DI KAWASAN INI BAKAL MENIMPA BAHANA. KASIHAN RAKYAT BATU KAWAN . MEREKA TIDAK AKAN BERPINDAH KERANA DI SINI MEREKA TELAH MEMBLI RUMAH

LAGI TAMAN PERUMAHAN. DALAM TINJAUAN BK, BATU KAWAN IALAH SEBUAH KAWASAN PENEMPATAN BARU DAN BUKANNYA SEBUAH KAWASAN ZON INDUSTRI BARU. ZON INDUSTRI BARU IALAH DI KAWASAN PERKILANGAN JURU IAITU DI TAMAN TEMA SAINS JURU.

APAKAH NASIB PELAJAR SMK BATU KAWAN? HARI HARI BAKAL MENGHIRUP UDARA YANG BERTOKSIN?

KANAK-KANAK SK BATU KAWAN JUGA AKAN MENIMPA NASIB YANG SAMA. BOLEH DIKATAKAN NASIB MEREKA SELEPAS PEMBINAAN KILANG PANEL SOLAR INI KELAK , TIDAKLAH SEINDAH SEWAKTU KELUARGA MEREKA MULA BERPINDAH KE KAWASAN INI. RUPANYA, DISANGKAKAN MANIS , TAPI RACUN JUGA BAKAL MENIMPA.

BK SEMPAT MENJALANKAN KERJA LAPANGAN DI SELURUH KAWASAN BATU KAWAN. TERNYATA , SEKIRANYA PEMBINAAN KILANG PANEL SOLAR INI DITERUSKAN DENGAN NILAI PELABURAN RM 2.2 BILLION, BERMAKNA , PENDUDUK BATU KAWAN BAKAL MENDERITA UNTUK SATU JANGKA MASA. MUNGKIN TIDAK SETAHUN SELEPAS KILANG ITU SIAP DI BINA, TETAPI TUNGGULAH SAAT UDARA TOKSIN YANG MENYERAP KE DALAM RUANG PARU PARU. ANAK ANAK KITA TIDAK SELAMAT LAGI UNTUK HIDUP DI BATU KAWAN.

SEBELUM INI, BK TELAH MENCERITAKAN TENTANG BAHAYA KILANG PANEL SOLAR DALAM KONTEKS ION ELEKTROMAGNET. BOLEH BACA ARTIKEL BK SEBELUM INI.SATU PERKARA YANG AMAT-AMAT PELIK DAN MENGEJUTKAN, BAGAIMANAKAH KERAJAAN DAP PENANG BOLEH MENAWARKAN TANAH DI BATU KAWAN SEBAGAI TEMPAT PEMBINAAN KILANG INI SEDANGKAN GUAN ENG TAHU KAWASAN BATU KAWAN IALAH KAWASAN PERUMAHAN DAN BAKAL MEMPUNYAI KEPADATAN PENDUDUK YANG TINGGI.

TUNJUKKAN PROTES KITA TERHADAP KERAJAAN DAP PENANG DENGAN MEMASTIKAN MEREKA TIDAK LAGI MEMERINTAH DENGAN RAKUS PULAU PINANG PADA MASA AKAN DATANG. TUNGGU DAN NANTIKAN PENDEDAHAN BK TAPAK YANG MUNGKIN AKAN DI BINA KILANG PANEL SOLAR INI DI KAWASAN BATU KAWAN.