Monday, February 6, 2012

PASCA E 13 : KANTOI KERAJAAN PULAU PINANG , 2 KALI SUBMIT NAMA PADA AGUNG UNTUK YDP MAIPPIsu perlantikan ydp maipp masih lagi menghantui pemerhati politik khususnya di pulau pinang. sebelum ini BK telah menyatakan bahawa senarai nama pertama yang dicadangkan oleh kerajaan guang eng ialah malik kassim yang bakal diangkat sebagai ydp maipp yang baru selepas tempoh khidmat ust elias ditamatkan. khidmat ust elias akan ditamatkan pada mac 2012. mesyuarat tertutup exco pulau pinang dengan jelas mahukan malik kassim dilantik sebagai yb. pun begitu dikhabarkan ada permohonan yang dibuat supaya ust elias dikekalkan memandangkan ust elias seorang yang berpengalaman dan berjaya dalam tugasnya walaupun elias juga seorang pas.antara elias dengan malik kassim, ternyata elias luas ilmunya.tetapi elias sendiri sukacita  ingin menolak pelawaan sekiranya ditawarkan menyambung kontraknya.

isu nama malik kassim yang diangkat oleh kerajaan dap pulau pinang kepada Yang Dipertuan Agung akhirnya telah sampai ke tangan dan pengetahuan salleh man. apa lagi salleh man bagai nak gila lah marah dengan tindakan sulit dap pkr.dikhabarkan , disebabkan salleh man bagai nak gila marah dengan tindakan desperado yang dibuat oleh dap dan pkr, maka kerajaan dap buat kali kedua menghantar nama salleh man sebagai calon ydp sebagaimana yang dijanjikan anuar.

dalam kekalutan ini, timbul persoalan mengapakah yb makhtar tidak diberi peluang menjadi ydp maipp sedangkan beliau seorang yang berkelulusan agama dan punyai pengalaman luas dalam pentadbiran kerajaan khususnya sewaktu menjadi pegawai agama islam di Pejabat Pelajaran Daerah seberang perai selatan dan aktif di dalam ABIM.ust makhtar juga mempunyai kelulusan agama ( dari al azhar dikhabarkan).ramai yang pelik, mengapakah pkr dap tidak mahu mencalonkan nama yb makhtar? apakah kerana beliau seorang yang sengal dan lembab dalam tindakan, akhirnya namanya tidak dicalonkan?berbanding malik kassim dan salleh man, makhtar lebih layak dari sudut pengetahuan islamnya.makhtar juga seorang yb pkr dan tidak mempunyai apa apa jawatan besar dalam kerajaan dap guan eng.mengapakah guan eng tidak mahu menyerahkan jawatan ini kepada orang agama ?dikhabarkan juga jangka hayat makhtar dalam politik akan tamat pada pilihanraya ke 13 nanti. mungkin makhtar akan makan pencen adun sahaja tanpa tiada pengiktirafan yang diberikan kepada nyer. kejayaan dr pripal membuang makhtar akan menyaksikan protes dalaman akan berlaku.

apapun, jelas menunjukkan kepada kita semua bahawa kerajaan dap mengutamakan calon ydp maipp yang sengal dan tidak berapa cerdik dalam hal hal agama. jika mengambil contoh umno,jawatan ydp maipp diberikan kepada ust syahbudin selepas dato rashid. umno pandai memberikan sesuatu pada haknya.manakala dap, pas dan pkr lebih nampak mengutamakan kuasa dan dunia.

PASCA E 13 : ADA TAK YANG ISLAM DALAM WANITA PKR INI


Allah SWT Berfirman :
“…hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai kedadanya,
dan janganlah kamu mendedahkan aurat dan perhiasan kamu kecuali apa yang terzahir…” (An-Nur : Ayat 31)
BK TAK MAU KOMEN LAGI. NAK MINTA PAS JER KOMEN

PAS E 13 : GUAN ENG MARAH BLOGGER KES RAMAS BUAH DADA


lama sungguh BK tak nulis. banyak cite yang tersimpan dalam sudut hati dan benak fikiran. macam-macam kes terpapar dalam fikiran BK berkaitan Pulau Pinang. Dalam perjalanan dari arah selatan ke utara memang meletihkan. apatah lagi kadang-kadang jalan sesak teruk akibat kemalangan dan pelbagai lagi. di malaysia bila kemalangan, yang paling dahsyat menyebabkan kesesakan ialah kerana prihatinnya pemandu lain yang nak tengok kejadian yang berlaku.

Analogi inilah yang ingin Bk bawakan dalam kes meramas buah dada yang dikaitkan dengan anak guan eng.kes ini menjadi sensasi kerana melibatkan anak seorang ketua menteri yang pandai bercakap dan mencari kesalahan orang lain. guan eng meminta blogger papagomo dan pisau net memohon maaf kerana menyiarkan artikel berunsur fitnah ke atas dirinya dan anaknya. beliau menafikan dengan sekeras kerasnya anak beliau yang berumur 16 tahun tu meramas tetek  seorang gadis cina. dengan kata lain membuat gangguan seksual. katanya tiada bukti yang dipaparkan blogger pro kerajaan tersebut. hanya berdasarkan cerita fitnah.

BK pelik juga, mengapa guan eng boleh kalut dengan hal ini. anaknya di pindahkan sekolah lain. guan eng terkantoi dalam hal ini.guru guru yang mengajar dan mengenali anaknya lebih tahu siapakah anak guan eng.baik atau nakalkah beliau. dalam hal meramas buah dada kawan, bukanlah satu perkara yang pelik. ianya dilakukan tanpa sedar atau tidak sedar. remaja biasalah melakukan perkara yang mereka rasa geram. guan eng sepatutnya merasa bangga kerana anaknya berjaya meramas tetek seorang remaja cina yang lain. lagipun sebangsa. bukan tetek remaja melayu atau india ( jika benar berlaku).apapun bagi BK tahniah guan eng kerana punyai anak yang hebat.