Tuesday, May 26, 2015

MAT TAIB YANG SENGAL?

Tan Sri Muhammad Muhammad Taib seharusnya mengkaji perlembagaan dan mendalami perjuangan PAS sedalam-dalamnya sebelum memutuskan untuk menyertai parti ini, demikian menurut Datuk Dr Mahfodz Mohamed.


Ahli Majlis Syura Ulama itu kemudiannya berkata kegagalan untuk berbuat demikian hanya akan mencetuskan konflik dalaman terhadap bekas Menteri Besar Selangor itu hingga mendakwa perjuangan PAS tidak lagi sama seperti sebelum ini.
 
"Jika beliau tinggalkan Umno kemudian nak masuk mana-mana parti, termasuk PAS, beliau kena buat kajian dahulu. PAS ada dasar. Tak sama macam Umno yang bersifat pragmatis dan nasionalis. 
 
"Sebab itu PAS tidak pernah memaksa sesiapa untuk menyertai parti. Kita buat hal sendiri. Apabila beliau nak sertai PAS, kita mengalu-alukan dan tidak pernah menolak. Namun apabila sekarang Muhammad kata PAS sudah berubah, maka kita pun tidak boleh paksa. Terpulang kepada kebijaksanaan Muhammad," ujarnya ketika dihubungi Antarapos, hari ini.
 
Semalam, Muhammad dilaporkan sebagai membayangkan akan keluar daripada PAS selepas pemilihan parti yang akan berlangsung Jun ini.
 
Keputusan itu disebabkan kecewa dengan hala tuju parti Islam itu yang seolah-olah tidak lagi mempedulikan penyokong bukan Islam di negaa ini.
 
Bukan itu sahaja, beliau mendakwa pendekatan pemimpin PAS pada hari ini tidak selari dengan apa yang dilakukan bekas Mursyidul Am PAS, Allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat suatu ketika dahulu.
 
Muhammad turut mengambil contoh kekecewaan Datuk Tamrin Ghafar yang meninggalkan PAS pada tahun lalu.
 
Meskipun berbeza pemimpin, Mahfodz sekali lagi menegaskan hala tuju dan perjuangan PAS tetap sama, selagi mereka setia mempertahankan perlembagaan parti itu.
 
"Baik semasa Nik Aziz masih memimpin atau selepasnya, PAS masih sama. Mungkin pendekatan sedikit berbeza.
 
"PAS ada perlembagaan, bukan berdasarkan individu semata-mata. Cara mungkin berbeza, namun dasar kita termaktub di dalam perlembagaan parti," tegasnya.

PUTUSKAN HUBUNGAN DENGAN PAS ?
KOTA BHARU – DAP perlu memutuskan hubungan kerjasama dengan Pas jika hanya mahu bergandingan dengan pihak tertentu sahaja dalam parti Islam itu.

Penganalisis Politik, Dr Kamarul Zaman Yusoff berkata, Pas adalah sebuah organisasi yang diketuai oleh seorang presiden, maka kerjasama tersebut juga perlu melibatkan kepimpinan atasan parti berkenaan.

“Jika DAP mahu bekerjasama dengan Pas, DAP perlulah memenangi hati presidennya juga. Kalau DAP berprinsip dan tidak dapat menerima Hadi maka DAP perlu putuskan hubungan dengan Pas, selagi mana Pas dipimpin oleh Hadi. Mungkin DAP boleh kembali bekerjasama semula jika Pas dipimpin oleh tokoh lain selepas ini,” katanya, semalam.

Beliau diminta mengulas kenyataan Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok yang menyatakan tidak mendapat kerjasama daripada Abdul Hadi dalam beberapa perkara sehingga DAP didakwa memutuskan hanya akan bekerjasama dengan ahli parlimen Pas yang boleh bekerjasama dengan mereka.

Menurutnya, dalam masa yang sama, perbuatan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng memanggil Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dengan gelaran “hilang akal” dan Ahli Parlimen Jelutong, Jeff Ooi memanggil Hadi dengan gelaran “durjana” adalah tindakan tidak waras yang boleh menimbulkan kemarahan ahli Pas.

Beliau yang juga Pensyarah Kanan, Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM) memberitahu, selagi Hadi masih presiden parti Islam itu, ahli dan kepimpinan parti berkewajipan untuk taat kepada dasarnya dan parti.  - Sinar Harian 

MENTERI KPDNKK LAKUKAN TINJAUAN MENGEJUT DI PEKAN KUAHPemeriksaan kedua YB Menteri PDNKK bersama Penguatkuasa ke Kompleks 

HIG Pekan Kuah Langkawi. Terdapat satu kedai yang didapati melakukan 

kesalahan jualan murah tanpa notis. Peniaga telah dikompaun serta merta 

HATI HJ HADI BERSAMA UMNO -LGE
Sikap keberatan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk menyatakan sokongan terhadap Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail menunjukkan kecenderungannya terhadap Umno, kata DAP. 

“Bukan sahaja tidak hadir ke kempen pilihan raya kecil Permatang Pauh, beliau malah tidak menyatakan sokongan terbuka kepada Wan Azizah. 

“Ini menunjukkan walaupun tubuh badan beliau masih bersama Pakatan, hatinya sudah bersama Umno,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini. 

Guan Eng berkata demikian ketika diminta mengulas amaran ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang bahawa Pakatan mungkin tidak wujud selepas dua minggu akan datang. 

Kit Siang dipercayai merujuk kepada pemilihan PAS awal bulan depan yang Hadi dilihat masih berpeluang mengekalkan kemenangan. 

Hadi buat pertama kali dalam 13 tahun pentadbirannya berdepan cabaran oleh tokoh ulama PAS Perak Ahmad Awang. 

Guan Eng berkata perpecahan boleh berlaku tetapi mungkin mengambil masa lebih daripada dijangkakan Kit Siang, yang juga bapanya.