Wednesday, August 13, 2014

17 OGOS PENENTU BUAT PAS KATA MAT SABUMohamad Sabu mengatakan Selangor kini diperintah oleh Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, P‎AS dan Barisan Nasional (BN) sehingga parti Islam itu bermesyuarat pada 17 Ogos ini. 

Timbalan presiden PAS itu mengatakan, situasi ini berlaku kerana rakan komponen Pakatan Rakyat (PR) seperti PKR dan DAP sudah menyatakan pendirian mereka untuk menolak kepimpinan Khalid sebagai menteri besar Selangor.

"Sekurang-kurangnya selama seminggu Selangor akan diperintah Khalid (Ahli Dewan Undangan Negeri Bebas), PAS dan BN sehinggalah PAS membuat keputusan pada 17 Ogos ini," kata Mohamad yang dikenali sebagai Mat Sabu kepada The Malaysian Insider.

"PKR dan DAP sudah membuat pendirian jelas menolak Khalid, PAS sahaja yang belum," kata Mohamad dengan nada sedih.

Hari ini Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali mengatakan partinya akan tetap menunggu sehingga 17 Ogos untuk bermesyuarat walaupun timbul desakan daripada rakan komponen PR agar mesyuarat itu dipercepatkan.

"Kena tunggu mesyuarat 17 Ogos baru kita boleh buat pendirian," kata Mustafa kepada The Malaysian Insider.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng sebelum itu menggesa PAS segera menyatakan pendirian sama ada mereka menyokong atau menolak Khalid yang sudah menerima sokongan BN di Selangor.

Jika PAS berkata mereka tidak bersama Umno, ini akan membantu menjelaskan PAS menyokong menggantikan Khalid sebagai menteri besar Selangor, tetapi berhasrat menunggu hingga 17 Ogos bagi memutuskan sama ada menyokong calon pengganti pilihan PKR," katanya.

"Jika PAS gagal menjelaskan hal ini, ia hanya akan menghakis sokongan popular untuk Pakatan Rakyat dan merosakkan keyakinan pengundi bukan sahaja di Selangor, tetapi seluruh negara," kata Lim.

AHLI PAS JANGAN MENYAMPUK URUSAN PKR
Ketua Dewan Ulamak PAS Perak (DUPPk) Ustaz Kamaruddin Awang Basir melalui kenyataan yang di buat semalam meminta ahli PAS supaya tidak dengan sewenang-wenangnya mengeluarkan tafsiran berkenaan isu yang sepatutnya di selesaikan sendiri oleh PKR.

Beliau juga turut menegaskan bahawa DUPPk berdiri utuh mendukung keputusan Majlis Syura Ulamak (MSU) yang berpaksikan hujah syarak dan meraikan kemaslahatan dan kemudaratan ke arah penyelesaian segera krisis di Selangor.

“DUPPk harus bertanggungjawab untuk menjaga dan mempertahankan segala ketetapan yang dinyatakan oleh Presiden, Mursyidul Am dan MSU,” ujar beliau.

Dalam Muktamar Dewan Ulamak PAS Pusat yang akan datang, Kamaruddin berkata DUPPk akan membawa usul-usul yang berkaitan dengan isu Menteri Besar Selangor iaitu menyokong penuh kenyataan dan pendirian pimpinan tertinggi PAS, mempertahankan kenyataan Dr Zuhdi Marzuki dan membelanya dari tuduhan rasis dan ekstremis, mengusul Ahli Jawatankuasa PAS Pusat membentuk jawatankuasa khas bagi mencari pengkhianat parti yang membocorkan perbincangan Whatsapp PAS Pusat dan terakhir, mendesak agar PKR dan DAP tidak mencampuri urusan PAS.

Kamaruddin juga turut berkata bahawa DUPPk memandang serius dan menganggap pernyataan yang di keluarkan oleh dua pemimpin PAS iaitu Hanipa Maidin dan Khalid Samad di pentas forum sebagai satu pengkhianatan terhadap parti dan boleh mengakibatkan robohnya tembok utama kekuatan dan akhlak jamaah iaitu wala’ dan mendesak Jawatankuasa PAS Pusat untuk segera mengambil tindakan ke atas mereka.

“Kedua-dua mereka langsung tidak meletakkan kasih sayang, pertolongan dan kemuliaan terhadap pemimpin tertinggi PAS terutama Presiden PAS dan dalam insiden terbaru, terhadap seorang ahli MSU.” tambah beliau.

“Yakinlah bahawa suatu keputusan yang diputuskan oleh MSU akan mendapat keberkatan, maka adalah wajib bagi setiap ahli PAS yang telah membai’ah Presiden PAS sebagai amir-al-jamaah memberikan taat setia dan wala’ tanpa berbelah bagi,” akhirinya

SAARI SUNGIP NI ORANG NUAR BRAHIM DARI DULU .
Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Klang dari PAS Saari Sungib menggesa agar kepimpinan PAS Pusat menyegerakan mesyuarat yang dijadualkan berlangsung 17 Ogos depan serta menyokong DAP dan PKR menolak Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai menteri besar Selangor.

Saari ketika dihubungi berkata, langkah itu perlu bagi "menamatkan" percaturan Khalid sebelum beliau melakukan tindakan lanjut ekoran pemecatan 6 anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri (Exco) Selangor dari PKR dan DAP hari ini.

"PAS perlu segerakan mesyuarat kerana seolah-olah akan ada keputusan besar, sedangkan kita perlu mengukuhkan hubungan dengan DAP dan PKR dalam Pakatan Rakyat (PR)," katanya kepada The Malaysian Insider.

"Sebelum Barisan Nasional (BN) melakukan sebarang tindakan, lebih baik PAS segera memutuskan untuk bersama DAP dan PKR untuk mengukuhkan PR," katanya, dan menambah, Khalid kini bukan lagi menteri besar PR kerana keahliannya sudah dipecat, sekaligus keputusan PAS untuk tidak menyokongnya tidak memberikan kesan.

Beliau berkata, tindakan PAS menangguhkan mesyuarat berkenaan seolah-oleh pendirian parti itu untuk terus bersama PR masih lagi samar-samar sehingga membuatkan penyokong dan rakyat terpaksa menanti keputusan mereka.

"Sekiranya mesyuarat hanya memutuskan perkara dasar, iaitu untuk terus bersama PR, kita sudah ketahui perkara itu sekian lama.

"Sekiranya untuk memutuskan keluar dari PR, ia memerlukan muktamar khas bagi mendapatkan persetujuan," katanya.

"PR Selangor termasuk PAS seharusnya mengukuhkan kedudukan majoriti mereka dalam Dewan Undangan negeri (DUN) dengan bilangan kerusi dan PAS harus menyertai mereka bagi memastikan kerajaan PR Selangor kekal memerintah.

BK : INGAT IRC, INGAT JIM INGAT SAARI SUNGIP YANG MAINKAN PERANAN MENENTANG PAS SEWAKTU ANUAR DALAM UMNO.

PAS JUGA PERNAH PECAT MENTERI BESAR KELANTANAntara Punca sebenar krisis kelantan 1977 adalah berpunca dari pihak PAS itu sendiri. Malah didalam portal PAS pusat itu sendiri menyatakan bahawa ianya bermula apabila timbulnya ketidak puasan hati PAS terhadap Menteri Besar ketika itu, Datuk Muhamed bin Nasir. 

Yang tidak diceritakan oleh PAS: 

1... Ada diantara pemimpin PAS Kelantan memfitnah dan menuduh Datuk Muhamed bin Nasir terlalu mengikut telunjuk UMNO-BN. Hakikatnya pd ketika itu UMNO-BN tidak pernah campur tangan dlm corak pemerintahan PAS (ketika itu). Malah, sedangkan ketika itu keputusan pemerintahan PAS Kelantan masih ditangan kuasa majoriti dewan undangan negeri. 

2... Malah pada ketika itu juga terdapat usaha dalam PAS utk menjatuhkan Presiden PAS (ketika itu) Tan Sri Datuk Dr. Haji Mohd Asri bin Haji Muda. Usaha menjatuhkan Datuk Mohd Asri hanya kerana Datuk Mohd Asri adalah tokoh PAS yg bertanggungjawab membawa PAS menyertai Barisan Nasional pada tahun 1973. 

3...Asas yg digunakan oleh sebahagian pemimpin PAS Kelantan (ketiak itu) utk menolak Datuk Mohd Asri dan Dato' Muhammad Nasir, hanya kerana selepas PRU 1973, PAS mempunyai kuasa majoriti dgn 22 kerusi dan UMNO hanya 13 kerusi, dan tidak memerlukan sebarang usaha bergabung antara PAS dan UMNO. 

4...Dalam tempoh (1973-1978) Datuk Mohd Asri selaku Presiden PAS dan Dato' Muhammad Nasir telah dikaitkan dengan pelbagai spekulasi dan masalah khususnya melibatkan Pas di Kelantan. Hakikatnya spekulasi dan tuduhan tersebut adalah hasil putar belit fakta sebahagian pemimpin dan ahli2 PAS yg tidak berpuashati dgn perpaduan PAS-UMNO. 

5...Krisis Kepimipinan PAS Kelantan 1977 dikatakan timbul hasil ketidakpuasan hati terhadap Menteri Besar, Dato'Haji Muhammad Nasir. Beliau dipecat sebagai MB Kelantan oleh Pucuk Pemimpin PAS Kelantan itu sendiri. 

6...Sementara Datuk Mohd Asri mula ditendang keluar oleh Pucuk Pemimpin PAS Kelantan selepas PRU 1978, dengan desakan-desakan supaya beliau meletakkan jawatan selaku Yang Dipertua Agung PAS, desakan yang datang dari beberapa pimpinan Pas antaranya dengan Pesuruhjaya Pas Kelantan dan Ketua Dewan Ulama' Pas Pusat Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat. Beliau akhirnya mengumumkan perletakan jawatan sebagi Yang Dipertua Agung PAS pada 23 Oktober 1982. 

7...Krisis Kepimipinan PAS Kelantan 1977 ini yg membawa kepada undi tidak percaya kepada MB Kelantan pada 15 Oktober 1978. 

Apapun Kerajaan Pusat ketika itu menghormati keputusan yg dibuat oleh PAS Kelantan, atas dasar persefahaman dan tidak masuk campur dgn alasan yg diberi oleh PAS Kelantan itu dgn mendakwa perkara itu merupakan soal rumah tangga PAS.

KEPUTUSAN KHALID PECAT EXCO SAH DAN TEPAT MASANYAANTARA EXCO YANG DIPECAT......

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mempunyai kuasa untuk memecat enam Exco kerajaan negeri sama ada ia diperkenankan sultan secara lisan atau bertulis.

Pengamal undang-undang, Gurbachan Singh Pannu ketika dihubungi The Rakyat Post berkata, keadaan yang berlaku di negeri Selangor itu sama dengan situasi ketika bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ketika itu menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

“Bila Anwar dipecat beliau dan peguamnya mempertikaikan sama ada keputusan Tun Dr Mahathir itu mendapat perkenan Sultan atau tidak, sebaliknya dalam perbicaraan yang diadakan Tun sudah mendapat perkenan sultan secara lisan,” ujarnya.

Menurutnya, seeloknya perlu ada surat rasmi dari pihak Sultan tetapi sekiranya Tuanku Sultan memberi kebenaran lisan, dalam perundangan ia terpakai.

“Sebaliknya juga boleh dipersoalkan iaitu mana ada bukti bahawa Sultan tidak perkenan Khalid berbuat demikan terhadap enam Exco terbabit?” ujarnya.

Malah katanya, Khalid boleh mencadangkan kepada Sultan untuk memecat kesemua Exco sekiranya beliau sebagai Menteri Besar, hilang kepercayaan terhadap ke semua Exco dalam Pakatan Rakyat (PR).

“Khalid masih Menteri Besar dan beliau mempunyai kuasa untuk melantik atau memecat mana-mana Exco atas perkenan Sultan,” ujarnya.

SULTAN TOLAK PERTEMUAN PKR.TAK KAN TAK TAHU MALU


NUAR DAN JIJAH MUKA TAK PEMALU !!!


Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah tidak memberi perkenan untuk 

berjumpa dengan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail bagi 

membincangkan isu menteri besar Selangor, kata Datuk Mohamad Munir Bani. 

Menurut Setiausaha Sulit Sultan Selangor itu, baginda menolak pertemuan itu 

kerana surat permohonan itu ditulis oleh Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar 

Ibrahim bagi pihak Dr Wan Azizah. 


"Baginda tidak berkenan menerima menghadap Presiden PKR‎ untuk tujuan 

memberi penjelasan atas alasan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sudah pun 

menghadap baginda berkaitan kedudukan menteri besar Selangor," katanya. – 

12 Ogos, 2014.