Wednesday, November 7, 2012

PASCA E 13 : SALLEH MAN AKUI KERAJAAN BN BINA MASJID BARU DI PENANG.

logo

Peruntukan Hal Ehwal Islam jauh lebih tinggi semasa Pakatan Rakyat

Isnin, 07 Mei 2012 20:39

PASCA E 13. EKSKLUSIF !!! PERUNTUKAN AGAMA ISLAM MENURUN RM 17.61 JUTA DI PULAU PINANG

Memartabatkan Agama Islam (  BAJET 2013 KERAJAAN DAP PENANG)
 
Selaras dengan hasrat untuk menjadikan masjid sebagai sebuah institusi pelbagai aktiviti kemasyarakatan, peruntukan sebanyak RM13.84 juta telah disediakan untuk tahun 2013 meliputi pembangunan masjid, surau dan sekolah agama rakyat (SAR).( BERTINDAN DENGAN JUMLAH PERUNTUKAN BAGI SEKOLAH TADI. KAN GUAN ENG PANDAI PUTAQ)
 
Bagi tahun 2013, Kerajaan Negeri menyediakan peruntukan untuk meneruskan pembinaan masjid baru yang mengambilkira prasarana mesra OKU, iaitu di Masjid Jamek Sungai Gelugor, Daerah Timur Laut dan Masjid Jamek Tasek Gelugor, Seberang Perai Utara. Pembinaan masjid yang mengambilkira prasarana seumpama ini telahpun dilaksanakan di Masjid Abdullah Fahim, Seberang Perai Utara dan Masjid Kelawei, Daerah Timur Laut.( SEMUA MASJID INI DI BINA SEPENUHNYA OLEH KERAJAAN BN. SURAU PUN GUAN ENG BARU NAK BINA DALAM BAJET 2013. GUAN ENG CUMA BAGI PERUNTUKAN BAIK PULIH MASJID SAHAJA DAN BUKAN BINA MASJID. INI AYAT KASI TUKAR)
 
Keseluruhan peruntukan untuk tujuan keagamaan pada tahun hadapan adalah RM46.42 juta
 
 
 
ANALOGI
 
2008       25.7 JUTA
 
2009       33.2 JUTA ( NAIK 7.5 JUTA)
2010       38.9 JUTA ( NAIK 5.7 JUTA)
2011       45.7 JUTA ( NAIK 6.8 JUTA)
2012       64.03 JUTA (NAIK 18.33 JUTA)
 
 
2013        46.42 juta sahaja berkurang sebanyak RM 17.61
 
PERSOALAN :
 
1. MENGAPAKAH BERKURANG SAMPAI KE TAHAP 17.61 JUTA SEDANGKAN GUAN ENG MENYUSUN AYAT MENGAMBIL KIRA PEMBINAAN MASJID BARU ? MASJID ABDULLAH FAHIM BERTAM SAHAJA BERNILAI RM 25 JUTA.
 
2. GUAN ENG TELAH BERBOHONG SECARA TERANG TERANGAN KEPADA UMAT ISLAM . RUPANYA BELIAU HANYA MENAMBAH PRASARANA MESRA OKU SAHAJA. BUKAN MEMBINA SEBUAH MASJID .
 
3. GUAN ENG TIDAK PERLU BERBOHONG UNTUK MENYATAKAN DIA HERO KEPADA UMAT ISLAM. CAKAP BERTERUS TERANGLAH YANG SEPANJANG KAMU MEMERINTAH TIDAK ADA SEBUAH SURAU ATAU MASJID YANG KAMU BINA BARU.
 
KENYATAAN GUAN ENG SEBELUM INI :
 


GEORGE TOWN, 4 MEI: Usaha meningkatkan syiar Islam di Pulau Pinang diteruskan lagi dengan pembinaan Kompleks Mahkamah Syariah bernilai RM36 juta yang dijangka siap dalam masa dua tahun lagi.

Kompleks Mahkamah Syariah Pulau Pinang setinggi tujuh tingkat yang mesra orang kelainan upaya (OKU) akan menyediakan dewan bicara, kamar hakim, dewan serba guna, surau, perpustakaan, balai polis, kafeteria dan pusat penjagaan kanak-kanak.

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng yang puas hati dengan proses pembinaan projek tersebut menyatakan bahawa 3.49 ekar tanah telah diperuntukkan untuk pembinaan yang mengambil keluasan 2.93 ekar di Jalan Batu Gantung/ Jalan Scotland di daerah Timur Laut.
“Nilai tanah adalah RM36.5 juta. Tetapi, ia merupakan taksiran awal pada 2010. Kini, nilai tanah telah meningkat sekali ganda,” katanya.

GUAN ENG BAGI TANAH DIA KATA KERAJAAN NEGERI SUMBANG RM 36.5 JUTA . KERAJAAN BN DULU PUN BANYAK BAGI TANAH UNTUK BINA KOMPLEKS MAHKAMAH SYARIAH TAPI TAK LAH CLAIM SAMPAI TAHAP BODOH MACAM INI. TANAH INI MACAM BINA KOMPLEKS MAHKAMAH DI BARAT DAYA DAN SEBERANG PERAI UTARA LA .....

MASJID ABDULLAH FAHIM BERTAM YANG KERAJAAN BN BINA DI BAWAH PERUNTUKAN ICU

(Masjid ini mula dibina pada Tahun 2009 dan telah siap sepenuhnya pada 28 September 2012 dengan kos sebanyak RM26 juta)

RM 25 JUTA PERUNTUKAN BN . KERAJAAN NEGERI NAK TOP UP UNTUK LALUAN OKU YANG ICU BAKAL NAK BINA . KALAU LAH KERAJAAN NEGERI YANG BINA MASJID INI, MENGAPAKAH TAK MASUK DALAM BAJET NEGERI SEBELUM INI? MENGAPA SEKARANG


MASJID JAMEK SG GELUGOR DIBINA SEJAK DARI ZAMAN BN TAPI SEKARANG DAH TUKAR CAT HIJAU. GUAN ENG BAGI CAT JER WOIIII.


MASJID JAMEK TASEK GELUGOR JUGA DI BIAN SEJAK ZAMAN BN. GUAN ENG HABAQ BETUI BETUI YANG HANG BAGI BAJET BAIK PULIH MANA YANG ROSAK JE. JANGAN SUSUN AYAT YANG MEMBOHONG UMAT ISLAM