Thursday, April 3, 2014

ORANG MENGANDUNG PUN DIROGOL DI SERAMBI MEKAH MALAYSIABACHOK - Seorang wanita hamil tujuh bulan mendakwa menjadi mangsa rogol lima lelaki ketika keluar bersama rakannya untuk membeli makanan di Tangok, malam Isnin lalu. 

Ketua Polis Daerah Bachok, Deputi Superintendan Abdul Hamid Che Ahmad berkata, mangsa, seorang suri rumah berusia 21 tahun keluar dari rumahnya di Kampung Kuchelong, kira- kira jam 10.30 malam untuk ke rumah rakannya di Tangok. 

Setengah jam kemudian katanya, mangsa mengajak adik kawannya ke kedai untuk membeli makanan. 

“Tiba di tengah jalan, teman lelaki adik rakannya menghalang perjalanan mereka dan mengarahkan mereka menurutinya ke sebuah wakaf di tengah sawah di Kampung Kuau. 

“Adik rakannya dan teman lelakinya meninggalkan mangsa di wakaf itu bersama dua lelaki lain. Salah seorang lelaki tersebut memarahi mangsa yang menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada rakannya agar menjemputnya. Lelaki itu kemudiannya menghubungi tiga lagi rakannya yang menunggang motosikal,” katanya. 

Menurutnya, semua lelaki terbabit bergilir merogol mangsa dan mangsa hanya dihantar berdekatan rumah rakannya kira-kira jam 4.30 pagi. 

"Mangsa membuat laporan polis di Balai Polis Tawang pada 1 April. 

"Difahamkan, mangsa berkahwin dengan seorang pemandu lori yang kini berada di Kuala Lumpur. Mereka mempunyai seorang anak berusia 5 tahun," katanya. 

Kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan dan usaha mengesan semua suspek giat dijalankan. 

Sementara itu, dalam kes berasingan, pihak polis berjaya mengesan seorang lelaki warga Bangladesh yang dipercayai diculik di Tangok pada 28 Mac lalu. 

Siasatan awal mendapati kejadian berlaku pada jam 2 petang 28 Mac lalu. Mangsa diheret masuk ke dalam kereta oleh suspek yang tidak dikenali. 

Bapa saudara mangsa yang berusia 33 tahun membuat laporan polis mengenai kejadian itu di Kota Bharu pada jam 4.30 pagi, 2 Mac. 

Suspek didakwa meminta tebusan daripada keluarga mangsa di Bangladesh sebanyak RM15,000. 

Hasil maklumat, polis berjaya menemui semula mangsa di Machang dan menahan 10 suspek terlibat. 

Siasatan awal mendapati kejadian berlaku di kawasan Tangok, Berkelam. Semua suspek dibawa ke IPD Bachok untuk mendapatkan perintah tahanan reman

PAS DISYORKAN TOLAK AHLI PERNIAGAAN
 Ahli politik berperniagaan (APB) adalah musuh utama kepada ekonomi rakyat. 

Menurut Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Malaysia, Zaharudin Muhammad (gambar) mereka tidak akan menyertai kancah politik jika bukan kerana bisnes dan bisnes ini tidak akan diperolehi tanpa akses politik. 

“Bodoh sekiranya Umno habiskan duit jutaan ringgit untuk memenangi PRK jika hanya ingin mendapatkan gaji RM6,000 atau RM11,000 sebulan. 

“Tetapi mereka jauh lebih cerdik daripada rakyat bodoh yang terus menyokong mereka kerana apabila kuasa politik tersebut menjadi milik mereka, mereka akan mengawal sumber perniagaan rakyat dan keperluan orang ramai,” katanya dalam posting akaun Facebook. 

Jelasnya lagi, mereka membeli aset rakyat dengan modal hasil perahan cukai yang dikenakan ke atas rakyat, dan menjual semula kepada rakyat dengan harga yang dikawal oleh mereka. 

“Syabas sebagai contoh, aset air milik rakyat Selangor tetapi telah dibeli oleh seorang APB, sebahagian operasinya dibiayai oleh wang cukai rakyat melalui instrumen pembiayaan bon atau sukuk. 

“Rakan kongsinya pula adalah jentera dan wang rakyat seperti Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB), akhirnya APB juga yang menetapkan harga air ke atas rakyat,” katanya. 

Begitu juga dengan harga getah yang dibeli dari penoreh mskin yang harganya jauh lebih rendah berbanding harga pasaran. 

“Harga pasaran dunia getah adalah sebanyak USD2.41 (RM7+-) tetapi penoreh hanya dibayar RM2+- sahaja, 

“Baki selebihnya akan dipoketkan kepada APB dengan alasan untuk mempermitkan pengrusan jual beli getah dan dasar monopoli,” ujarnya. 

Tambah Zaharuddin, tanpa kuasa dan hubungan politik, mustahil mereka boleh membeli aset rakyat dan tanpa wang cukai yang dicekik dari rakyat, mustahil mereka mampu membeli aset rakyat. 

“Tanpa kuasa politik, maka mustahil mereka boleh memiliki bisness tersebut. 

“Jika tidak kerana bisnes tersebut, maka mustahil mereka bermatian untuk menang politik,” ujarnya. 

Bukan itu sahaja, aset yang menjadi milik rakyat kini menjadi milik APB, duit cukai rakyat turut menjadi milik APB dan keuntungan daripada kenaikkan harga barang turut menjadi milik APB. 

“Maka, siapakah pemilik negara ini?” soalnya. 

Dalam pada masa yang sama, Zaharuddin turut menyeru agar rakyat Malaysia bangkit menentang kezaliman ekonomi yang berlaku.


BK : ORANG BERNIAGA MASUK PR LAGI UNTUNG MAA. SAMA SAJA.