Sunday, August 28, 2011

MAT SABU PELUPA RUPANYA. JAHANAM LAH PAS ADA TIMBALAN PRESIDEN YANG PELUPA

Saya tidak ingat: Mat Sabu ( TAK INGAT /PELUPA/LAYAK DAH BUKA PUASA)

SHAH ALAM – Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu tidak mengingati isi ceramahnya berkaitan dakwaan pengganas dalam Kompeni Pasukan Ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang menyerang Balai Polis Bukit Kepong pada 23 Februari 1950 lalu adalah wira negara.

“Saya tidak ingat (apa yang diperkatakan) sebab ceramah itu berlangsung minggu lepas (21 0gos).

“Saya tidak mahu komen mengenai apa yang dilaporkan oleh akhbar arus perdana itu,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Mohamad, yang lebih dikenali sebagai Mat Sabu, dalam ceramahnya di Tasek Gelugor Pulau Pinang, didakwa berkata, PKM yang menyerang dan membunuh anggota keselamatan dalam tragedi berdarah tersebut sepatutnya diangkat sebagai wira, bukannya 25 anggota polis dan keluarga yang mempertahankan diri semasa serangan di balai polis itu.

“Dekat nak merdeka nanti, siarlah cerita mengenai Bukit Kepong. Bukit Kepong ini, polis yang mati itu polis British.

“Hat (yang) serang Bukit Kepong itulah pejuang kemerdekaan yang sebenar. Yang serang Bukit Kepong itu Mat Indra (Muhammad Indera). Dia Melayu, tapi semua sejarah itu ditutup,” katanya seperti yang dilaporkan akhbar arus perdana itu semalam.

Mat Sabu juga didakwa berkata, bekas Presiden Umno, Tunku Abdul Rahman dan Datuk Onn Jaafar, tidak layak dianggap sebagai pejuang kemerdekaan kerana tokoh negara itu adalah pegawai British.

Beliau juga dikatakan berikrar untuk mengubah sejarah kemerdekaan negara sekiranya pembangkang berjaya menawan Putrajaya kerana sejarah yang tertulis hari ini tidak benar dan hanya memihak kepada Umno


TEMAN: MAT SABU TAKUT DENGAN FILEM BUKIT KEPONG. KENAPA? ATAS ARAHAN DAP , MAT SABU DIMINTA BERCAKAP TENTANG HAL INI. MENGAPA? DAP RISAU KISAH BUKIT KEPONG MENGANGGU RANCANGAN MEREKA KERANA DI DALAM CERITA BERKENAAN TERNYATA KOMUNIS CINA MEMBUNUH POLIS MELAYU. INI BARU CERITA. SELEPAS INI JANGAN TERKEJUT ADA PARTI KIASU AKAN MINTA KERAJAAN TARIK SEMULA FILEM BUKIT KEPONG ATAS DASAR SEMANGAT SATU MALAYSIA.

DAP MELIHAT BAHAWA FILEM BERKENAAN MENJADI PENGHALANG KEMARAAN DAP. MEREKA TAHU BAHAWA ORANG MELAYU MASIH INGAT KEKEJAMAN KOMUNIS YANG SAMA DENGAN DAP DALAM TAHUN 1969