Monday, August 1, 2011

SIRI 26 DAP LAKNATULLAH : DISEBALIK PERKISAHAN KAMPUNG JALAN POKOK ASSAM, JELUTONG

Timbalan Yang Dipertua PAS Jelutong, Mohd Yusof Mohd Noor  antara orang yang di anggap gagal menjaga melayu jelutong. dahulu bukan main lantang hentam umno dalam isu melayu. sekarang bila dah senang dapat elaun ahli mppp, dan yang sewaktu dengannya, maka la ni jadi tukang hangguk guan eng.


KAMPUNG JALAN POKOK ASSAM JELUTONG.

Teman bersimpati dengan penduduk kampung pokok assam yang telah pun keluar dari perkampungan tradisi mereka. Ada yang mendapat tak sampai rm 70000 sebagai pampasan. Soalnya sekarang, bukannya isu pampasan. Soalnya ialah mengapa perlu dihalau keluar?dimana kuasa kerajaan negeri ? Bukankah kerajaan negeri terdahulu boleh menghalang. Bila ditanya , sudah pasti pas dan dap akan menyatakan ini kerja UMNO yang menjadi punca kampung ini lenyap sebab umno yang jual tanah tersebut kepada pemaju. Jawapan teman " KEPALA HOTAK HANG....BAGI JAWAPAN MACAM ORANG DOK DALAM HUTAN . ( TARZAN)"

Bekas Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Syed Amerruddin Syed Ahmad memberitahu, kerajaan negeri boleh membatalkannya dan mengisytiharkan tapak kampung itu sebagai zon kampung tradisi.Apabila telah diwartakan sedemikian, kerajaan negeri berhak mengambil alih kampung terbabit daripada pemaju.Tindakan tersebut sekali gus dapat menyelamatkan kediaman penduduk kampung daripada menjadi mangsa pembangunan yang ha nya mementingkan keuntungan semata-mata.Bagaimanapun, ia tidak bermakna kampung tersebut tidak boleh dibangunkan langsung tetapi perlu dilakukan tanpa menjejaskan bentuk tradisi kampung Melayu. "Kerajaan negeri ada hak untuk tidak meluluskan projek pembangunan di Kampung Jalan Pokok Asam dan mewartakan sebagai zon kampung tradisi."Ini bermakna sebarang bentuk pembangunan perlu mengekalkan ciri-ciri tradisi asal kampung

Tanah kampung berkenaan akan dibangunkan dengan projek kediaman bertingkat dengan kos lebih RM800,000 seunit oleh pemaju dari Kuala Lumpur. Kini sebuah lagi kampung Melayu di kawasan sama bakal mengalami nasib serupa. Kira-kira 100 buah rumah yang dihuni kira-kira 450 penduduk di Kampung Tengah yang terletak bersebelahan Kampung Jalan Pokok Asam bakal dibangunkan untuk projek komersial oleh sebuah syarikat pemaju lain dalam waktu terdekat. Menurut Syed Amerruddin, pampasan antara RM70,000 dan RM75,000 yang ditawarkan pemaju kepada penduduk kampung ternyata tidak setimpal jika dibandingkan dengan harga semasa rumah di kawasan berkenaan.Jelas beliau, dengan wang sebanyak itu, sudah pasti mereka terpaksa berpindah ke tempat lain kerana harga semasa rumah di kawasan sekitar melebihi RM100,000.

melayu pokok assam hanya mampu berdemo. padah memberi undi kepada pas dan dap

pampasan rm 20000 hingga rm 70000 adalah tidak adil buat orang melayu sedangkan kuasa kerajaan negeri boleh menghalang. melayu jangan dibohongi pas yang selalu mengaitkan kesalahan mereka dengan kisah umno dahulu. apa umno buat? teman cabar kerajaan negeri  keluarkan seinci tanah yang dijual kepada pemaju atas nama umno di pulau pinang. teman cabar pas dan dap...................