Tuesday, March 13, 2012

PASCA E 13 : ISU BOSCH BATU KAWAN, GUAN ENG TUTUP MULUT


BOSCH Group dari Jerman akan melabur RM2.2 bilion bagi membina kilang pengeluaran panel solar di negara ini. .

Pembinaan kilang tersebut menurut Ketua Eksekutif Bosch Solar Energy AG Holger von Hebel, melibatkan pelaburan bernilai RM2.2 bilion itu meliputi kos bagi pembinaan kilang serta peralatannya. Beliau berkata, kilang yang akan dibina di Batu Kawan, Pulau Pinang itu akan mengandungi kemudahan bagi pengeluaran keseluruhan rangkaian nilai tambah panel solar, bermula daripada kristal silikon dan sel solar kepada modul yang boleh dipasang pada bumbung atau loji tenaga solar.
Katanya, pembinaan kilang yang akan dibuat dalam beberapa fasa itu dijadualkan bermula sebelum akhir tahun ini.

“Pengeluaran dijadualkan bermula pada akhir 2013, dan pembinaan sepenuhnya kilang berkenaan dijadualkan setahun kemudian,” katanya. Hebel juga menjelaskan apabila siap sepenuhnya, kilang yang mempunyai kapasiti menghasilkan loji kuasa suria dengan jumlah output puncak 640 megawatt setahun itu akan menggajikan kira-kira 2,000 pekerja.

Kumpulan Bosch yang telah bertapak di Malaysia sejak 1923 kini mempunyai dua kilang di Pulau Pinang iaitu kilang menghasilkan pemacu, gerudi dan alat ukuran dan kilang menghasilkan radio kereta dan sistem navigasi. ( zaman BN, hanya produk ini sahaja yang dibenarkan. Zaman Guan eng loji suria pula dia benarkan. Tidakkah guan eng tahu, kawasan Batu Kawan merupakan kawasan perumahan dan bukan kawasan perkilangan? mengpakah diletakkan di kawasan Batu Kawan? apakah guan eng ingin menghalau india di Batu Kawan atau melayu Juru ? atau apakah ini cara perlahan ingin membunuh Melayu di perkampungan Juru?)

Sebagai makluman pada 9 Mac, 2012, BOSCH Solar Energy telah dilaporkan membayar RM11.6 juta sebagai 20% bayaran pendahuluan bagi pembelian tapak kilang 32.3 hektar di Batu Kawan. (Sumber: The Star 9 Mac, 2012)

apakah ini salah satu bentuk loji solar panel. pembinaan loji ini tidak salah sekiranya ianya di bina bukan di kawasan perumahan. pembuangan bahan dari loji ini akan memberi kesan bahaya kepada benda hidup.

sistem panel solar berfungsi

KERAJAAN PAKATAN MENGAITKAN PEMBINAAN KILANG YANG SAMA DI IPOH PADA TAHUN 2010. MEREKA TERLUPA KILANG TERSEBUT DI BINA ATAS KAWASAN PERINDUSTRIAN DAN BUKAN DIKAWASAN PERUMAHAN SEPERTI BATU KAWAN. MENGAPA GUAN ENG TAK BAWA SAHAJA KILANG NI BERDEKATAN DENGAN BUKIT MERTAJAM KER .

LETAKKAN KILANG INI BERDEKATAN DENGAN KAWASAN PERUMAHAN MEWAH DI BUKIT MERTAJAM. RAKYAT BUKAN NAK TAU PASAL KILANG DAN NILAI PELABURAN.

RAKYAT NAK TAU MENGAPAKAH DIBINA DI ATAS KAWASAN YANG DI ZON KAN SEBAGAI KAWASAN PERUMAHAN. BATU KAWAN IALAH KAWASAN PERUMAHAN DAN BUKANNYA KAWASAN PERINSDUTRIAN SEPERTI BUKIT MINYAK DAN JURU.ADA FAHAM KA GUAN ENG. JANGAN PUSING LA BILA CAKAP. WA TATAK MAU DENGAR LU PUNYA BOHONG MA....


sel solar kepada modul.apakah ini keadaannya kelak bakal berlaku di Batu kawan?Setiap kebaikan dalam dunia teknologi sekiranya tidak dikawal akan meninggalkan keburukan.

Misalnya, terlalu lama menaip di komputer juga akan meninggal kesan bahaya kepada mata akibat dari pancaran cahaya pada skrin komputer.ini baru pancaran cahaya pada skrin komputer. belum kira lagi proses pencahayaan cahaya matahari kelak yang bakal berlaku di Batu Kawan

BAHAYA RADIASI SURIA /RADIASI ELEKTROMAGNET

Kebanyakan radiasi suria merupakan radiasi elektromagnetik ( BACA BETUL BETUL YANG INI .....), matahari turut menghasilkan radiasi zarah, zarah suria, yang berbeza dengan kitaran suria. Ia kebanyakannya merupakan proton; ia amat rendah dari segi perbandingan tenaga (10-100 keV). Purata komposisi menyerupai Matahari itu sendiri. Ini mewakili zarah tenaga jauh lebih rendah daripada yang datang dalam bentuk pancaran kosmik.

Zarah suria amat luas dari segi julat kekuatan dan spektrum, meningkat kekuatan selepas kejadian suria seperti julangan suria. Tambahan lagi, peningkatan dalam kekuatan sinaran kosmik suria sering kali diikuti dengan pengurangan dalam pancaran kosmik galaktik, dikenali sebagai pengurangan Forbush sempena penemunya, pakar fizik Scott Forbush. Pengurangan ini diakibatkan oleh angin suria yang membawa medan magnetik matahari lebih jauh bagi melindungi bumi lebih menyeluruh dari radiasi kosmik.Komponen mengion radiasi suria boleh diabaikan berbanding bentuk radiasi lain pada permukaan Bumi.

KESAN BAHAYA RADIASI ELEKTROMAGNET INI  MENYAMAI KESAN BAHAYA MENGGUNAKAN HANDPHONE  DENGAN KADAR MASA YANG LAMA.

.Beberapa menit paparan radiasi elektromagnetik dapat mengubah 5% sel kanser aktif berubah kepada  95% sel kanser aktif,

2. Penyakit Alzheimer’s, Multiple Sclerosis & Parkinson’s
2 minit pancaran radiasi elektromagnetik, dapat melemahkan sel darah, sehingga protein dan racun/toksin bocor dan kemudian masuk ke dalam otak. Inilah yang membuka jalan bagi berkembangnya berbagai penyakit seperti Penyakit Alzheimer’s, Multiple Sclerosis & Parkinson’s

3. Jantung dan Batu Ginjal
Radiasi elektromagnetik dapat menyebabkan kebocoran hemoglobin  yang berperanan sebagai pembawa oksigen ke seluruh tubuh bermula dari sel darah merah.Hal ini berakibat pada timbulnya sakit jantung dan batu ginjal.

4. Bayi Cacat

Radiasi elektromagnetik juga dikaitkan dengan bahaya terhadap ibu hamil dan janin yang dikandungnnya. Kajian di USA ada  menunjukkan bahwa radiasi elektromagnetik menyebabkan cacat pada emberio ayam.

5. Kerosakan Sistem Pertahanan Tubuh dan DNA

Beberapa kajian lalu  menunjukkan bahawa radiasi elektromagnetik telah menyebabkan kerosakan DNA dalam sel tubuh. Radiasi elektromagnetik dapat melemahkan sistem pertahanan tubuh yang bertugas melawan infeksi dan penyakit.

6.  Tekanan Darah Naik Secara Tiba-tiba ( mendadak)

Di Jerman sendiri ,media Lancet pada tahun 1998, menyatakan tekanan darah pada subjek yang diteliti meningkat 5-10Hg .Peningkatan ini boleh menyebabkan stroke atau serangan jantung pada individu yang berisiko tinggi.

PESANAN BK : LEPAS NI BOLEH MINTA FUZIAH AND THE GANG BUAT LAKONAN TENTANG KILANG BOSCH INI PLAK YER).BANDINGKAN ANTARA LOJI DAN HANDPHONE. HABIS LA PENDUDUK PULAU PINANG KHUSUSNYA DI SEBERANG PERI SELATAN DAN KHASNYA DI JURU, BATU KAWAN, TAMBUN