Tuesday, January 3, 2012

901 : SOLIDARITI MAHASISWA MALAYSIA KUDA KAYU SERAH MEMO PADA SANUSI


Pada 29 Disember 2011 yang lalu Solidariti Untuk Kebebasan Akademik (BEBAS) bersama Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) telah menyerahkan Memorandum Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik kepada Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak di Wisma Darulaman . Memorandum tersebut telah diterima sendiri oleh Sanusi Md Nor selaku SETPOL azizan.

Sanusi bukan main suka terima memorandum ini, sebab masa dia di usm dahulu dia juga kepala yang menghasut mahasiswa USM untuk menentang kerajaan. Dalam pertemuan lebih kurang 30 minit tadi di Pekan Rabu, BK sempat bertanya tentang latarbelakang sanusi sewaktu berada di USM. Kata rakan BK, sanusi merupakan thinker di usm yang menggerakkan pas di kampus. beliau mula bergerak pada tahun 1995 awal 1997. Desasiswa terakhir yang beliau tinggal ialah di desasiswa kembara. Beliau menggerakkan gerakan menentang kerajaan di dalam usrah yang dibuat di surau desasiswa.penglibatan sanusi dalam gerakan kampus amat halus. beliau tidak bersama mpp, tetapi beliau sejak dari usm lagi menjadi pencatur politik kampus sehingglah group pas kalah pada tahun 2003 sehingga sekarang .

sanusi berkahwin dengan seorang guru yang juga muslimah pmi.isteri sanusi berasal dari terengganu dan merupakan orang rapat sanusi di usm. selepas tamatkan pengajian dalam bidang pengajian pengurusan perancangan dan pembangunan di bawah pusat pengajian sains kemasyarakatan beliau berkhidmat dengan Persatuan pengguna pulau pinang ( CAP) dan pernah bekerja dengan salah sebuah syarikat yang membian lebuhraya ke sik.

sanusi tidaklah sehebat manapun. di zaman kampus, sanusi bergerak dengan kumpulannya yang terdiri daripada rakan-rakannya dari pusat pengajian pendidikan dan sains. memang sesuai tugasnya sebagai setpol kerana sejak dari dulu mencatur politik kampus.zaman bercinta beliau di kampus usm macam biasalah dengan pasangan sedia ada. cuma bezanya mereka takdelah berbuncing. telefon dan meluahkan perasaan tu menjadi perkara biasa.

sewaktu berada di CAP, sanusi dilatih oleh AZMI HAMID teras pengupayaan melayu. sanusi belajar ilmu aktivis daripada cikgu azmi teras. tidak lama sanusi di CAP. Sanusi juga pernah bersama dengan jais karim presiden GPMS sekarang yang pernah juga berkhidmat dengan CAP. sewaktu berkhidmat di CAP sanusi tidak menunjukkan prestasi yang agak baik.

sanusi buat laporan polis


sewaktu mahasiswa dulu, sanusi seorang yang penakut dan hanya bermain di belakang tabir sahaja. rezki beliau dapat bertanding di belantek.kalu ikutkan level sanusi ini setakat pegawai biasa sahaja. akademiknya di usm pun tidaklah berapa baik. 3.00 pointer jauh sekali. keputusan sanusi ngam ngam sahaja.
sewaktu bertanding di dun belantek
sanusi dikhabarkan mempunyai kaitan kuat dalam kes penebangan balak di kawasan tadahan air sehingga menyebabkan kawasan tadahan air di sekitar baling pun terganggu.


penyerahan memorandum di komtar . adam adli dan safwan anang tak jadi nak berucap di speaker corner sebab tak de teloq. penakut. katanya pemuda umno nak ganggu. siapalah nak ganggu depa pun BK tak tau.
sanusi tewas di tangan adun belantek yb tajuddin  yang mewakili umno.

YANG PASTINYA SANUSI IALAH PENENTANG ANWAR DAN ABIM DI KAMPUS USM
SANUSI MEMUSUHI ANWAR SEHINGGA SEKARANG
TAPI LAKONAN SANUSI ADALAH TERBAIK DALAM HAL INI.
KERANA PR SANUSI TELAH MENJILAT SEMULA LUDAH YANG DIA LONTARKAN SELAMA 4 TAHUN DI KAMPUS USM SEWAKTU MENENTANG GROUP ABIM DI KAMPUS.JIM JUGA TIDAK SEHALUAN DENGAN SANUSI YANG PRO PAS. TAPI SEKARANG SEMUANYA BERUBAH KERANA KUASA. LUDAH PUN JILATLAH.

on the way pulang ke bandaraya.........minyak kereta sapa mau bayar ma.......