Thursday, December 1, 2011

TIADA ISTILAH TANAH WAKAF DI PULAU PINANG. SEKARANG IANYA BERTUKAR KEPADA NAMA "RUMAH IBADAT"


KELUASAN TANAH WAKAF DI ZAMAN BN IALAH SELUAS 779.26 HEKTAR DENGAN NILAI RM 850 JUTA. INILAH YANG AMAT AMAT DIDENGKI OLEH GUAN ENG. GUAN ENG TAHU BAHAWA KEBANYAKKAN TANAH WAKAF INI MEMPUNYAI NILAI KOMERSIAL YANG AMAT TINGGI DAN TERLETAK BETUL DI TENGAH TENGAH BANDARAYA. KEJAYAAN GUAN ENG TERSERLAH APABILA TANAH WAKAF INI TIDAK BERKEMBANG JUMLAH HEKTARNYA SELEPAS GUAN ENG AMBIL ALIH PULAU PINANG.


SEBELUM KERAJAAN DAP PULAU PINANG MENGAMBIL PULAU PINANG, SEMUA TANAH YANG DIBERIKAN KEPADA UMAT ISLAM UNTUK PEMBINAAN SEKOLAH RENDAH AGAMA DAN PEMBINAAN MASJID AKAN DITUKAR STATUSNYA KEPADA TANAH WAKAF.APABILA DISEBUT TANAH WAKAF, MAKA IANYA MENJADI MILIK KEKAL UMAT ISLAM.

NAMUN SEKARANG, SELEPAS KERAJAAN NEGERI DAP MENGAMBIL PULAU PINANG, SETIAP TANAH YANG INGIN DIBERIKAN UNTUK PEMBINAAN SEKOLAH RENDAH AGAMA DAN MASJID AKAN TERUS DILETAKKAN DI BAWAH SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI DIPERBADANKAN ( SSI) DI BAWAH PERKARA " RUMAH IBADAT" . INI BERMAKNA TANAH WAKAF YANG NAMA ASALNYA BERTUKAR KEPADA TANAH RUMAH IBADAT. TANAH WAKAF HANYA UNTUK MEMBINA MASJID SAHAJA. TETAPI TANAH RUMAH IBADAT BOLEH DIBINA MASJID DAN RUMAH IBADAT LAIN.KESANNYA BOLEH DILIHAT DI KAWASAN LEBUH MC CALEM DAN FARLIM.

PULAU PINANG TIADA LAGI TANAH WAKAF. MAKSUDNYA TIADA LAGI TANAH KHUSUS UNTUK UMAT ISLAM PULAU PINANG. INILAH GERAKAN HALUS GUAN ENG DAN DAP.

SAY NO TO ISA.
SAY NO TO WAKAF LAND
SAY NO TO ISLAM IN PENANG