Tuesday, August 9, 2011

GURU SAHAJA DAH 408 764 ORANG.MEREKA SOKONG SIAPA ?BN TUMBANG

Bilangan Guru di Malaysia Sehingga Januari 2011

 

Lelaki    Perempuan
Rendah70,895161,200
Menengah55,555121,114
Jumlah126,450282,314
JUMLAH BESAR IALAH : 408 764 ORANG
BEBERAPA PERSOALAN MENJADI TANDA TANYA DARIPADA BEBERAPA ORANG SAHABAT TEMAN. KATANYA BENARKAH GURU SOKONG PEMBANGKANG? GURU J QAF SAHAJA DAH BERTIMBUN SOKONG PEMBANGKANG. INI TAK TERMASUK GURU-GURU ALIRAN AGAMA DAN ALIRAN PEMBELAJARAN BIASA. APA YANG BOLEH TEMAN JAWAB? TEMAN BAGI TAU KAWAN TEMAN, PI TANYA CIKGULAH ATAU TANYA MUHYIDDIN YASSIN. KATA MEREKA GURU RAMAI PRO PAS . YANG PRO KERAJAAN SIKIT SAHAJA. PRO KERAJAAN DAN PRO UMNO 2 PERKARA YANG BERBEZA. BILA TEMAN PI DENGAR CERAMAH PRO UMNO MEREKA KATA GURU 60 KE 70% AKAN SOKONG PEMBANGKANG. BILA TEMAN DENGAR CERAMAH PEMBANGKANG PULA MEREKA KATA "CIKGU-CIKGU DAH BERSAMA KITA". JADI SAHLAH MEMANG GURU IALAH KUMPULAN PRO PEMBANGKANG DAN GURU AKAN BERI UNDI SWING UNTUK JATUHKAN KERAJAAN.

TEMAN TAK TERKEJUT  PUN GURU SOKONG PEMBANGKANG SEBAB PR DAH JANJI NAK BAGI IMBUHAN RM 500 KEPADA GURU KALAU MEREKA MENANG. CIKGU JANGAN JADI TAK CERDIK. PR CUMA JANJI BAGI IMBUHAN DAN BUKAN KENAIKAN GAJI. IMBUHAN  DAN GAJI BERBEZA
IMBUHAN RM 500 BOLEH DI TARIK PADA BILA-BILA MASA SAHAJA. BAYANGKAN        RM 500 X 408 764 ORANG = RM 204 382 000.00 ( SEBULAN) X 12 BULAN = RM 2 452 584 000.00. PENINGKATAN BELANJA KERAJAAN KIRA-KIRA RM 2.4 BILLION SETAHUN. APA AKAN BERLAKU PADA PENJAWAT AWAM YANG LAIN?JUMLAH ANGKA TIDAK RASMI PENJAWAT AWAM IALAH 1.27 JUTA ORANG.BERMAKNA 861 236 ORANG PENJAWAT AWAM LAIN AKAN MELENTING DAN MARAH SEBAB TIADA IMBUHAN KENAIKAN. SUASANA INI SEKALIGUS AKAN MEMBERI KESAN SAMPINGAN KEPADA HUBUNGAN PENJAWAT AWAM.INILAH YANG DIINGINKAN OLEH DAP. MEREKA MAHU PENJAWAT AWAM SESAMA MUSLIM BERKELAHI. KENAPA PR TAK TAWARKAN IMBUHAN INI KEPADA SEMUA PENJAWAT AWAM ?


PENJAWAT AWAM KHUSUSNYA GURU PUN TAHU IMBUHAN BOLEH DITARIK BALIK OLEH KERAJAAN. PENJAWAT AWAM MAHUKAN KENAIKAN GAJI DAN BUKANNYA IMBUHAN (KATA KAWAN TEMAN).PENJAWAT AWAM BAKAL KENA BOHONG DENGAN RAJA BOHONG PENASIHAT EKONOMI SELANGOR BERNILAI RM 1 ANUAR IBRAHIM. HUJAH PR IALAH MEREKA AKAN TAMPUNG IMBUHAN INI DENGAN WANG PETRONAS. WAHAI GURU, BUKALAH ANGKA RASMI UNTUNG BERSIH SEBENAR PETRONAS BERAPA? TAK KAN GURU BACA BUKU JINGGA SAHAJA. LIM GUAN ENG YANG DAPAT JIMAT RM 530 JUTA SETAHUN DALAM TABUNGAN KERAJAAN NEGERI PUN TAK BERANI NAK BELI KONSESI TOL SG NYIUR YANG BERNILAI HAMPIR RM 230 JUTA SAHAJA. PI LA TANYA GUA ENG. KENAPA UNTUNG PELABURAN RM 12 BILLION TAK NAK BAGI PADA RAKYAT PULAU PINANG. NAIKKAN GAJI SEMUA PENJAWAT AWAM NEGERI RM 1000 SETIAP SEORANG TERMASUK GRED 1. BUATLAH DAHULU GUAN ENG. JANGAN CAKAP TALAK SELUPA BIKIN. MAU KELENTONG ORANG ISLAM HARI-HARI.

PERKIRAAN TEMAN :
JIKA 70% GURU MENYOKONG PR BERMAKNA UNDI GURU KEPADA PR BERJUMLAH 286 134 ORANG . BERMAKNA GURU YANG AKAN MASUKKAN UNDI MEREKA KE DALAM PETI UNDI SOKONG CALON-CALON PR IALAH SERAMAI YANG DINYATAKAN. KALAU MACAM INI, BN BOLEH KURANG LAGI MAJORITI. INI BELUM CAMPUR SUAMI ISTERI GURU, ADIK BERADIK GURU DAN PENGIKUT-PENGIKUT GURU. SO, RENUNG-RENUNGKAN WAHAI MENTERI PELAJARAN SELAKU TPM.

DARI TEMAN TERIMA KASIH CIKGU. CIKGU BERSYUKURLAH.TEMAN TAHU CIKGU PANDAI. JANGAN SAMPAI CIKGU DIBOHONGI OLEH RAJA PEMBOHONG, TUGAS CIKGU MULIA.