Friday, July 11, 2014

MUJAHID DIBIDAS MAJLIS ULAMA MUIS


Sebarang tindakan lepas tangan terhadap golongan LGBT dengan tujuan kononnya tidak mahu mendiskriminasi kumpulan songsang itu membawa maksud pengiktirafan kepada golongan tersebut.

Demikian kenyataan Pengerusi Majlis Ulama ISMA (MUIS) Prof Madya Dr Aznan Hasan berhubung kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Undang-undang dan Dasar, Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (MKPN), Dr Mujahid Yusof.

Dr Mujahid dalam kenyataannya berkata, beliau tidak mengiktiraf golongan LGBT namun menolak sebarang diskriminasi ke atas mereka dengan alasan LGBT duduk di bawah gender.


“Apabila telah sabit seseorang itu melakukan LGBT, maka si pelaku sepatutnya melalui proses kehakiman yang sepatutnya, bukan kerana diskriminasi, tetapi kerana melakukan perbuatan tersebut. Beliau tidak sepatutnya dibiarkan sahaja, setelah melakukan perbuatan jenayah tersebut,” katanya lagi.

Selain itu katanya, kenyataan Dr Mujahid ini seolah-olah menyatakan bahawa “Kita tidak bersetuju dengan LGBT, tetapi kita tidak akan mengambil apa-apa tindakan terhadap peliwat, dan mereka akan dibiarkan begitu sahaja, termasuklah boleh bekerja seperti biasa kerana sexual orientation adalah sesuatu hak kebebasan dan sesiapapun tidak berhak didiskriminasi kerana perkara tersebut.”