Thursday, June 14, 2012

PASCA E 13 : HUJAH PAS BERMULA UNTUK MENUTUP ISU HALAL TANGGUHKAN HAJI KERANA JADI JENTERA PILIHANRAYA PARTIPETIKAN BLOG : USTAZNAIM.BLOGSPOT(USTAZ PAKATAN)

Ceramah pakatan khususnya pas sedang giat menjalankan kuliah untuk menghalalkan kenyataan tuan ibrahim dalam hal pergi ke haji. Cerita salahudin ayob dijadikan sandaran lalu terjerat pada diri mereka sendiri kerana merupakan penentang amalan maulid nabi saw yang diadakan di penang pada awal awal dap mendapat kuasa.

"Beliau ialah Sultan Salahuddin Al Ayubi, seorang Sultan yang hidup dalam keadaan miskin, tidak pernah membayar zakat kerana dia tidak mempunyai harta yang cukup nisab. Bahkan harta yang ditinggalkannya tidak cukup untuk pengkebumiannya. Keluarganya terpaksa meminjam wang untuk menanggung belanja pengkebumian ini. Bahkan kain kafan pun diberikan oleh seorang menterinya.

Dalam catatan (buku Bahauddin bin Shaddad. 1234M,632H) menunjukkan Sultan Salahuddin Al Ayubi teringin sangat menunaikan haji ke Mekah tetapi ia tidak pernah berkesempatan.

Sultan Salahuddin Al Ayubi mengobarkan semangat perjuangan Islam dengan cara memerintahkan kepada umat Islam supaya tiap tahun diadakan perayaan Maulid Nabi.( TAPI DI PULAU PINANG AWAL AWAL PERINTAH NAK TUKAR SAMBUTAN MAULUD KEPADA PERHIMPUNAN UMAT. TAK MAU DI ADAKAN PERARAKAN BERSELAWAT. KENAPA PAS TAK LAWAN DAN IKUT CARA SALAHUDDIN?)
Sultan Salahuddin Al Ayubi adalah yang menghidupkan Maulid Nabi Muhammad saw, hingga Islam terus berjaya membebaskan Kota Jurusalem.

Pada hari Jumaat, 27 Rajab, 583H, iaitu pada hari Isra' Mi'raj, Sultan Salahuddin Al Ayubi telah memasuki bandar suci tempat Rasulullah saw. naik ke langit.

Pada hari Rabu, 27 Safar, 589H, pulanglah Sultan Salahuddin Al Ayubi ke rahmatullah selepas berhempas pulas mengembalikan tanah air Islam pada usia 57 tahun.

Rujukan :Bahauddin bin Shaddad. 1234M,632H.Al-Nawadir-I-Sultania: Sirat Salahuddin (Bin Nawadir-I-Sultania). Mesir (diterbitkan 1317h): 31, 32-33, 7,155