Friday, March 16, 2012

PASCA E 13 : TUGASAN PERTAMA KERAJAAN DAP PENANG.MESTI SELESAIKAN SEMINGGU

 
TERBAIK DARI KERAJAAN DAP YANG ROMPAK RM 10 BILLION HARTA PULAU PINANG


GUAN ENG SELAKU KETUA MENTERI YANG KONONNYA MENGAMALKAN NILAI KEBERTANGGUNGJAWABAN SEHARUSNYA DENGAN HATI YANG TERBUKA MENGHAPUSKAN SEMUA BENTUK KUTIPAN CUKAI/BAYARAN PERMIT ATAUPUN SEWA BAGI SEMUA PERKARA DI BAWAH KUASA DIRINYA SEBAGAI KETUA MENTERI SEBELUM MENYOAL KERAJAAN MENGAPAKAH TIDAK DIGUNAKAN WANG PETRONAS UNTUK DIBERIKAN KEPADA SYARIKAT KONSESI JAMBATAN PULAU PINANG, BKE, PLUS DAN BEBERAPA LEBUH RAYA YANG LAIN.


DENGAN KATA LAINNYA, GUAN ENG SELAKU SETIAUSAHA AGUNG DAP CUBA MENGALIH PERHATIAN SEBENAR RAKYAT TERHADAP DIRINYA YANG TERNYATA GAGAL MENGUBAH LANDSKAP PEMBANGUNAN RAKYAT DAN MEMBERI KESEJAHTERAAN KEPADA RAKYAT PULAU PINANG .DAP TERNYATA TIDAK MENGOTAKAN SEGALA YANG DIJANJIKAN TETAPI SETIAP HARI MENEMPELAK KERAJAAN BN SAHAJA.


MISALNYA DAHULU DAP MENYERANG KUAT BN KERANA MEMPERKENALKAN SISTEM PARKING BERBAYAR. NAMUN SETELAH BELIAU BERKUASA, PARKING BERBAYAR DIKEKALKAN MALAH DITAMBAH JUMLAH PETAK PARKING DAN TEMPOH MASA PARKING DIPANJANGKAN SEHINGGA JAM 12.00 MALAM.

SELEPAS GUAN ENG BERJAYA MENGAMBIL ALIH PULAU PINANG, DAP TELAH MENGUMUMKAN PEMBATALAN KOMPAUN PENGGERAI SEBANYAK RM 24 JUTA. MEMBERI RM 200 KEPADA WARGA EMAS, RM 200 KEPADA ANAK EMAS, RM 100 KEPADA MURID TAHUN 1 DAN 4 DAN TINGKATAN 1 DAN 4, MEMBERI RM 1000 KEPADA WARIS SIMATI DAN MEMBERI ONE OFF KEPADA GURU KAFA. INILAH GULA-GULA PEMBOHONGAN YANG DICANANGKAN GUAN ENG. 


DAP BERTERIAK HAPUSKAN RM 24 JUTA DAN MEMFITNAH BN DENGAN ISU KERUGIAN MPSP SEBANYAK RM 240 JUTA KONONNYA, ISU TANAH  TAN HAK JU RM 40 JUTA YANG TERNYATA MEMIHAK KEPADA KERAJAAN DAHULU DAN SEMUANYA  BN LEMAH. RUPA RUPANYA , MIMPI INDAH INI DI BALAS OLEH GUAN ENG DENGAN MEROMPAK , ULANG SEKALI LAGI MEROMPAK WANG RAKYAT SEBANYAK RM 10 BILLION DALAM KES BAYAN MUTIARA.

RM 24 JUTA DI HAPUSKAN TETAPI DI BALAS DENGAN MEROMPAK RM 10 BILLION. WAH!!!!!!!!!! BIJAK SUNGGUH DAP INI. BALING BATU SEMBUNYI TANGAN.INI TIDAK TERMASUK TEKTIKAL MEROMPAK WANG RAKYAT DALAM ISU SPICE. DAP MENCATUR TANAH PULAU PINANG UNTUK PEMAJU. GUAN ENG TAK PEDULI APA YANG DIA BUAT, KERANA DIA ANAK WATAN MELAKA. DIA ORANG LUAR. ISTERI DAN ANAK ANAKNYA ORANG MELAKA. YANG SUSAH CINA, INDIA DAN MELAYU PULAU PINANG.


SEGELINTIR RAKYAT TERPAKU DENGAN PENDEDAHAN GUAN ENG BERKENAAN ISU KONSESI. TETAPI RAKYAT PENANG NAK TANYA GUAN ENG, KALAU TOL DIHAPUSKAN , BOLEH TAK GUAN ENG HAPUSKAN SEMUA JENIS CUKAI/SEWA/BAYARAN PERMIT DI BAWAH KUASA BELIAU. BUKANKAH DAP BANGGA DENGAN PELABURAN SEBANYAK RM 12 BILLION?. UNTUNG BESAR KATA GUAN ENG. JUSTERU , APA PERLU MENGENAKAN CUKAI YANG DI RANCANG OLEH KERAJAAN BN. DAP BUKANKAH MUSUH BN. JANGAN LAH TERUSKAN KESEMUA CUKAI YANG BN BUAT. DAP KENA HAPUSKAN SEMUANYA SEMINGGU DARI SEKARANG.

SELAMA INI GUAN ENG YANG SELALU MENYOAL, SEKARANG RAKYAT PENANG PULA NAK MENYOAL. SEMINGGU DARI SEKARANG TOLONG HAPUSKAN KESEMUA DI BAWAH :
1.   PERMIT PEMASANGAN ALAT KEBERSIHAN
2.   PERMIT MEMBAIKI RUMAH
3.   PERMIT MENGOREK JALAN
1.   Penubuhan Makanan
2.   Tred, Perniagaan dan Perindustrian
3.   Rumah Urut ( HARAMKAN .IKUTLAH KATA PAS )
4.   Kandang Lembu / Kuda
5.   Memelihara Khinzir
6.   Pasar Prebet
7.   Tempat Letak Kereta Persendirian
8.   Iklan
9.   Iklan (Sementara), Banner / Streamers
10.               Garaj
11.               Tempat Hiburan Awam ( HARAMKAN)
12.               Penjaja
13.               Gerai Jalan Awam / Gerai Tanah Prebet
14.               Gerai Bermusim
15.               Kenderaan Tanpa Motor
16.               Anjing
17.               Perniagaan Kecil
18.               Beca Awam / Pengayuh Beca Awam
19.               Gerai Pasar, Tapak Penjaja Sementara dan Kompleks
20.               Kilang
     21. Hotel

HAPUSKAN JUGA CUKAI TAKSIRAN TANAH, BERI AIR PERCUMA UNTUK RAKYAT PENANG( JANGAN MAIN TANDATANGAN DOKUMEN SAHAJA.BAYARLAH HUTANG AIR 630 JUTA KALAU HEBAT SANGAT DARI BN),CUKAI PARIT DAN SEMUA BENTUK SEWAAN PREMIS KERAJAAN NEGERI SERTA CAJ TIKET BAGI SETIAP PROGRAM KERAJAAN NEGERI SEPERTI PESTA PULAU PINANG


RAKYAT PENANG TANYA JIKA BENAR PENANG DAH KAYA KERANA DAP YANG BIJAK, TOLONG AMBIL WANG KEKAYAAN NEGERI UNTUK HAPUSKAN SEMUA KUTIPAN DI ATAS DAN MULAI JUN 2012 SEMUA YANG DI ATAS DI BAYAR OLEH KERAJAAN NEGERI MELALUI WANG KEUNTUNGAN PELABURAN HASIL BIJAKSANANYA DAP MEMERINTAH. TUGASAN PERTAMA INI , BK BAGI TEMPOH SEMINGGU UNTUK DI SIAPKAN.